Thursday, 14 May 2015

author photo
ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

dah masuk hari khamis dah pun.. wani dah lama tak tengok apa ada dalam peti sejuk beku kat kedai.. nama je tajuk nasi lemak frozen.. nanti ada orang ingat ada lukisan kartun kat  bekas nasi lemak :D. tak ya, disebabkan letak dalam peti beku itulah pergi letak tajuk nasi lemak frozen.. kalau spagetti, lasagna, pizza yang dah beku biasa la wani tengok, yang ni terkejut jugak ni bila adik wani cakap ada nasi lemak ia paket lepas tu simpan dalam peti.. nak makan je, panaskan dalam microwave.. inilah yang dinamakan inovasi industri makanan.. zaman dah berubah tak macam dulu, bungkus dengan daun pisang..manusia dah malas dah sekarang ni  tapi bila tengok yang ni, bukan makan dengan sambal ikan bilis tapi makan dengan ayam rendang.. produk dari CP , boleh ia reka buat nasi lemak frozen macam ni..harga pun agak mahal la jugak dalam RM 7 lebih untuk satu bekas.

bagi wani makanan bila dah proses lepas tu simpan sejuk beku pulak.. tak berapa sihat.. kita nak la makan yang fresh kan.. kalau terdesak sangat nak makan dah kempunan dah tak tahu kat mana nak beli boleh la beli yang ni hiii.. ada jugak yang beli .. macam tak sesuai jer nak jual kat sini. kalau jual kat overseas tu sesuai la kot..mat saleh dan minah saleh tengok hiii..  nak makan boleh buat sendiri.. .. bukan hanya produk nasi lemak je,, nasi ayam kurma frozen pun ada.. aiii pengsannnn jap...



berlambak-lambak dah kat market jual frozen food macam ni kan.. tapi depends la kalau orang tu rajin nak masak , baik masak ..kalau malas beli lah yang macam ni senang cerita, jimat masa dan tenaga tapi duit jugak melayang  hiii

This post have 5 komentar

avatar
Anonymous delete 14 May 2015 at 13:03

Wah nasi lemak frozen :-)

Reply
avatar
mayangbakingmadness delete 14 May 2015 at 14:56

takut nak makan.. cuba bayangkan berapa banyak bahan pengawet depa letak supaya tahan lama.. tapi kot le kalau gi obersea susah nak cr nasi kot boleh kot makan buat ilang rindu nak makan nasi

Reply
avatar
Ana Jingga delete 15 May 2015 at 08:32

antara pilihan yang ada jika ke luar negara kan Wani :)

Reply
avatar
Ombak delete 22 February 2016 at 06:25

jangan takut nak makan.. tiada bahan kimia pengawet digunakan kerana sejuk beku itu adalah merupakan satu kaedah pengawetan, tak perlu lagi depa nak letak bahan kimia pengawet supaya tahan lama. Untuk info.... Sejuk beku merupakan satu teknik pengawetan yang tidak perlu lagi guna bahan kimia pengawet.

Reply
avatar
Unknown delete 2 April 2018 at 10:16

Betul. Makanan frozen tak guna bahan pengawet. Makanan yg ada bahan pengawet mcm makanan dlm tin (cth: sardin dan lain2). Makanan mcm tu mmg tinggi bahan pengawet tp ramai yg makan berbanding frozen food.

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang