Wednesday, 25 October 2017

author photo
ASSALAMUALAIKUM...

salam semua

kat rumah ni ada sepokok limau kasturi.. kalau musim berbuah tu alhamdulillah tak putus lah stok limau kasturi ni.harap nak beli kat kedai, kadang-kadang kecik- kecik buahnya kan lepas tu kecut. wani ni bersyukur sangat sebab bonda wani suka menanam. harap kat dia jerr lah hii.. setakat ni pun dah banyak kali petik la jugak. sebab ia berbuah berperingkat.

biasanya kalau korang beli limau kasturi, simpan macam mana ya.. segala spesis limau macam ni kalau lama - lama letak dalam peti memang akan kecut kan. rasanya tip macam ni kalau yang ada pokok sendiri boleh lah buat macam ni .. kalau kat pasar, ada jugak wani nampak limau kasturi sekali dengan tangkai dan daun lepas tu diikat..

biasanya bonda petik limau kasturi ni, gunting sekali dengan tangkai dan daun nak mengekalkan kesegaran buah.tip dia senang jerr simpan sekali dengan daun dan tangkai tu dalam peti, kalau buang semua, ambil buah saja- saja , nanti tak lama kesegaran buah tu.

limau kasturi ni dah berminggu -minggu dah simpan dalam peti, tak kecut, kulit buah pun segar macam kat pokok. daun pun segar hijau lagi.. korang boleh cuba tip macam ni.. :D


This post have 11 komentar

avatar
I am LZ delete 25 October 2017 at 12:38

Oic, camtu rupanya simpan limau kasturi untuk kekal segar..
Sebelum ni LZ buang tangkai, no wonder cepat kuning dan lembek..
Good info Wani.. thanks!

Reply
avatar
noor azlan delete 25 October 2017 at 17:36

Thanks info, hari tu cuba petua cili, menjadi.. ni nak cuba pula limau ni...

Reply
avatar
Ana Suhana delete 25 October 2017 at 18:50

Dulu ada juga tanam pokok limau kasturi dan limau nipis. Memandangkan pokok tu di luar kawasan rumah org lalu lalang dok petik sampai mati pokok tu. Huhu.

Anyway good tips. Lepas ni boleh lah apply nak bg limau kasturi tahan lama.

Reply
avatar
Juls Julie80 delete 26 October 2017 at 10:59

kat kpg memang ade pokok limau kasturi,camtu la mak kalo petik..dia petik / gunting sekali dengan tangkai. mmg tahan lama. kalo yang dah tercabut tangkai dia tu, mak akan guna dulu. Buat air limau pastu sejukkan lam peti ais sblm minum mmg heaven kalo cuaca panas2 ni...ekekek

Reply
avatar
Cik Ash delete 27 October 2017 at 00:04

Tq tips ni nanti kena try la

Reply
avatar
Nadhie Wueen delete 27 October 2017 at 02:13

Owh baru tahu rupanya kena simpan dengan tangkai dan daun . ni untungnya kalau ada pokok sendiri. hihi. tp kalau kat kedai tu, bertabah jelah

Reply
avatar
Abam Kie delete 27 October 2017 at 07:04

thanks for the tip! Now I know..

Reply
avatar
MaisarahSidi delete 28 October 2017 at 09:51

tips bagus untuk dicuba ni. terima kasih berkongsi ;)

www.maisarahsidi.com

Reply
avatar
Busyra Takiyudin delete 1 November 2017 at 00:53

nice tips akak. tq <3 boleh buat ekat rumah nnti

Reply
avatar
Warisan Petani delete 1 November 2017 at 21:10

Betul tu.
Gunting dengan tangkai dengan daun2 dia sekali.

Reply
avatar
Siti Yang Menaip delete 2 November 2017 at 10:30

sedapnyaaa tu buat air.. minum tengah cuaca2 panas ni yuums =D

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang