-->

Saturday, 14 January 2017

author photo

Cara Rebus Kacang Merah Noxxa | Lembut, Cepat Dan Mudah | 

rebus kacang merah noxxa, kacang rebus noxxa. rebus kacang guna noxxa

SALAM SEMUA

selamat berhujung minggu..
buat masa ini, kat popular post wani memang asyik naik resepi... syukurlah ya.. ada lah perkongsian yang baik bersama pengunjung blog..

dah lama wani tak post pasal masak-masak.. tunjuk rupa red kidney bean lagi.. sebelum ni dah ada post kat SINI tapi yang tu wani high pressure selama 25 minit.. yang ini lagi buat eksperimen.. tak habis dengan eksperimen hii..selagi boleh buat eksperimen selagi tu lah wani buat..  wani pergi rendam satu hari setengah pulak tetapi tukar air la.. basuh- basuh rendam balik.. malam tu wani simpan dalam peti kacang ni dalam keadaan terendam..tak berani nak rendam kat luar takut busuk tapi kalau tukar air tak apa lah kot

kali ini masa high pressure lebih sikit dari 25 minit.. bukannya 25 minit tu tak empuk.. dah lembut tapi wani nak lembut lagi,, bila gigit tu mudah telan hiii.. macam-macam

rebus kacang merah noxxa, kacang rebus noxxa. rebus kacang guna noxxa

                                                      kacang merah yang baru keluar dari peti

rebus kacang merah noxxa, kacang rebus noxxa. rebus kacang guna noxxa

                                       letak dalam inner noxxa dan letak air paras-paras

rebus kacang merah noxxa, kacang rebus noxxa. rebus kacang guna noxxa

                                               tutup periuk dan putar tombol ke pressure

rebus kacang merah noxxa, kacang rebus noxxa. rebus kacang guna noxxa

high pressure selama 35 minit..lepas bunyi beep, tekan off dan putar tombol ke steam untuk bagi wap keluar.. kalau ikut kira dah lembut, lepas masak wani tambah masa lagi 6 minit.. hii bukan apa sebab nak bagi lagi kacang tu pecah sikit dan lembut.. susah betul dengan tekak wani

kacang ni wani rebus, suka makan snek macam tu saja .. alamatnya lepas ni asyik beli kacang ni jawabnya...kesimpulannya ,, macam sama jer rendam semalaman dan rendam satu hari setengah..hii at least ada la jugak bereksperimen.. wani ingat kalau rendam lagi lama lagi mudah lembut la kacang tu.. cuma bezanya masa kena tambah lagi nak bagi lagi lembut..



This post have 5 komentar

avatar
Warisan Petani delete 14 January 2017 at 20:03

Wkmsalam.
Kena cari jugak si noxxa ni.

Reply
avatar
Busyra Takiyudin delete 15 January 2017 at 21:55

busyra tak suka kacang merah. hehe. kalau beli abc kan, ada kacang merah mesti bg sesapa dekat sebelah.

Reply
avatar
Lea Azleeya delete 16 January 2017 at 12:25

Lea pown ada beli periuk cenggini tp bukan novva la.. hehe.. tapi fungsi sama.. cuma tak reti nak guna.. sampai skrg tak guna agik.. kikiki

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang