-->

Tuesday, 3 October 2017

author photo
ASSALAMUALAIKUM...

TUMIS SARDIN GORENG

salam semua

ada ke yang rindu entri wani,, :D.. ecehh,, dah perasan ada orang tengah rindu..kot - kot lah terserdak minum air nanti. haa.. tak ada lah menyepi sangat, padahal hari- hari buka blog.. draft tertangguh ada tapi tak tertaip pulak... kenapa la jadi perangai macam tu ya.. kadang- kadang terfikir nak publish entri takut macam, ada bagi benefit tak kat audience atau readers.. tapi kan sekali sekala nak santai apa lah salahnya.. blog ni pun bukan tempat nak lagi stress, kita relax- relax jerr ya.. siapa setuju hii

ok straight to the point, baru -baru ni kan, sebenarnya ini kali pertama wani dapat tahu nak masak sardin guna ikan sardin yang dalam tin tu boleh goreng.. punya lah jakun wani, :D.. sebab tak pernah masak ikan sardin tu kena goreng dulu.. bila tengok orang kongsi, baru wani tahu.. sebelum ni pun masak tumis macam biasa jerr cuma ikan sardin tu tak digoreng.. wani tak bagi resepi nak masak ikan sardin ni ya.. rasanya ini resepi paling senang kot.. macam-macam dah style resepi masak sardin. tu.. wani masak pun yang simple jerr

dah tahu tu, punyalah ingin tahu sangat macam mana ya rasa kalau ikan sardin ni goreng dulu.. sebab orang cakap sedap kalau goreng dulu,, wani tak terfikir nak kena goreng, faham-fahamlah ikan sardin dalam tin tu kan dah terendam dengan sos macam tu.. macam mana boleh terfikir nak goreng.. macam-macam orang cakap salah satunya .. nanti ikan sardin bila kita tumis nak mendidih lagi, ikan tu tak hancur,, ok point taken, memang betul apa yang orang cakap.. sebab wani dah masak, memang ikan tak hancur bila goreng dulu..

selalunya wani masak biasa kalau tak digoreng memang akan hancur la sikit lama sangat atas dapur, jadi nak mengelakkan ikan sardin tu hancur, kena lah goreng dulu.. tapi nak boleh ke goreng,, terpercik minyak, meletop- letop.. huu. sabar jerr lah

lagipun rasa macam makin sedap.. sebab wani dah cuba buat.. korang macam mana ya, masak sardin ada suka yang goreng ke ada yang tak suka goreng.. tapi bila second time wani  masak, bonda wani bagi tahu, dia tak berapa suka yang digoreng :D. adeh camtu pulak..


buat masa sekarang ikan sardin favorite wani cap cinta, hii.. banyak sangat jenama ikan sardin di pasaran..CINTA pun boleh.. :D

This post have 4 komentar

avatar
noor azlan delete 3 October 2017 at 09:40

Goreng tu saya tak pasti, selalu tumis dan tuang je sardin tu..

Reply
avatar
Warisan Petani delete 3 October 2017 at 15:25

Gureng salut tepung pun boleh.

Reply
avatar
Nadhie Wueen delete 3 October 2017 at 18:46

Sardin apa2 resepi pun sedap bagi saya. memang tekak suka sardin. hihi. tp yg tin punya je tak elok amalkan selalu

Reply
avatar
Mazni Azmi delete 3 October 2017 at 19:10

Tak kisah masak macam mana pun. Asalkan tekak tu selera kan wani

Hmmmm

Sedap makan sardin panas

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang