-->

Saturday, 28 April 2012

author photo
ASSALAMUALAIKUM......


ada satu last entry ..wani buat yang baked granola punya kan.. but this time wani buat no bake granola bars pulak.. memang terasa sedap yang no bake dari yang baked tu ... ye la macam moist dan jadi caramelized gitu ..bila gigit tu kena kunyah -kunyah ..eh memang kena kunyah pun .. ;p...dah lama buat ni . tapi tak habis -habis lagi pun sebab wani simpan dalam peti .. bila time nak makan je ambil lepas tu simpan balik ... disebabkan dok tersorok la .. jarang orang nak ambil.. dah berapa kali bagitahu abah kalau nak makan ambil je dalam peti ... tapi tak ambil -ambil pun nanti wani hulur kat dia baru nak makan :D... ini memang favorite dia lah nasib baik dia kata sedap.. sebab tak bakar kan ,,, rasa oat tu still ada... wani ingat nak press kan hershey's semi sweet choc chip tu  kat atas tapi bila fikir balik  tak jadi sebab fikir ada orang tak makan sangat alah kepada coklat ni.. nanti dia cakap itu manis ini manis adoi ... tapi memang sedap tau  kalau letak choc chip kat atas tu ... sambil -sambil kunyah sambil tergigit coklat .. wah terasa nikmatnya  heheh... granola bars ni wani freezekan dulu beberapa jam before cutting ya...  oklah jom kita semak resepi .. wani ambil dalam salah satu web ..wani copy paste je ya .. huhu kejar masa pulak .. tak apalah dwi-language




NO BAKE GRANOLA BARS 
SOURCE: YUMMLY

INGREDIENTS :
2 cups rolled oats (quick-cooking)
2 cups rice krispies 
1/2 cup craisins (dried cranberries)wani guna mix fruit .. tak kisahla apa dried fruit pun boleh
1/2 cup shredded coconut ( ini wani tak letak dah la buat ni nak kena simpan lama .. nanti lain pulak jadinya.. 
3/4 cup almonds (sliced)( wani panggang dulu almond )
3/4 cup light corn syrup ( wani ganti dengan madu ) 
1/4 cup brown sugar
3/4 cup peanut butter
1 tsp vanilla
DIRECTIONS

- Line a 9 x 13 inch sheet pan with parchment paper. Set aside.

- Mix rolled oats, cereal, craisins, coconut and almonds in a large bowl. Set aside. (I cut the coconut with  two knives so it will not be stringy.)

- In a saucepan, mix corn syrup and brown sugar. Bring to a boil while stirring. Add peanut butter and vanilla. Stir just to blend well.

- Pour over oats and fruit mixture. Stir and mix well. Press mixture firmly onto pan. (I place a piece of wax paper on top while pressing hard.) Let cool and cut into bars. Store in air-tight container. Freezes well, if securely wrapped.

- Enjoy!




This post have 6 komentar

avatar
zila norazila delete 28 April 2012 at 11:13

sedapnya...kunyah2 depan tv..x sedar nie..he hhee

Reply
avatar
Amie delete 28 April 2012 at 15:04

Petang Wani,
nak tapau sikit buat kudap-kudapan sambail nonton ye Wani.

Reply
avatar
Unknown delete 28 April 2012 at 16:17

belum pernah buat lagi yg ni...sedapnya kalau dpt merasa..hehe

Reply
avatar
Shahriah Abdullah Novelis delete 28 April 2012 at 20:42

SAlam.. serius ni.. simple dan enak!!! suka!

Reply
avatar
Nuwairani delete 28 April 2012 at 23:51

suke! suke! dah lama tak buat benda kunyah2 mcm ni...konfem kalau makan ni sambil ngadap tb, tak sedar balang dah kosong.

Reply
avatar
Unknown delete 15 February 2016 at 17:08

saya biasa beli kat sini

http://oda.my/index.php?route=product/product&product_id=200

sedap..boleh makan gitu atau mkn dengn susu, yogurt.. klu nk buat bar blh ltk madu.. mmg best..sihatkn bdn

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang