-->

Sunday, 26 February 2017

author photo
ASSALAMUALAIKUM...

Dadih perisa keladi

Panas cuaca lately, masa wani pergi kat supermarket baru - baru ini,  wani terpandang serbuk dadih ni, rasa dah lama tak buat, dulu selalu rajin beli, agak lama jugak la. Dah macam rindu nak makan. 

Ingat masa kat uni dulu, selalu beli yang student buat, tapi kotak yang mengandungi bekas dadih ni letak kat  depan pintu masuk asrama. Kadang - kadang stand by nak beli sebab cepat habis dadih ni, rajin la student nak cari duit, buat side income, kita jugak yang tak rajin.. :D semangat bisnes dah ada dah zaman student,. Kenapa lah kita tak macam dia. 

Cuma ada tulis nota,  duit letak dalam bekas kat tepi kotak tu. Ishh. Wani terfikir kalau lah yang pembeli ni tak jujur, nak buat jahat, boleh ambil saja dadih ni.. masa tu jual Rm 1 sebekas. Oklah wani rajin nak tunjuk step by step masak dadih haa.. sebenarnya kat belakang packing ni pun dah boleh baca dah.. saja kan . Tapi cara wani buat lain, sebab wani tak suka gabungkan terus dengan susu cair nak tunggu didih .. lama tuuuuu

jadinya cara macam kat bawah, sebab apa wani tak nak letak susu cair terus, susu cair ni sebenarnya ia tak boleh nak didih lama sangat atas dapur, ia macam jadi pecah molekul.. aikss dah belajar sains.. :D sebenarnya bereksperimen.. kalau kita nak buat puding letak susu cair, pun tak boleh nak kacau lama atas dapur.. kacau- kacau sekejap terus tutup..nanti ia tak cantik nampak bintik-bintik macam tuuu.. 


didihkan air atas dapur, dalam periuk tuuuu dah masukkan gula, wani guna 1 cawan..ikut cawan kat dapur jerr hii.. kalau ikut kira kena sukat .. wani malas bab main sukat ni :D. air ikut arahan dalam packaging tuu .. kena tutup periuk tuuu, baru air mendidih cepat


buka tudung periuk.. air dah panas,, dah mendidih, gula dah cair. kita kecilkan api sekejap yaa


masukkan serbuk dadih ke dalam periuk. periuk yang wani guna ni dah ngam ngam dengan sukatan air, nasib tak limpah keluar


dah masukkan kesemua serbuk dadih,, api kecil sikit ya


kacau sampai serbuk dadih tuuu dah larut.. kena kacau lama sikit..


part last sekali ,lepas tu, baru masukkan susu cair,


kacau lagi sampai sebati, api memang kena kecil lah ya, kacau dalam 3 ke 4 minit boleh tutup api.. boleh la letak dalam bekas- bekas kecil,,,
satu paket ni banyak dapat kalau tengok dalam periuk tuuu nak dekat bibir  periuk taww... lepas tak ada bekas kecil, wani pergi letak dalam bekas besar hii.. tengoklah gambar kat bawah.. :D..
3 hari dah licin.. sebab tak ramai pun family members dalam 4 orang.. sikit - sikit makan.. cukup 3 hari baru habis.. lagipun telan -telan macam tu.. sejukkkk tekak..

apa lagi dapatkan produk ini di pasaran.. ;D  macam-macam perisa ada kan , tapi kalau yang pelik - pelik wani tak berapa boleh makan.. yam flavour ni sedappppp..

Seriously, dah tunjuk step by step buat  dadih :D



This post have 8 komentar

avatar
Ana Suhana delete 26 February 2017 at 11:40

wah sedap tu. Kalau Ana selalu buat yang coklat sebab si kecik ni suka :)

Reply
avatar
Nadhie Wueen delete 26 February 2017 at 11:47

rumah saye pun guna dadih jenis ni jugak. hehe

Reply
avatar
Unni anje delete 26 February 2017 at 12:39

rasanya macam meysal singgah sini.. hahahahahahah, sedapnyerrr. tp nk buat malas..wani post sabah plz :(

Reply
avatar
noor azlan delete 26 February 2017 at 16:02

Wife saya selalu buat benda ni.. mula2 saya ditugaskan cari bahan memang lama juga lah stay kat tempat kuih-kuih ni.... hehe

Reply
avatar
Siti Awadah delete 27 February 2017 at 14:29

kat rumah sis ada sebungkus lagi dadih belum di masak. suami sis rajin beli n masak dadih ni..

Reply
avatar
Lea Azleeya delete 28 February 2017 at 08:19

ohhh cenggitu ke cara buatnye.. tak pernah tau cara dia dan tak pernah makan jugak.. hehehe

Reply
avatar
Unknown delete 17 May 2019 at 14:26

boleh dapat berapa bekas ye 1 paket dadih tu ea..

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 18 May 2019 at 10:36

banyak la jugak dapat, kalau bekas kecik sederhana tu lebih rasanya 10 bekas,, yang ini masa buat letak bekas besar :)

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang