05 June 2016

Awas Pencuri Di Bulan Ramadhan

ASSALAMUALAIKUM....


Cuti sekolah ni jalan pun jam, kedai - kedai pun penuh dengan orang macam esok nak raya, emm faham esok dah nak puasa mesti kat dapur pun nak penuhkan bahan - bahan yang perlu ditambah. Gambar diambil dari google ada kaitan pun ada jugak.. 

copy paste dari facebook Ustazah Fatimah Syarha. Dalam banyak - banyak ni memang diakui kesemuanya pencuri masa, terutamanya kat dapur, puasa ni memang dapur jadi sahabat karib huu.ada setengah orang bulan puasa ni nak kejar duit bukannya kejar pahala, maklumlah bulan puasa ni memang musim berbisnes sana sini.bukan nak kata say no to business.  Kadang - kadang ada betulnya jugak..dengar adik wani cerita orang jual akok pun boleh dapat untung bersih Rm 40K sebulan hanya kerana bulan ramadan. Yang  suka beli kat bazar tu jangan lah ikut nafsu sangat ya, sebab bulan ramadan ni memang bulan yang paling banyak pembaziran makanan

Dah menyimpang tajuk sebenarnya, ' pencuri masa' di bulan ramadan,yang kita tak sedar.

Ia bukan tak penting langsung...
tapi kalau banyak sangat ia 'mencuri' masa kita, ia perlu ditangani segera. 

Kerananya, kita serba tak sempat, meraih 1001peluang ibadat di bulan berkat.

Awasi!

 1) TV...

Ini merupakan pencuri yang merbahaya, yang boleh merosakkan puasa seseorang dan mengurangi pahalanya, seperti filem, drama dan iklan murahan yang mendedahkan aurat.

 2) Pasar...

Ini juga merupakan pencuri istimewa dalam menghabiskan wang dan waktu tanpa batas. Oleh kerana itu, tentukan perbelanjaan kita mengikut keperluan ketika pergi ke pasar.

 3) Berjaga Malam Untuk Perkara Yang Lagha...

Pencuri yang mengambil waktu yang paling berharga. Pencuri yang mengambil solat tahajud dari seseorang hamba di sepertiga malam terakhir dan mencuri kesempatan untuk istighfar serta taubat.
Iakan 
 4) Dapur..

Pencuri yang banyak mengambil waktu yang panjang untuk membuat berbagai jenis masakan, berupa makanan dan minuman. Hampir-hampir semuanya tidaklah masuk  ke mulut, kecuali sedikit sahaja.

5) Handphone...

Sebahagian orang hanya sekadar menjawab panggilan masuk namun ia boleh diserang dengan dosa berupa mengumpat, mengadu domba, dusta, memuji diri sendiri atau orang lain, menceritakan rahsia dan keaiban orang lain, berdebat tanpa ilmu, ikut campur urusan orang, dan sebagainya dari kesalahan-kesalaham mulut yang banyak yang juga merupakan majlis yang kosong dari zikir.

6) Bakhil...

Sedekah akan melindungi kita dari neraka, dan sebaik-baik sedekah adalah di bulan Ramadhan; maka bersedekahlah secara terang-terangan atau sembunyi-sembunyi.

 7) Majlis yang kosong dari mengingati Allah...

Pencuri ini adalah yang mempersiapkan bagi kita penyesalan di hari kiamat. Nabi shallaalhu alaihi wa sallam bersabda: "Tidaklah suatu kaum bermajlis, tidak mengingati Allah dan tidak juga berselawat kepada Nabi mereka kecuali mereka meninggalkan penyesalan. Jika Allah mahu maka Allah akan menyiksa mereka, jika  berkehendak, Allah mengampuninya."

Adapun pencuri terbesar adalah FACEBOOK dan/atau WHATAPPS apabila tidak digunakan dengan benar dalam kebaikan dalam menyambut tamu yang berharga ini (Ramadhan).

Marilah kita mewasiatkan kepada diri kita untuk bersiap sedia menyambut bulan yang mulia ini; jika kita mendapatinya pada tahun ini, maka belum tentu kita akan dapatkannya pada tahun-tahun yang akan datang.

Muhasabahlah sebelum Ramadhan tiba kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

Marhaban Ya Ramadhan
Komen
0 Komen

No comments:

Blog Wani Sukarno Copyright © 2018. Designed by MaiGraphicDesign