Cara Hantar Barang Guna Delyva Mudahkan Peniaga Online

Cara Hantar Barang Guna Delyva Mudahkan Peniaga Online | Salam semua, Siapa kat sini online seller, mana tahu kan yang tengah baca entri ini ada yang online seller kan. 

Baru - baru ini, ada ternampak status sahabat facebook, dia cakap mahal sangat bayaran postage sekarang. Jadi, dia sangat risau lah, takut customer pun tak nak kalau bayaran postage mahal. 

Cara pos barang bagi peniaga online

Kita lah yang rugi dah customer tak jadi nak beli barang gara- gara bayaran postage mahal.

Kalau kita jadi customer pun kita nak bayaran postage yang murah kan takkan nak ambil yang mahal. Betul tak ?

Macam tu lah dilema yang selalu online seller asyik fikir. Kita pun faham sebab diri sendiri pun pernah jadi online seller juga. 

Masalah online seller sekarang, kalau boleh nak puaskan hati customer untuk dapatkan bayaran postage yang lebih murah dan jimat. Mana nak cari tu ?

Khidmat Penghantaran Barang Bagi Servis Kurier Malaysia yang Terpilih Hanya Di Delyva

Tengah buntu nak cari postage yang murah dan jimat sikit, sis  terjumpa satu website ni, sebab sebelum ini pun ada orang yang tengah sembang pasal Delyva ni.

Untuk pengetahuan semua, Delyva adalah satu platform di mana korang boleh dapatkan servis kurier seperti Pos Laju, Karhoo, Aramex, MatDespatch MY untuk proses penghantaran barang.

Bukan setakat dalam negeri seluruh Malaysia malah untuk penghantaran antarabangsa pun boleh ke lebih 200 negara.

Ke semuanya di bawah satu platform, korang boleh pilih nak servis mana dan hanya beberapa klik sahaja dah siap untuk proses penghantaran barang. 

Senang kan. Tak ada pening kepala nak beratur dan pergi ke pejabat pos. Hanya buat di rumah sahaja.

Untuk penghantaran barang pula, tidak terhad kepada bungkusan ataupun dokumen sahaja. Antara barang yang diterima untuk penghantaran adalah :

1. Dokumen
2. Bungkusan
3. Makanan
4. Bunga
5. Kek
6. Barangan yang perlu disejukkan
7. Bungkusan yang melebihi 10 kg.
8. Barangan yang mudah pecah

Cara Hantar Barang Guna Delyva 

Untuk peniaga online di luar sana, ini cara pos barang bagi peniaga online guna Delyva. Harap dapat membantu. 

1. Pertama sekali untuk menggunakan servis ini, korang hanya perlu daftar Delyva terlebih dahulu untuk buka akaun Delyva.

Sahkan emel dan isi maklumat seperti nama penuh, maklumat bank untuk memudahkan proses seterusnya.

Cara pos barang bagi peniaga online



2. Kemudian, korang akan dapat akses admin system shipping. Kat sini, boleh terus booking Pos Laju online. 

Servis kurier yang lain pun ada,  boleh pilih yang mana mudahkan urusan korang ya. 
Cara pos barang bagi peniaga online

Cara pos barang bagi peniaga online

Klik "Book" untuk isi segala maklumat pengirim dan penerima dan juga maklumat barang seperti gambar di bawah dan ikut segala arahan sehinggalah kepada proses pembayaran yang terakhir.
Cara pos barang bagi peniaga online

3. Untuk proses pembayaran pula, korang hanya perlu top up, kat sini, banyak special rate yang ditawarkan di bawah top up plan, pandai lah buat pilihan yang bijak ya. 

Fokus utama kita nak cari special rate pos laju yang murah nak banding kita beli dekat kaunter.

Pilihan bijak kat sini akan pilih, top up plan bernilai RM 100, tapi terpulang atas korang ya. Lagi banyak amaun top up plan yang dipilih, lagi murah special rate yang dapat.

Bukan setakat murah, dapat free flyers lagi dan kredit percuma. Siapa tak nak kan.

Pembayaran untuk top up boleh dibuat secara online banking.

Cara pos barang bagi peniaga online

4. Akhir sekali boleh print consignment note  dan tampal di bungkusan barang yang hendak dihantar. Tak perlu tulis - tulis dah hanya print sahaja.

5. Selepas pihak kurier datang ambil barang, untuk mengetahui status setiap barang yang dihantar kepada customer, boleh track dan trace di sini. 

Mudah nampak sikit, barang dah sampai kat mana.

Cara pos barang bagi peniaga online

4 Kelebihan Delyva Untuk Peniaga Online

Banyak sebenarnya kebaikan menggunakan servis Delyva. Buat peniaga online di luar sana khususnya yang sentiasa sibuk dengan nak ambil order customer, proses nak bungkus barang lagi. 

Pening nak fikir ke pejabat pos nak beratur, lebih - lebih lagi masa beratur yang panjang. Kini, tak perlu risau lagi dengan masalah tersebut.

Dengan Delyva, di antara kelebihan yang dapat membawa manfaat kepada peniaga online adalah:

1. Menjimatkan masa, duit dan tenaga

Masa dapat dijimatkan sebab tak payah keluar dari rumah, Pos laju siap pick up datang ambil sendiri barang untuk proses penghantaran barang seterusnya tanpa sebarang caj tambahan. 

Print consignment note dah siap - siap di rumah dan tampal pada bungkusan barang yang nak dihantar. Tunggu panggilan telefon daripada pihak kurier untuk pick up dari rumah.

Tak payah susah nak memandu keluar hanya semata- mata nak pergi ke pejabat pos nak isi details pada setiap borang kan. 

Kat situ pun dah banyak buang masa. Lagipun, jimat duit dan tenaga. 

2. Kredit Percuma Dan "flyers" Dengan Top Up Plan Yang Terpilih

Sekiranya nak dapatkan harga yang lebih murah dan menjimatkan bagi setiap servis kurier, korang boleh top up  plan mengikut kadar harga yang telah ditetapkan oleh Delyva. 

Lagi banyak korang top up, lagi murah special rate yang diberi. 

Bukan itu sahaja, siap boleh dapat kredit percuma dan free flyer  untuk top up plan yang terpilih. Jadi buatlah pilihan yang bijak ya. 

3. Tidak Terikat Dengan Kontrak 

Benda yang paling merunsingkan peniaga online takut terikat dengan kontrak. Untuk makluman, Delyva tidak menetapkan sebarang kontrak. 

Tidak kiralah kalau barang yang dihantar itu hanya 1 barang ke atau 10 ke 100 barang untuk sehari.

4. Servis Cash On delivery (COD)

Jangan risau sekiranya ada customer yang nak COD, Delyva dapat menghantar barang dan mengambil duit bagi pihak anda. 

Dengan adanya servis penghantaran barang seperti Delyva ini, ia bukan sahaja dapat membantu mengurangkan masalah yang biasa dihadapi oleh peniaga online. Malah dapat lebih memberi tumpuan kepada bisnes yang dijalankan.

Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk ke semua link di bawah 

Website : delyva.com | Facebook : DelyvaMY |  Instagram : delyva_my

Twitter : Delyva_MY | Email : contact@delyva.com 









3 Comments

  1. menariknya...selama ni guna poslaju je musim nak raya...aduhai, lambat benar nak sampai kek lapisnya kat customer...

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post