-->

Friday, 20 January 2012

author photo
ASSALAMUALAIKUM.....


haaa ini dia virus resepi ni  dari kak paty dah datang sini ..hihi ..sebenarnya wani nak habiskan oatmeal yang tak terusik tu dalam balang ..bila ternampak kak paty buat ayam ni guna oatmeal untuk ganti dengan breadcrumbs.. terus terlintas yang oat masih ada dalam balang tu .. tak terusik langsung .. kalau tak buat apa -apa benda rasa-rasanya duduk bertapa dalam balang tu lah sampai berkulat kot ..kalau tak ambil kisah .. :D adoi apa la wani nehh...  bila dah jadi masakan ohhh sedapnya rasa crispy oat tu   bila cicah dengan sos lemon dia tu sedap ..rasa masam2.. manis sedang -sedang eloknya lah ... rasa buat ayam macam ni sedap ratah saja dan cicah  bersama sos lemon tu .... tapi wani makan dengan nasi ..

rasa resepi ni paling simple sebab ayam tu tak deep-fry ...  malah dibakar je..cuma sebelum nak masuk oven tu .. letak atas pan sekejap nak bagi masak luaran dia tu keperangan sikit sekejap je  and then masuk oven ..  sebelum ni wani ada pernah buat ayam salut dengan oat macam ni jugaklah .... tapi digoreng ,, punyalah minyak banyak lagipun kalau digoreng faham2lah adalah macam sisa-sisa tepung kat dalam minyak tu kan ... yang ni simple je pakai minyak sikit. ..so jimat minyak lah ... :P.. wani syorkan kalau tak nak terlebih masam sos tu  baik kurangkan jus lemon tu .. kalau nak lah... lepas tu pandai la seimbangkan rasa masam manis nya tu wani suka masakan yang masam-masam dan manis tapi terlebih masam tu tak boleh jugak hihi .....oklah wani sharekan kat sini.. thanks kak paty ... so sedaplah .. menjilat jari ;p

OATMEAL CRUSTED CHICKEN WITH LEMON SAUCE
SOURCE:  PATY'S KITCHEN 

INGREDIENTS

2 boneless skinned free range chicken breasts
1tbs chopped fresh ( or frozen ) basil( wani tak letak )
½ cup flour( wani ganti dengan tepung jagung )
1 egg, beaten
¾ cup breadcrumbs( gantikan dengan oatmeal )
1tbs butter
1tbs olive oil
Salt, pepper 

1. rub chicken with salts and pepper
2. dredge each chicken piece in the flour, coat it with egg and then roll it in the oats. Melt the butter in a pan and add half the oil. When it si hot, but not browning, add the chicken breasts and quickly brown on both sides
3. Remove to a hot oven and bake until the juices run clear, about half an hour at 200c.


Lemon sauce
½ cup fresh lemon juice
¾ cup sugar( kurangkan )
1 lemon,zest
1tbsp cornstarch with 5 tbsp water
¼ cup chicken stock
5 cloves garlic- thinly slice(  wani cincang halus )
2” ginger – thinly slice( wani cincang halus )

 Directions:
  1. heat up oil and sauté ginger and garlic till fragrant. Add chicken stock and then add lemon juice, sugar and zest
  2. blend together cornstarch and cold water and stir into the lemon sauce
  3. cook until thickened, stirring frequently and adjust seasoning to taste
  4. pour over the cooked chicken  
Cook's Note - Add some chopped green onions will make this dish much..much delicious.




This post have 14 komentar

avatar
rahel delete 20 January 2012 at 01:33

Salam Wani,tergoda Rahel tengok ayam goreng oat itew...suke3x..

Reply
avatar
Amie delete 20 January 2012 at 06:33

Selamat pagi Wani,
Amie pun ada oat tak terusik... bolehlah cuba resepi ni nanti!

Reply
avatar
izahdaut delete 20 January 2012 at 09:05

ooo masuk oven ek. bagus ni makanan sihat.. sedap nampaknya tu. walaupun bakar stil rangup2 ek.. ada gak oat tu. nanti2 bleh try ni

Reply
avatar
nOOrsha delete 20 January 2012 at 12:30

waahh nampak sedap.. ade oat tu..rangup je kan... anak2 suka ni :)

Reply
avatar
Qhaifa Nur delete 20 January 2012 at 14:13

lama x singgah sini...
rangup betul ayamnya..mesti sedap kan..kann

Reply
avatar
Ayu delete 20 January 2012 at 21:09

assalam wani
looks interesting lauk ayam ni..
ada oats ..macam udang goreng oatsmeal gitu..tapi yang ini bakar version ya..

Reply
avatar
quinnie delete 21 January 2012 at 08:52

wani...saya kalau buat goreng cam gini baru la rajin nak makan oats..kekeke..tapi kena hati2 kalau guna oats ni sebab dia cepat hangus...kekeke

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 21 January 2012 at 16:51

a'ah kan wani bukan boleh jugak makan saja oat gitu .kena buat sumthing baru leh makan hihi

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 21 January 2012 at 16:54

wassalam kak ayu ..

memang sedap lauk ayam ni sedap ratah .. hihi .. wah udang goreng oatmeals... a'aah bakar version ... sihat2 hihi

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 21 January 2012 at 17:00

jemput singgah kak Qhaifa bila2 masa pon x pe :)) ... a'ahh menu ni meamng sedap ....

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 21 January 2012 at 17:05

memang ranguppp... macm ala2 kfc pun ada hihi

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 21 January 2012 at 17:07

a'ahh masuk dapo separuh masuk oven separuh ... kira2 separuh 2 la deh ... memang ranguppp ... cuba2 jangan tak cuba hihi

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 21 January 2012 at 17:12

kak amie jangan tak cuba ya ,, ni memang sodap punya hihi

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang