-->

Monday, 23 April 2012

author photo
ASSALAMUALAIKUM.......



semoga teman-teman semua sihat walaupun berada jauh di mata tapi dekat di hati ... jom layan resepi cina muslim ni .. ini kak watie cakap bukan wani..suka betul resepi cina muslim...  banyak dah resepi-resepi yang wani ambil dari dapur kak watie ni  .. semuanya memang sedap..... memang marvellous resepi ni sebab ada bunga kantan tu yang wani teruja sangat nak buat ... dah lama waiting list ... baru tersampai hajat nak buat.cuma wani ada buat olahan dari segi nak tumis bahan-bahan kisar tu. nampak macam pelik je nak tumis terus letak sos-sos semua tu hihi... wani guna ketulan ayam dan goreng 3/4  masak ... cili kering tu taklah wani letak banyak sangat ambil dalam 3-4 tangkai macam tu lah sebab wani buat tak sampai seekor pun ayam... seasoning sos maggi wani tak letak sebab no stock..


AYAM GAJUS ALA NYONYA

Kiriman: ChefHanz
Sumber: Kolej Komuniti Sungai Petani

Bahan-Bahan:
500gram isi ayam (potong dadu) - Saya potong 16, gaul garam dan kunyit dan goreng 1/2 masak
100gram kacang gajus - Saya letak lebih kurang 40gm jer ikut stok yg tinggal
5 ulas bawang kecil(kisar halus)
10 ulas bawang putih(kisar halus)
50 gram halia muda(rancik halus)
1 tangkai bunga kantan(rancik halus) - Saya letak 2 tangkai sbb bunganya agak kecil
3 helai daun limau
100gram cili kering(potong 3)
1 batang serai(kisar halus)
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Seasoning sos Maggi
1 sudu kecil gula
daun bawang untuk hiasan

Note : Saya tambahkan 2 sb cili kisar bagi rasa yang lebih pedas.
 
Cara:
1.masukan semua bahan kisar dan rancik halus bersama sos tiram,sos seosoning dan sos cili.Tumis bahan2 ini sehingga berbau harum.
2.masukkan ayam,dan goreng ayam sehingga sebati dengan bahan2 tadi.
3.masukan kacang gajus dan cili kering kedalam kuali dan kacau bersama ayam.
4.apabila ayam masak sepenuhnya, masukan daun limau dan gula untuk menyedapkan lagi makanan.
5.Gunakan daun bawang sebagai hiasan.

NOTE: 
- untuk blend bahan kisar, wani blendkan sekali  separuh daun limau purut..sebenarnya wani lupa nak letak daun limau masa tengah kacau-kacau ayam tu .. tapi nasib baik dalam bahan kisar tu dah blend sekali daun limau tu ... hihi... so tak letak tak kisah la jugak .. kalau nak letak boleh aje...
-  wani tumiskan bahan kisar,cili kisar  dan halia dicincang terlebih dahulu ..bila dah nampak separuh masak baru wani masukkan bunga kantan ..kacau sampailah tumis tu naik minyak .. baru lah masukkan sos-sos semua tu dan followlah the next step perasakan dengan gula dan garam ... sekiranya sos pekat tambahlah air untuk senang digaul ya...

This post have 13 komentar

avatar
rahel delete 23 April 2012 at 07:29

Selamat pagi Wani,
tentunya enak dan wangi ayam gajus ni kan..ada guna bg kantan..wangi dan menyelerakan..

Reply
avatar
Qasey Honey delete 23 April 2012 at 08:12

asslm Wani...wah sedapnye pepagi tgk lauk ayam tu...nti tghri QH dtg umah ehhh kita makn sesama...hihi

Reply
avatar
Unknown delete 23 April 2012 at 09:07

Assalam wani...mcm rendang je masak ni kann? cuma lainnya bunga kantan tu..

Reply
avatar
Nuridah delete 23 April 2012 at 11:04

Assalamualaikum Wani

nampak sedap masakan wani ini..boleh cuba nanti..terima kasih ya berkongsi resipi.

Reply
avatar
quinnie delete 23 April 2012 at 12:13

sedapnya,,suka resepi chinese sytle or nyonya ni..sedap!!!

Reply
avatar
Unknown delete 23 April 2012 at 17:48

nampak sedap dan menyelerakan..:)

Reply
avatar
Ayu delete 23 April 2012 at 19:35

Assalam wani,
lamaaanyaaaa tak kemari..rindu sesangat..
lauk ni pun dah lama masuk list....memang nampak sedap tu..makan dgn nasi pun dah boleh jalan nikan..

Reply
avatar
Nuwairani delete 23 April 2012 at 21:12

kuzi ayam pun nani belum terbuat...dah ada resepi baru lagi..nampak gaya pasni kalau nak cari resepi ayam boleh bukak blog kak wani dah.

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 24 April 2012 at 22:57

hihi .. kasihan nani nak belajar sangat kuzi ayam ya .. kak wani x tempek pun lagi kat sini huhu ... resepi ayam yg x seberapa nani nih ciput lagi ni

Reply
avatar
Wani Sukarno delete 24 April 2012 at 23:27

rahel :hihi memang menyelerakan .. lebih2 lagi ada bunga kantan tu yg naik selera

QH: dah malam baru online neh... lauk ayam pun dah habis hihi x pelah lain kali kita lunch sama2 ya

kak zana: tu lah wani tengok mcm nak masak rendang je yg beza bunga kantan tu je

nuridah : salam ,,, hihi memang sedap sama2 blh la cuba ya .... :))

Q: memang sedap la ,,cubala nanti tahu sendiri ya..

nieza: terima kasih .. memang best resepi ni silah cuba2

kak ayu: wassalam kak ayu... dah x de lauk lain ok dah ni ...

Reply
avatar
Sue @ Nenie delete 25 April 2012 at 11:35

Salam Kak Wani..sedapnya makan nasi berlauk ayam ni..pastu sambil makan, tergigit plak kekacang tu..lagi sedap ni....

Reply
avatar
Shahriah Abdullah Novelis delete 25 April 2012 at 22:24

Salam... ini Nyonya datang malam-malam mau mintak banyak.. boleh ka???

Reply
avatar
Wattie delete 2 May 2012 at 09:16

Assalamualaikum Wani,
Ya Ampunnnnnnn.......akak terlepas bas lagi ni, itulah kelemahan diri akak huhuhu. Tkasih sudi cuba resepi akak cilok tu yer, mmg sedap kan...

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang