-->

Monday, 2 July 2012

author photo
ASSALAMUALAIKUM.......

menu yang mudah dan ringkas tapi sedap ..nak buat pun senang tapi tauhu telur tu kenalah digoreng terlebih dahulu ya.... wani ada letak cendawan shitake dan kubis bunga ... nak habiskan je apa2 dalam peti tu hihi ..tapi sure memang sedap !!! makan gitu je... terima kasih sudi berkongsi ...:))

 
SUP TAUHU TELUR
SOURCE: DAPURMAS

Bahan - bahan  :

  2 batang tauhu telur - potong 8 dan goreng garing, toskan ( wani potong 2 je )
  udang / ayam - mas letak udang
  carrot / bunga kobis - mas letak carrot
  stok ayam
  sedikit serbuk lada putih 
 kiub ikan bilis secukup rasa
 bancuhan tepung jagung

Cara membuatnya :
-  Satukan stok ayam ( air biasa pun boleh ) dan kiub ikan bilis, biarkan mendidih, kemudian masukkan carrot dan biarkan carrot 1/2 masak, kemudian masukkan tauhu telur yang telah digoreng , sedikit lada putih dan udang, kacau dan rasakan dulu, tak payah letak garam sebab stok ikan bilis dah masin, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan agak2 kepekatannya, kacau sebati dan boleh dihidangkan.



This post have 6 komentar

avatar
Nuwairani delete 2 July 2012 at 23:35

kalau dapat kat nani, konfem makan ratah2 je ni. memang suke sangat tauhu telur.tapi tak pernah nak buat sendiri.hihih

Reply
avatar
Shahriah Abdullah Novelis delete 3 July 2012 at 01:06

Sedapnya... nampak mushroom keler hitam tu.. di celah-celah tauhu telur tu.. kuahnya tu waduhhhhhh tak tahan dah ni

Reply
avatar
quinnie delete 3 July 2012 at 05:54

sedapnya wani..kita suka masakan cam gini...ratah dia je memang syok!!! heheheh

Reply
avatar
Mama Hawa/Mama Nani delete 3 July 2012 at 11:42

As Salam Wani..

mmg lauk2 begini time cuaca panas2 atau buat time dinner best dibuat hirup or ratah2 tak payah ltk udang2 segala...

Chips teratai nmpk mcm best.. mama blm pernah sekali pun mkn syr teratai tuh hehehe

Reply
avatar
rahel delete 3 July 2012 at 17:58

Sedapnya kuah sup tahu telur dihirup time panas2 lagi..menyegarkan..

Reply
avatar
Sha Mohamed delete 21 May 2019 at 12:17

buat juadah berbuka pun sedap juga nie..

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang