LAI CHI KANG NOXXA - Blog Wani Sukarno

03 January 2018

LAI CHI KANG NOXXA

ASSALAMUALAIKUM..

salam semua, tengah tengok draft -draft yang tertunggak, adei banyak sungguh XD. tapi tak apa take it easy, mana taknya, yang mana sempat upload gambar dulu pun ada, lepas tu jadi draft balik. slow- slow dah ni, nak edit gambar pun satu hal kan. iya lah nak terbaik untuk blog kita.

ok dah  masuk bulan satu ni, tak lama nak Tahun Baru Cina pulak, opss ada kaitan ke dengan entri ini hii.. ini pun gambar dah lama dah, stok untuk buah kering luo han guo tu dah habis.ada satu tempat yang wani kenal yang jual buah kering kat supermarket la jugak, kalau nak beli bahan ni semua, kena pergi kat tempat tu, tempat lain, entah tak buat survey pulak,

sekali -sekala,wani buat juga air herba ni,kalau tengok resepi dari chinese blogger, air ni panggil cheng teng  korang panggil apa air ni, lai chi kang kan.

air cheng teng noxxa

senarai bahan yang digunakan untuk chinese dessert ni.nak  senang panggil air cheng teng lah. nanti baca kat bawah sekali resepi, sebenarnya ke semua bahan ini, boleh nak tambah, terpulang ikut citarasa masing- masing. tapi air tu kena lebih sikit bila tambah bahan atas tu.


ada yang tertinggal dalam gambar atas, white fungus. white fungus pun banyak khasiat jugak. ni white fungus yang telah direndam, kena rendam ya bagi kembang, lepas tu bilas lah dengan air bersih sekejap


ginkgo nuts. agak payah sikit wani nak jumpa tapi sekali dah jumpa memang beli terus, biasanya wani masukkan gingko nuts atau biji teratai dalam air cheng teng ni. macam ni rupa gingko nuts ya.


kembang semangkuk yang telah direndamkan.ambil masa la jugak ya, tolong rendam awal-awal hii..


kembang semangkuk dah disejatkan 

CARA -CARA MASAK GUNA NOXXA


masukkan ke semua bahan ke dalam noxxa, ingat ya korang boleh tambah ikut suka tak ikut sukatan pun tak apa.


masukkan air 2.3 liter


tekan high pressure selama 15 minit dan tekan button on


pastikan tombol ke pressure


dah siap bunyi beep, tekan off dan sedia untuk lepaskan wap, putar tombol ke steam 
ok, dah siap untuk dihidangkan, hidangan terbaik,minum ketika suam- suam. kalau suka sejuk pun boleh 


nak cakap sikit pasal buah luo han guo ni

pecahkan sikit kulit luar buah luo han guo ni. nampak bijinya kat dalam.Sebab dah biasa masukkan buah ini, rasa macam tak lengkap kalau tak masukkan, kiranya buah ni lagi buatkan air cheng teng  jadi sedap, dari segi warna dan rasa nya



ini rupa yang dah siap direbus dalam noxxa. keluarkan sekejap nak suruh korang tengok, tapi lepas masak pun rendam jerr dalam air rebusan tu tak apa, lagi gelap warna air, tak apa wani suka air gelap hii.

LAI CHI KANG NOXXA

Bahan- Bahan

1/3 cawan barli
1 biji luo han guo
15 biji kurma merah kering
15 biji longan kering
6 - 7 strips buah kundur manis kering
4 biji kembang semangkuk  direndam sampai kembang
white fungus secukupnya direndam sehingga kembang
gingko nuts secukupnya
air 2.3 liter

Cara - Cara

1. pecahkan sedikit kulit buah luo han guo macam dalam gambar, ini dah retak seribu sikit ni. nanti masa proses merebus, luo han guo ni lah yang air nya jadi warna kegelapan tu, untuk pengetahuan semua, buah luo han guo ni, ia naturally sweet. manis - manis buah gitu ya. nanti air rebusan ke semua bahan memang natural sweet tak payah tambah gula pun tak apa dah. kata nak sihat kan

2. ke semua bahan lain tu basuh sekejap dan toss kan. kundur kering manis pun dah manis sebab bergula

3. kembang semangkuk yang telah direndam, rujuk gambar, nampak dah kembang semua,tapi kat tengah setiap buah tu ada biji, ambil yang kembang luar, biji tu buang, jangan rebus sekali dengan biji - biji pulak ya.. buang air perlahan-perlahan dan sejatkan dalam penapis.

4. masukkan ke semua bahan ke dalam noxxa, masukkan air,tutup periuk dan tekan high pressure selama 15 minit, tekan button on, pastikan tombol ke pressure

5. selepas bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke steam untuk lepaskan wap sehingga habis, baru boleh buka tudung, siap sedia untuk dihidangkan

NOTA : selepas masak, buka tudung, biarkan dalam keadaan terbuka lama sikit, jangan tinggal dalam keadaan tertutup, bagi wap panas keluar sekejap, sebab nak elakkan barli menjadi terlalu kembang. 
kalau terlalu kembang tak sedap pulak. high pressure dalam 15 minit tu dah elok masaknya



8 comments:

Flavnesz said...

Interesting.. Never thought of making this from scratch.. Boleh try nanti.. hehe

Cik Ash said...

Uikk sedapnya air herba ni.. Kena cari bahan dulu la nak buat.. Ala xde noxxa

Ibu Zaid said...

Macam ni rupanya buah kembang semangkuk

Ibu suka minum lai chi kang

Cuma tak pernah nak cuba buat sendiri

Wani Sukarno said...

@Flavnesz senang jerr ni hii.. sedap pun sedap .. boleh lah cuba

Wani Sukarno said...

@Cik Ash. x nanti noxxa pun tak apa rebus dalam periuk biasa hii ekin

Wani Sukarno said...

@Ibu Zaid aah ibu, ni baru kenal pun sebab nak buat air lai chi kang ni laa hii

Juls Julie80 said...

wahhh baru tau camni bahan utk buat laichi kang fav nih..hehehe rajin nnt bleh la try..tp x tau bila rajin tu datang..dah 2018 dah pun...penyakit M x baik2 lg..ekeke

Shahida Dzulkafli said...

Uish.. sedapnya kalau dapat minum nie.. Meriah bahannya dan cepat je nak membuatnya..