-->

Sunday, 25 January 2015

author photo
ASSALAMUALAIKUM....


Salam semua....

bulan 4 nanti GST bakal bermula.. jadi nanti harga barang mesti naik angin sekali kan.. sampai ke kita pun naik angin jugak.. hemm bagi wani GST tu memang menindas orang bawah... orang dah kaya raya .. rasa tak terasa sangat kot.. ohh dunia..dunia...oklah teruskan entry hari ini..

terfikir fikir jugak nak buat apa dengan biskut oreo nih... dah tak lalu makan saja.. belinya 2 bungkus .. rasa macam nak buat sesuatu... tiba tiba teringat pasal kek oreo.. so jadilah kek oreo.. macam biasa kek nya kek butter cuma tambah oreo je .. jadilah kek oreo :D..wani bukan jenis yang suka putar butter dan gula.. hiii .. entahlah sejak buat kek marble choc cheese hari  tu .. rasa macam nak bau2 mentega la pulak dalam kek..jadinya gigih jugaklah buat kek oreo ni..

bila godek2 resepi tu terjumpa resepi ni tapi lain pulak cara buatnya... cara macam no 1 tu wani TAK PERNAH buat langsung.. cam pelik jer bunyi.. lain orang lain caranya kot.. yang wani berani buat wani putar step by step .. macam buat kek coklat marble cheese hiiii

hasilnya nampak tu kan ada ketulan2 oreo sikit..wani guna satu bungkus terus biskut oreo ni kisar hancur .. krim tu wani buang... kek ni seperti biasa lah wani memang tak suka aising2 ni buat masa sekarang... makan plain gitu dengan air kopi dah sedap...rasa next time nak letak susu cair sikit dalam adunan nak bagi lembap kek.. rasa kering sangat tekstur kek ni tapi entahlah kot2 sebab wani tak blend dengan krim2 sekali tu.. lupa pulak kalau tak boleh buat olahan resepi sikit kan..nantilah lain kali buat kek ni ..terima kasih penyumbang resepi.. panjangkan kat sini la pulak..

KEK OREO 
SUMBER: SYAPEQ

Bahan-Bahan

-250 gm butter
-1 cwn gula [ aku letak 2/3 cawan ] ( wani guna gula perang )
-2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek ( wani guna tepung biasa dan tambah 1 sudu teh baking soda )
-1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
-4 biji telur
-1 sudu kecil esen vanilla
-8-10 keping oreo - kisar halus (QH kisar sekali dgn krimnya) [ aku pun ikut QH jugak ]

Cara-Cara
1 Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 
2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
2 Campurkan oreo dan kacau rata.
3 Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray. Adunan QH bahagi kepada 3 dan dibakar berasingan [ Aku pun buat macam QH guna loyang 8''].
4 Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit 20-25 minit atau sehingga masak.

CARA WANI : 
1. putar butter dan gula hingga kembang.. masukkan telur satu persatu dan putar lagi hingga kembang.. baru masukkan esen vanila dan seterusnya tepung sikit demi sikit dan akhir sekali barulah oreo ..

NOTA: wani bakar dalam 35 minit suhu 150 C guna loyang 9" segiempat. tempoh masa membakar sekejap sebab wani guna loyang ni agak besar sikit.

This post have 6 komentar

avatar
Sweet red cherry delete 25 January 2015 at 19:46

wow wee..mesti sedap kan kek oreo ni wani..nyum2

Reply
avatar
tun_telani delete 25 January 2015 at 20:56

salam wani.. tun pun jenis yg pukul butter n gula sampai kembang dulu baru masuk telur.. mcm pelik pulak campur telur sekali

Reply
avatar
Unknown delete 25 January 2015 at 21:54

kaknoor berangan dulu lah nak buat kek oreo ni wani tunggu mood R nampak sedapp sngt tu

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 26 January 2015 at 16:46

hii ..kak nor pejam mata leh buat kek nihii

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 26 January 2015 at 16:48

aah itulah kan cam pelik jer .. tapi takut ada jugak orang buat macam ni

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang