-->

Thursday, 24 April 2014

author photo
ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

semoga semuanya sihat sejahtera ya .. cuaca masih panas.. banyak musibah terjadi kat Malaysia tahun ni ya kita manusia ni kena banyak muhasabah diri. mungkin ada benda yang Allah tak suka tapi itulah hakikatnya manusia terus menerus melakukan kemungkaran..  .. dengar kat tempat lain hujan macam jealous sebab kat negeri sendiri tak berapa nak hujan.. huhu..wani  baru semangat sikit -sikit nak jengah blog ..kalau tak kerana wani ni suka baking n masak masak ..entah apa wani nak cerita kat blog ni ..nasib baik la ada gambar gambar hasil baking ni rasa nak bercerita ..

kalau sesiapa perasan dah tak nampak gambar instagram wani kat blog wani dah setkan private.. mula-mula ingatkan nape ..bila fikir balik lupa yang wani dah setkan private .. nampak tak cantik sikit bila buka blog nampak gambar kosong ... tapi tak apalah sekurang kurangnya wani tau siapa nak add.. kadang kadang tu banyak add dari business online masing-masing .. tak berapa suka sebenarnya takot my ig sarat dipenuhi dengan gambar gambar jualan... huhu..

oklah ya kek chiffon lagi... entahlah asyik kek chiffon jer  wani main deko kek nya tidak.. entah bila nak mendeko wani ni.. lagipun ..suka sangat bermain dengan meringue ni.. hihi.. makin lama makin dah tahu sifat sifat meringue.. lagipun pelbagai perisa boleh diletak dalam kek chiffon atas kreatif masing masing... kali ini wani cuba buat palm sugar chiffon cake ..ambil dari blog wendy ... emm boleh la rasa rasa lemak gula melaka.. cuba la buat ya.kat bawah tu ada gambar step by step ...


Resepi Kek Chiffon Gula Melaka Sedap 

Kredit : http://wendyinkk.blogspot.com/2010/04/palm-sugar-chiffon-cake.html


Bahan - Bahan 
4 biji putih telur 
1/2 sudu teh cream of tartar 
80 gm gula halus 
4 biji kuning telur 
2 sudu besar minyak jagung
200ml  santan
100gm gula melaka dimasak dengan 50 ml air hingga larut 
150gm tepung kek
1/3 sudu teh soda bikarbonat 


Cara - Cara 

1. Satukan gula melaka yang dah larut dengan santan . Kacau rata dan ketepikan sekejap.
2. Satukan kuning telur dengan minyak jagung dan separuh dari larutan gula melaka dan santan tadi . 
4. Sift half of cake flour and sodium bicarb over (3). Mix well with a wire whisk.
5. Sift remaining cake flour and sodium bicarb over batter and mix. Whem mixture is all smooth, put in remaining (2).
6. In another clean bowl, beat egg whites with sugar until frothy. Add in Cream of tartar and beat until stiff. Add in sugar gradually and beat until really stiff.
7. Fold ¼ of beaten egg whites into (5), fold.
8. Repeat step 7.
9. Pour the whole batter into remaining egg whites and fold to combine.
10. Pour batter into a tube pan and bake for 40mins.
11. Invert immediately after removal from oven. Leave to cool overturned completely before removing from mould


This post have 2 komentar

avatar
Unknown delete 24 April 2014 at 07:23

Baik kita cerita hal masakan drp cerita hal yg takde faedah. Gambar kita punya pun puas hati.
Lama tak buat kek, satu lagi kemalasan yg melanda.

Reply
avatar
kak ruby delete 29 April 2014 at 16:39

ari ni hujan, sdp ni mkn kek chiffon dgn kopi panas......

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post