-->

Wednesday, 27 December 2017

author photo
ASSALAMUALAIKUM..

musang pandan

mesti boring dah korang datang blog asyik entri giveaway jer.. meh hari ni tukar cerita, pernah tengok musang berjanggut XD.. wahh musang berjanggut dah datang rumah, :D. lama dah peram gambar ni, baru rajin nak taip entri,

kalau korang tengok gambar yang pertama ni, korang dah boleh teka tak haiwan apa tu hii.. rasa macam nak buat entri sebab jarang sangat nak tengok haiwan ni live depan mata.sebelum ni , pernah tengok pun musang, tapi zaman kanak-kanak dulu, tu pun sebab yang dikurung, cuma tak pernah tengok musang live depan mata, tapi seingat masa zaman kanak-kanak, atuk ada bela anak musang, korek balik memori lepas, dan lepas tu tengok musang dekat klinik haiwan. itu jerr la..

kali ini dah depan mata, XD. sebenarnya, terkejut tengah kemas - kemas rumah, perasan sebelah mata kiri terpandang ekor yang panjang dari sliding door, mula- mula tu terkejut takut ingatkan ular, tapi dari jauh nampak berbulu XD.. tak boleh nak fikir apa jenis haiwan tu, sebab tak terlintas musang. sliding door tu dalam keadaan terbuka, perlahan- lahan wani berjalan pergi tutup sliding door, nasib baik berani haa...tapi terfikir balik nasib baik , musang tu tak berjalan naik masuk rumah, kalau tak lagi terkejut wani dibuatnya..


tak tahu dalam tempoh berapa lama musang tu singgah berehat atas tu ya...sebab musang ni haiwan nokturnal, ia berjalan malam, tiba - tiba ada siang hari ni, memang kepelikan sikit.. tak lama musang atas pagar luar tu, dalam beberapa minit kemudian, musang tu pun turun, itupun ia macam kebingungan mungkin sebab siang hari dah kot.. hii .sebab wani tengok macam ia turun dari pagar tu dan berjalan nak cari jalan keluar pun dah kebingungan, lepas tu pergi masuk pagar rumah jiran. tak tahu lah tu, ke mana pulak ia pergi.

sempatlah ambil beberapa keping dari jarak dekat, walaupun ada penghalang cermin tu, nasib baik dah, musang ni kalau bela memang dah macam kucing, lagi jinak dari kucing. macam-macam cerita jugak wani dengar daripada orang yang bela musang macam haiwan peliharaan. walaupun spesis macam kucing dan mempunyai bentuk badan yang panjang, tapi kena berhati - hati jugak kalau jenis yang liar macam ni.

wani ada ambil video semasa musang ni turun, boleh pergi tengok kat instagram wani ya, kalau nak tengok lah :)


dan wani rasa ini musang pandan., ok itu jerlah.. maaf lah kalau tajuk entri tu musang berjanggut, dah macam cerita P.Ramlee tu kan. :D

This post have 7 komentar

avatar
Nadhie Wueen delete 27 December 2017 at 22:16

Hahaha. Boleh pulak dia tiba2 terpacul kat situ. Baca tajuk ingatkan review movie tadi.hehe

Reply
avatar
Husniey Husain delete 27 December 2017 at 22:45

Panjangnya ekor musang berjanggut ni.. Macam jinak sungguh je ni.. Dulu pernah jugak kat rumah nenek selalu je musang ni masuk dalam rumah.. Dia duk bertenggek macam tu jugaklaa..

Reply
avatar
ray delete 28 December 2017 at 01:11

wow wow wow jarang tau dpt jmpe musang ni

Reply
avatar
Mas FVOME delete 28 December 2017 at 06:34

mna janggut musang tu kak? x nmpk pun..hihii

Reply
avatar
Ibu Syurga delete 28 December 2017 at 08:36

Nampak ekor saja ya

Musang Malaysia tak sama macam musang di jepun

Di sana ada satu kawasan musang yang comel

Tempat kita musang jadi musuh

Reply
avatar
Sha Mohamed delete 28 December 2017 at 12:51

Wah.. Comelnya.. memang nampak macam kucing..

Reply
avatar
Fatin Shahrizam delete 29 December 2017 at 00:06

Hahaha benda ni kalau fatin nampak, benda pertama fatin buat adalahh, cabut lariii. Hahaaa

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang