Tuesday, 27 February 2018

author photo
ASSALAMUALAIKUM..

roti gulung sosej goreng

Biasa dah asyik entri makanan.hihi. Suka ambil gambar lepas tu perap, nak edit bagai letak watermark lagi, kadang-kadang mood pun kena ok juga. baru boleh menaip entri. Idea kalau dengan makanan banyak, Sebab tu setiap kali nak masak, kena stand by jugak phone kat tangan hihi. Tapi jangan cakap wah !!! Cik wani ni rajin la masak. Tipu la tu ekk..=D. Bergantung atas mood jugak. Kalau mood ok dah macam roket sampai ke bulan lah ya.  haha..

Lama dah ni tunggu Q nak buat roti gulung sosej goreng. Wani tunggu lebih kurang 2 bulan. :D. Cakap nak buat nak buat last baru tertunai hajat. Leceh sikit. Sebab banyak nak main gulung-gulung la. Sosej tu pun celur dulu sekejap. Rasa macam lama tak buat roti gulung ni.

Resepi ini sangat mudah. Rasa semua orang pun dah tahu resepi simple macam ni. Tapi kadang-kadang kalau yang jenis malas, tak salut dengan serbuk roti pun. Disebabkan terlebih rajin, jadi ambil la gambar beberapa keping.

Sekali sekala jarang buat ni sedap jugak. Ada yang lebih boleh frozenkan. Sesuai untuk sarapan pagi dan light snack untuk makan malam pun boleh.


Roti dah digulung kemas dengan sosej dan digamkan dengan kuning telur 


Mula-mula gelek dengan gelas, Tapi nampak tak berapa mampat roti tu. Terus ambil anak lesung hihi. Baru mampat eok. :D


Roti gulung yang dah disalut dengan breadcrumb


ok itu jer selamat mencuba la ya. Lama sungguh tak buat roti gulung :)

ROTI GULUNG SOSEJ GORENG 

BAHAN-BAHAN

Roti secukupnya
Sosej secukupnya di celur atau nak digoreng sehingga masak pun boleh.
Serbuk roti secukupnya
1 biji kuning telur sebagai gam untuk roti
Putih telur
Minyak secukupnya untuk menggoreng

CARA-CARA

1. Mula- mula sekali roti kene leperkan sampai mampat.Rujuk gambar ya.Guna anak lesung baru betul mampat :D

2. Sosej jangan lupa celur sekejap, angkat dan toskan

3. Asingkan telur putih dan kuning.

4. Ambil roti sekeping letak sosej dan terus gulung,di penghujung roti lekatkan dengan kuning telur. Tekan- tekan sikit sampai melekat.Buat sampai habis

5. Sediakan serbuk roti. Roti yang telah digulung celupkan dalam putih telur dan kemudian salutkan dengan serbuk roti. Buat sampai habis

6. Kemudian boleh digoreng. Hidangkan panas - panas. Cicah dengan sos yang digemari.

 


This post have 2 komentar

avatar
Unknown delete 27 February 2018 at 12:50

Pakai lesung batu untuk mampatkan roti, memang senang urusan

Reply
avatar
Hans Hanis delete 27 February 2018 at 16:10

perghhh
nampak garing elok dah tu

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang