Monday, 3 February 2014

author photo
ASSALAMUALAIKUM....


salam semua...

beberapa hari blog ni menyepi.. cuti sempena tahun baru cina..hiii  banyak betul jemputan kat rumah.. maklumlah kita pun beraya jugak.. adik beradik semua balik ni tu memang sibuk sikit.. on 3rd feb first entry untuk bulan ni.. alhamdulillah masih lagi diberi nafas untuk mengecapi segala kurniaan dari Nya..tugas memasak macam biasa adei ,,,

sebelum tu wani nak tanya.. ada tak sesiapa bagi komen kat bawah tu ada keluar tak macam minta keyword sebelum klik kotak comment tu .. kalau ada macam tu bagi tau ya .. sebab wani pun tak nak menyusahkan orang main taip keyword tu pulak..dah la tulisan tak berapa nampak..sakit mata wani tengok huu...  bagi wani menyusahkan jugak bila ada keyword ..terus terang wani cakap jangan terasa ya hiii.. tambah lagi kita dah la nak cepat .. taip sudah.. lepas tu mintak keyword pulak..kalau yang wani punya timbul macam tu bagi tau ya mungkin ada silap setting mana mana.

dah lama mengidam nak makan pita bread tapi pita bread ni wani beli yang ready made..sebab rasa tak ada kemampuan lagi nak buat sendiri..sebab malas nak main bentuk-bentuk roti kot.. alasan jer banyak..hiii ..ohh rotinya memang dah ada poket. bila potong tu terus terbuka poket nya.. agak-agaknya kalau wani buat roti sendiri tu terbuka ke poketnya...kalau dulu ingat setiap  kali pergi bazar ramadan ada jual kebab guna pita bread ni memang wani wajib beli.. memang tak miss.. tapi dulu tu pun rasa agak mahal.. kalau sekarang tak tahu la..nama resepi kebab jalan tar tapi nampak gaya wani buat ni entah nak panggil kebab jalan tar ke tidak hiii

oklah resepi ni wani ambil kat dapur tun.. banyak sungguh tun buat koleksi pita bread.. macam macam ada... tumpang copy paste kat sini ya tun.. terima kasih.. :))


KEBAB JALAN TAR 
SOURCE: DAPUR TUN

Kebab Jalan Tar
sumber: kak Chah

Bahan-bahan:
Saiz hidangan: 4 keping
· 2 keping roti pita bijan (potong dua)
· 2 ketul dada ayam
· 1 sudu teh paprika
· 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
· 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
· 1/2 sudu teh lada sulah- tun letak lada hitam
· Garam
· 1 biji tomato
· 2 pokok daun ketumbar - x suka, xletak
· 1/3 batang carrot (sagat halus)
· Kobis (jika suka - saya tak letak)- tun letak
· Mayonis
· Sos cili

Cara-cara:
· Lumur ayam dengan serbuk paprika, serbuk ketumbar, jintan manis dan lada sulah. Masukkan 
garam secukupnya. Panggang atau bakar hingga masak.
· Potong ayam kecil-kecil. Ketepikan. Potong tomato dan daun ketumbar. Gaulkan sayur-sayuran bersama ayam. Masukkan juga carrot yang telah disagat tadi. - tun asingkan ayam dan
 sayur. gaul2 sayur dgn mayonis ala2 coselaw.
· Masukkan mayonis dan sos cili.
· Bakar roti pita (tanpa minyak) sebentar di atas pan. Masukkan inti sebanyak mungkin.


ps: roti pita tun buat sendiri. resepi refer SINI

This post have 6 komentar

avatar
cheq da delete 3 February 2014 at 12:37

Salam kenal wani...nmpk sedap roti pita 2..

Reply
avatar
Bbwana adienia delete 3 February 2014 at 19:31

salam wani..

kebab ni sya punya favourite..suka sangat makan..nak sket..

Reply
avatar
zila norazila delete 8 February 2014 at 00:07

Wani..td ke giant..nk jgk amik roti pita..nk wt sarapn esok..tgk klu rajin leh buat ne.

Reply
avatar
mom's love delete 21 February 2014 at 08:58

nmpk sedap je..leh wat sarapan pg ni..

Reply
avatar
Ummi Sufiyan delete 30 September 2014 at 18:00

Salam kenal.. Nama sy pon Wani jugak.. Hehe.. Sedapnye pita bread tu.. Dlu msa dok PJ slalu jumpa n bli.. Skang dok tg karang x pnh lg jumpa..

Reply
avatar
Ummi Sufiyan delete 30 September 2014 at 18:02

Ha'ah.. Mmg ad mintak keywood..

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang