24 September 2012

APA MAKSUD AL DENTE? DAN TEKNIK MASAK PASTA

ASSALAMUALAIKUM.....rasa semua orang pernah mendengar istilah "al dente" kan. bila ada kaitan dengan pasta akan adalah perkataan "al dente". first time wani dengar perkataan "al dente" masa terjumpa dalam resepi makaroni bakar yang menyebut "rebus hingga al dente" dah lama dulu dah.. mula-mula kebingunan nak kata perkataan english macam bukan..hihi. tapi faham lah mesti rebus sampai pasta tu masak kan. lama dulu ada kesilapan wani buat makaroni bakar, wani hairan kenapa makaroni bakar yang telah dibakar pun bila dah sejuk dan bila dipotong . tekstur nampak terlalu lembik. rupa-rupanya wani dah rebus pasta tu terlembik..banyak kali buat macam tu.  itu kesilapan wani bila rebus makaroni wani rebus sampai lembik sangat.. sebab wani terlalu turutkan resepi. tapi bila dah bereksperimen , segala jenis pasta ni tak boleh rebus terlalu lama.  bila pasta tersebut mencapai tahap "al dente" ok berhenti dan angkat. pasta perlu dimasak "al dente" ( tidak terlalu masak ) untuk menjamin kebaikannya. jika terlebih masak, ia akan memusnahkan khasiat pasta dan menyebabkan sumber karbohidrat ditukar ke bentuk tenaga dengan lebih cepat.dan kat sini wani ada terjumpa link bagaimana teknik untuk masak pasta? harap ianya boleh membantu dan juga sebagai rujukan nanti. sumber kat SINI

ANDA gemar menikmati pasta? Pasta sebenarnya diperbuat daripada tepung semolina iaitu sejenis tepung gandum daripada spesies durum. Tepung ini mempunyai kandungan protein yang tinggi dan berwarna kuning. Adunan untuk membuat pasta adalah tepung, telur, minyak dan air. Terdapat dua jenis pasta iaitu yang segar dan kering. Pasta segar adalah basah dan tidak tahan lama dan perlu digunakan segera.


Pasta kering pula boleh tahan lebih daripada dua tahun jika disimpan di tempat kering. Terdapat pelbagai resipi makanan berasaskan pasta boleh disajikan namun resipi daripada Itali merupakan resipi yang paling popular. Terdapat pelbagai jenis dan nama pasta seperti spageti (seperti mi); lasagne (nipis empat segi); fettuccine (tiub dan silinder); fusilli (berpintal) dan bermacam-macam lagi. Kebiasaannya pasta dimakan bersama sos. Walaupun hidangan pasta seakan mudah disediakan namun ada beberapa teknik dan cara memasak pasta.

1. Air untuk merebus Air perlulah banyak dan jika pasta yang direbus adalah 500 gram gunakan satu liter air untuk merebus.

2. Gunakan periuk yang dalam dan besar agar dapat memberi ruang kepada pasta semasa merebus dan air yang banyak pula dapat mengelakkan pasta daripada melekat.

3. Letak garam dalam air rebusan untuk memberikan rasa masin pada pasta dan pasta akan berasa lebih enak dimakan bersama sos.

4. Sebelum merebus pasta pastikan airnya mendidih kerana pasta yang dimasukkan ketika air mendidih akan menurunkan suhu air rebusan. Jadi untuk mengelakkan proses merebus terhenti terlalu lama air perlu dididihkan dahulu.

5. Semasa merebus pasta biarkan pasta lembut seketika dan barulah dikacau untuk meleraikan pasta yang melekat dan supaya pasta masak sekata.

6. Jangan terlalu kerap dan kuat mengacau kerana pasta akan patah dan putus. Untuk mengelakkan pasta daripada melekat, letakkan sedikit minyak zaitun atau jagung semasa merebus terutamanya pasta seperti spageti dan fetucine.

7. Selepas menapis pasta gaulkan dengan sedikit minyak supaya pasta tidak mudah kering dan melekat.

8. Jangan campurkan pasta yang berbeza saiz semasa merebus kerana tahap kemasakannya tidak sama.

9. Pasta yang direbus perlu dimasak sehingga mencapai tahap kemasakan al dente iaitu teksturnya masih kenyal apabila digigit.

10. Jika ia direbus terlalu lama pasta anda akan menjadi lembik.

11. Simpan air rebusan untuk memanaskan pasta yang telah direbus sebelum anda curahkan dengan sos pasta yang panas.Ini pasti lebih menyelerakan kerana dimakan ketika panas. Taburkan atas pasta anda dengan keju parmesan bagi menyemarakkan lagi selera anda.
Komen
4 Komen

4 comments:

Qhaifa Nur said...

pasta ni bermacam jenis....
suka try, boleh tau sedap tau tidak.....
info yg bagus Wani.......

FARAH deeb said...

Maseh sebab kalau takde entri ni, sampai ke sudah tak paham ape al dente itew akaka...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu Wani...

Rindu sgt2 dgn dunia blogging yg telah mama tgglkan beberapa bln yg lps... diharap Wani sihat jgk :)

rahel said...

Waw..info yang menarik tu....

Blog Wani Sukarno Copyright © 2018. Designed by MaiGraphicDesign