Tuesday, 27 February 2018

author photo
Resepi Roti Gulung Sosej Rangup Dan Mudah | Salam semua, roti gulung sosej antara menu popular untuk hidangan petang kan. Macam - macam boleh dibuat dengan guna roti kalau ikut kreatif kita. Kalau beli di kedai, harga roti sosej gulung boleh agak tahan mahal sikit. Tapi itu lah rasanya berbaloi buat sendiri. Walaupun makan masa nak buatnya, air tangan sendiri kan lagi puas hati. Kalau terlebih rajin lagi boleh buat untuk dibekukan.

Resepi Roti Gulung Sosej Rangup Dan Mudah

Biasa dah asyik entri makanan. Suka ambil gambar lepas tu perap, nak edit bagai letak watermark lagi, kadang-kadang mood pun kena ok juga. baru boleh menaip entri. Idea kalau dengan makanan banyak, Sebab tu setiap kali nak masak, kena stand by jugak phone kat tangan hihi. Tapi jangan cakap wah !!! Cik wani ni rajin la masak. Tipu la tu. Bergantung atas mood jugak. Kalau mood ok dah macam roket sampai ke bulan lah ya.

Lama dah ni tunggu Q nak buat roti gulung sosej goreng. Wani tunggu lebih kurang 2 bulan. Cakap nak buat nak buat last baru tertunai hajat. Leceh sikit. Sebab banyak nak main gulung-gulung la. Sosej tu pun celur dulu sekejap. Rasa macam lama tak buat roti gulung ni.

Resepi ini sangat mudah. Rasa semua orang pun dah tahu resepi simple macam ni. Tapi kadang-kadang kalau yang jenis malas, tak salut dengan serbuk roti pun. Disebabkan terlebih rajin, jadi ambil la gambar beberapa keping.

Sekali sekala jarang buat ni sedap juga. Ada yang lebih boleh frozenkan. Sesuai untuk sarapan pagi dan light snack untuk makan malam pun boleh.

Resepi Roti Gulung Sosej Rangup Dan Mudah

Roti dah digulung kemas dengan sosej dan digamkan dengan kuning telur

Cara gulung Roti Sosej 

Resepi Roti Gulung Sosej Rangup Dan Mudah

Mula-mula gelek dengan gelas, Tapi nampak tak berapa mampat roti tu. Terus ambil anak lesung. Baru mampat elok. Kalau nak mampat elok, gelek dengan anak lesung ya.

Nak gulung mudah sahaja. Letak sosej terus gulung, ambil kuning telur dan gamkan hujung sepanjang roti sambil tekan - tekan.

Resepi Roti Gulung Sosej Rangup Dan Mudah

Roti gulung yang dah disalut dengan breadcrumb

Resepi Roti Gulung Sosej Rangup Dan Mudah

ok itu jer selamat mencuba la ya. Lama sungguh tak buat roti gulung :)

Resepi Roti Gulung Sosej Rangup Dan Mudah 

Bahan - Bahan 

Roti secukupnya
Sosej secukupnya di celur atau nak digoreng sehingga masak pun boleh.
Serbuk roti secukupnya
1 biji kuning telur sebagai gam untuk roti
Putih telur
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara - Cara 

1. Mula- mula sekali roti dileperkan sampai mampat.Rujuk gambar ya.Guna anak lesung baru betul mampat.

2. Sosej jangan lupa celur sekejap, angkat dan toskan

3. Asingkan telur putih dan kuning.

4. Ambil roti sekeping letak sosej dan terus gulung,di penghujung roti lekatkan dengan kuning telur. Tekan- tekan sikit sampai melekat. Buat sampai habis

5. Sediakan serbuk roti. Roti yang telah digulung celupkan dalam putih telur dan kemudian salutkan dengan serbuk roti. Buat sampai habis

6. Kemudian boleh digoreng. Hidangkan panas - panas. Cicah dengan sos yang digemari.

Jom cuba resepi roti gulung sosej mudah.

 


This post have 2 komentar

avatar
Unknown delete 27 February 2018 at 12:50

Pakai lesung batu untuk mampatkan roti, memang senang urusan

Reply
avatar
Hans Hanis delete 27 February 2018 at 16:10

perghhh
nampak garing elok dah tu

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang