-->

Monday, 15 November 2021

author photo
Resepi Kek Coklat Cheese Bakar Mudah Sukatan Cawan | Salam semua, suatu ketika dulu, kek coklat cheese memang viral. Semua pakat buat. Asyik naik kek ini lah lalu lalang. Masa tu kena panggil kek coklat cheese berhantu. 

Gabungan kek coklat dan cream cheese, siapa nak tolak kan. Hantu cheese dan coklat, kek ini memang korang patut buat. 

kek coklat cheese

Resepi kek coklat cheese ni ada juga untuk versi kukus. Tapi sis lebih suka yang bakar. Sungguh mudah nak buatnya. Lagi suka, tekstur kek memang lembut. Ada lagi pulak lapisan cheese. 

Loyang sis guna loyang empat segi 9 inci. Kalau nak lagi sedap, korang simpan dalam peti biar kek bagi sejuk. Lagi sedap makan ketika sejuk. Macam aiskrim. 

Jangan risau, semua sukatan bahan dalam sukatan cawan. Senang sikit kan. Jom buat resepi kek coklat cheese bakar sukatan cawan. 


kek coklat cheese

 Resepi Kek Coklat Cheese Bakar Mudah Sukatan Cawan 



Bahan A:
250 gm mentega
1 1/2 cawan gula halus (gula kastor)
5 biji telur gred A
1/2 cawan serbuk koko *
1 1/2 cawan tepung halus *{guna tepung gandum}
2 sudu kecil baking powder * {bahan * diayak bersama}
1 sudu kecil pewarna coklat / coklat emulco
1/4 cawan susu cair

Bahan B:
250 gm cream cheese
3 sudu besar gula halus (gula kastor)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur gred A

Cara-Cara:
1.Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 9 inci. Alas dasar tin dengan
kertas minyak. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula hingga putih.
3.Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
4.Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dengn susu cair hingga habis
5.Gaul rata dengan spatula.Ketepikan.
6.Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula.
Putar hingga sebati.
7.Masukkan telur dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
8.Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
9.Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
10.Tuangkan baki adunan coklat (akhir) dan ratakan.
11.Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
12.Cucuk dengn lidi untuk test sama ada kek sudah masak atau belum.Jika keluar licin bermakna
sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

Baca juga :
1. Resepi Kek Chiffon Oreo
2. Resepi Kek Chiffon Pisang Gebu
3. Resepi Kek Chiffon Pandan

This post have 6 komentar

avatar
tun_telani delete 9 January 2015 at 20:40

salam wani..ni salah satu kek yg plg tun suka..dh lama xbuat sejak ada mcm2 resepi kek ni kn..

Reply
avatar
Sweet red cherry delete 9 January 2015 at 21:16

assalam wani..

ni pun salah satu feberet wana..sedap kan kek ni wani..

Reply
avatar
cheq da delete 10 January 2015 at 07:28

Sedapnya..lama dh xbaking kek..

Reply
avatar
Siti Aisya Ibrahim delete 23 January 2015 at 18:21

nampak sedaplah...terliur plak kite...dah bookmarked, nnt nk try lah :D

Reply
avatar
Cik Idaa delete 17 November 2021 at 16:27

alamakk sedapnyaaa lahaiii

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post