-->

Friday, 24 November 2017

author photo
ASSALAMUALAIKUM

tips mudah untuk menyimpan jus lemon

lemon tergolong dalam kumpulan "citrus family". walaupun banyak lagi jenis - jenis limau  yang lain contohnya limau kasturi dan limau nipis, lemon bagi wani rasanya sangat masam kalau nak banding dengan buah limau yang dalam kategori masam. lemon biasanya banyak digunakan dalam masakan dan kek,

Wani memang peminat lemon, banyak nak sebenarnya explore tentang lemon,  selalu suka bake kek lemon, wangi semerbak bau lemon. biasanya kalau terbeli banyak dalam paket. kadang- kadang sampai tak tahu nak buat apa. lemon ni kalau makin lama dalam peti makin ia jadi kecut kan. lagi lama simpan, lemon boleh jadi buruk dan sangat rugi kalau tak perah awal- awal jus lemon.

jadi kena ada plan nak buat apa dengan lemon kalau nak beli. tapi selalunya, bila dah rasa macam tak tahu nak buat apa kadang- kadang wani biarkan macam tu, sampai nampak nak kecut, barulah terkial - kial fikir nak buat apa dengan lemon. huu.. jadi, nak selamatkan lemon tu daripada nampak membazir, hanya dapat perah jus lemon sahaja.

ini tips paling mudah wani simpan, simpan dalam peti beku, kalau nak tahan bulan-bulan. ada setengah tips simpan dalam tray nak buat ais tu kan. tapi wani simpan masukkan sekali dalam bekas besar hii. tak muat ruang kalau nak buat simpan dalam tray kecik tu. kalau nak guna, ia cair sekejap, ambil yang nak guna, lepas tu simpan balik dalam peti beku..

yang pentingnya, lemon tu jangan terlebih simpan dalam bentuk buah lama-lama nanti buruk, ambil cara lain, perah jus lemon awal- awal dan simpan dalam peti beku untuk kegunaan lain. baru lah tak membazir.

ok.selamat mencuba cara yang paling senang, yang penting rajin :)

This post have 5 komentar

avatar
Sheila Adziz delete 25 November 2017 at 22:59

erm... menariknya letak dlm tpt beku... tak terpikir lak saya... nice sharing

Reply
avatar
Mimie delete 26 November 2017 at 03:32

Samalah.. Beli lemon sampai jd kecut duk simpan dlm peti sejuk. Lepas nih boleh praktikkan cara wani ni pula

Reply
avatar
Sha Mohamed delete 27 November 2017 at 05:47

Suka juga lemon nie tapi tak boleh ambil selalu.. Nice tips..

Reply
avatar
Unknown delete 28 November 2017 at 06:17

Bab lemon memang Sofea excited lebih sikit hihi tq share ��

Salam kenal saya <a href="https://diarysafiyah.com/pengedar-shaklee-brem-mall-kepong-dipercayai/> Sofea </a> :)

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang