06 August 2018

author photo
ASSALAMUALAIKUM..

1. COLEUS

15 jenis pokok hiasan yang berwarna purple

15 JENIS POKOK HIASAN YANG BERWARNA PURPLE || Kalau entri sebelum ini tunjuk gambar pokok bunga di dalam sarang burung, kali ini tayang pokok hiasan yang berwarna purple ya. Dah bermula nak semangat balik nak tanam pokok hiasan, mula dah browse sana sini tengok jenis - jenis pokok hiasan macam mana. Memang minat sangat dengan pokok - pokok yang berwarna gelap. Lagipun ada kategori pokok hiasan yang berwarna "purple". Dalam banyak - banyak gambar ini ada yang biasa nampak dan dah ada juga tanam di dalam pasu. Pokok "Coleus" pernah beli dalam pasu kecil. tapi tak lama hidup, tapi daunnya cantik gelap warna dark purple.

Jom lihat ada 15 gambar jenis pokok hiasan yang patut korang kenal dalam kategori warna "purple"
Rasa macam nak letak dalam rumah sebagai indoor plant, tapi kena tengok kesesuaian. Pasang impian jer ni, tak tahu jadi ke tidak hii.

Disebabkan setiap jenis pokok ada nama, kena lah ambil tahu, hii bukan pakar pokok kan, Dah pun nama pokok pun macam tergeliat lidah nak sebut :D.
2. REX BEGONIA


3. CALADIUM 


4. CALATHEA


Yang ini cantik corak purple di atas daun 

5. TI PLANT

6. PURPLE OXALIS 


7. PRAYER PLANT


8. PURPLE PASSION ( GYNURA AURANTIACA )


9. RED AGLAONEMA

Baru tahu nama pokok ini Red Aglaonema, memang ada tanam di kawasan rumah, disebabkan pokok ini mudah nak beranak - pinak, separuh kena buang dah macam terlalu padat, pokok nya cantik naik rimbun. Dah la sekali tengok macam plastik :D. Sekarang ada tinggal sepasu.

10. IRON - CROSS BEGONIA 

11. RUBBER TREE ( FICUS ELASTICA ) 

Ini sekali tengok, macam daun pokok manggis kan :D

12. SILVER SQUILL

13. SWEET CAROLINE  "PURPLE" POTATO VINE

Ini dah macam pokok ubi keledek purple kan, :D Nama pun dah sweet  caroline purple potato. Tapi memang cantik tanam dalam pasu begini. Biasanya kat sini memang dah jadikan ulam dah daun ubi keledek purple ni :D

14. WAFFLE PLANT
15. WANDERING JEW

Itu sahaja lah ke semua 15 gambar jenis pokok hiasan yang berwarna purple. Siapa peminat purple kat sini ? Gambar semua ambil sumber : SINI

This post have 6 komentar

avatar
Cik Ash delete August 6, 2018 at 8:26 PM

rupanya banyak ni pokok warna purple ya..

Reply
avatar
Warisan Petani delete August 6, 2018 at 9:09 PM

Pokok hiasan warna purple cantik2 belaka

Reply
avatar
Cik Tie delete August 7, 2018 at 11:36 AM

Yang no.2 red begonia tu nampak cantik. Mana nak dapat tu ye. Berkenan la

Reply
avatar
cik renex delete August 7, 2018 at 12:19 PM

cantik2 smua ni, kalau tnjuk kat Mak CR memang dia suka lah..

Reply
avatar
HeNRieTTa JoSe delete August 7, 2018 at 12:38 PM

menariknye....banyak warna purple...cantik kalau tanam dalam rumah kan....

Reply
avatar
Dunia Zumal delete August 7, 2018 at 3:41 PM

Cantiknya, teringin nak tanam pokok camtu...

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Follow Me On Instagram