Friday, 21 September 2018

author photo
Harga Tiket Dan Pengalaman Ke Muzium Time Tunnel Di Cameron Highland | Salam semua, salam Jumaat salam 11 Muharram :)  Sebelum nak ceritakan pengalaman di sini, tanya lah adik sebab tak ingat dah harga tiket berapa, dia pun cakap lah berapa dan sekali dia cakap tak ada dah muzium terowong masa tu dah terbakar, ohhh memang terkejut lah sekejap sebab macam tak percaya dah tak ada, Wani memang tak dengar khabar langsung, huu cuba search kat internet memang ada sebut muzium tu dah terbakar, sekali dengan deretan kedai lain. tapi sejauh mana tahap kebakaran atas muzium tersebut tak tahu lah pulak.

pengalaman ke muzium time tunnel di cameron highland

Kalau salah, tolong info balik ya,. Kiranya taip entri ini dah jadi macam kenangan sungguh dah kat sana, nasib baik gambar ada. Lewat sangat nak up entri :(.

Cerita trip ke Cameron Highland sampai sekarang baru nak up cerita di blog. Pergi bulan 1 awal tahun ini. :D hii. Kemalasan melanda sikit, bila tengok gambar banyak - banyak, nak pilih gambar lagi, nak pindah gambar masuk dalam lappy lagi, nak edit sikit, aih bukan senang la juga tu sebab atas mood juga kan. Lama dah postpone, macam nak buat entry tapi bila nak menaip, mood pula hilang entah ke mana.

Lagi - lagi nak upload gambar, memang bercinta sungguh kalau banyak - banyak macam ni. Terfikir nak buat collage maker tu kan, tapi rasa gambar tak jelas sebab nampak kecik.



So, kali ini kita taip sikit -sikit Ok dah siap untuk entri pengalaman pertama ke TIME TUNNEL. Cameron Highlands banyak tempat menarik, tapi tak semua nak sempat pergi explore huu, dalam satu hari nak pergi sana sini memang tak ada feeling pulak jelajah satu - satu tempat.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Ini pun kebetulan lalu jalan menghala ke sini, sebab muzium time tunnel ni kat tepi jalan jerr. Masa pergi hari tu, mudah pulak nak parking tepi jalan tu, orang tak ramai ke, mungkin kebetulan ke tak tahulah tapi syukurlah boleh parking dengan mudah. Papan tanda masuk ke muzium time tunnel macam gambar kat atas tu.

Gambar kedua yang ada tempayan banyak - banyak ni nak turun masuk dalam dari pintu utama. Tengok ke tempayan ni teringat arwah nenek banyak sangat tempayan macam ni kat rumah di kampung tapi buat simpan buah pinang. Orang dulu - dulu kan makan sireh. Jarang nak tengok tempayan macam ni sekarang. Ohh sebelum terlupa pemilik muzium ini adalah See Kok Shan

Harga Time Ke Muzium Time Tunnel Untuk Dewasa Dan Kanak - Kanak 


Ohh sebelum tu mesti korang tertanya harga tiket, nak masuk dalam mesti lah kena bayar. Sebut pasal harga tiket Muzium TIme Tunnel, kemungkinan akan ada perubahan dari semasa ke semasa.Tahun ini mungkin tak sama dah dengan tahun depan.

Harga tiket DEWASA : RM 6
Harga tiket KANAK - KANAK : RM 4

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Seperti nama tempat ini Muzium Time Tunnel, kita dah boleh agak apa yang ada dalam "terowong masa" kat sini. Di  sini memang banyak barang - barang lama tak pun boleh dikatakan barang antik dihimpunkan dalam satu muzium, Kalau nak ingat balik kenangan zaman kanak- kanak kita, singgah lah di Muzium Time Tunnel, memang kalau asyik mata ni perhatikan satu - satu barang dari sudut ke sudut lain. Memang mengimbau nostalgia lalu.

Dari tin milo, bateri semua ada, nanti tengok gambar - gambar di bawah ya. Nak taip panjang sangat, gambar banyak ni, boleh lah tengok - tengok dulu kan, mana tahu dah ada gambaran nanti boleh naik Cameron nak tengok depan mata pulak. hii

Muzium ini macam suram sikit, permulaan tu ok lagi dengan cahaya, nak ke penghujung nanti kat situ, macam lampu suram jerr,, nanti lah kita cerita ya.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Bawa kanak - kanak kena berhati - hati sikit di sini. sebab banyak botol - botol yang diletak atas meja dan di sudut lain pun ada barangan kaca, Dalam botol ada macam cecair, anak saudara seorang ni pun macam aktif sikit, nyaris- nyaris nak terambil botol atas meja. Nasib cepat - cepat lah mata ni selalu tak terlepas pandang.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Antara barangan yang digantung atas siling, Dongakkan sikit kepala tu ya baru nampak.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Ada di satu sudut, dalam almari antik macam ini, ternampak gelas - gelas retro, gelas - gelas macam tu masih ada lagi kat rumah Wani, bonda bawa balik dari kampung buat kenangan, sejak arwah nenek dan cheq dah tak ada, pinggan mangkuk gelas semua tu dah diagihkan sikit - sikit dekat mak saudara.

Tapi kat sini pun ada. Penuh dalam satu almari.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Dalam kotak kaca ini penuh dengan pensel warna, agaknya yang telah dihimpunkan kot.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Yang ini piano lama, ada gaya nak main :D.. zaman kanak- kanak suka main piano yang kecik tu haaa..


harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Koleksi pelbagai mercun 

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Televisyen lama ini teringat zaman arwah atuk 

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland


harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Kotak suis macam ini jarang nak jumpa dah

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Kat sini memang dibenarkan ambil gambar ya, bukan tak boleh tapi hati - hati lah sentuh barangan itu semua, handle with care ok,, pandai - pandai lah nak posing, masuk dalam muzium ini, kekadang tak sempat nak baca teliti sangat, sekadar tengok dan mengimbau zaman nostalgia kanak - kanak dah cukup dah, itu pun sambil tengok - tengok, sambil borak - borak dengan bonda, memang dia pulak yang banyak bercerita :D

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Jam antik dan telefon antik. Jam ni kat kampung milik arwah cheq dulu ada. Sekarang entah ke mana dah, sekali locengnya berbunyi tanda detik setiap jam, boleh jadi gerun jugak dengar.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Tingkat atas ini, tak sempat nak explore, yang lain semua dah pintu keluar dah, kita masih ronda - ronda lagi kat dalam.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Yang 2 gambar di bawah ini, penghujung terakhir dalam muzium mini ini. Kawasan ini la suram sikit, bercayakan lampu kuning. dan terdengar juga menjadi halwa telinga dengan lagu - lagu klasik cina. :)
Itu sajalah pengalaman sekejap berada di dalam muzium time tunnel.

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

harga tiket Muzium time tunnel cameron highland

Sejak dengar terbakar, tak tahu sejauh mana tahap kebakaran muzium itu. Kawasan deretan kedai kat sana macam bersambung. Macam - macam pulak dengar cerita, nanti kalau korang tahu apa- apa info boleh lah komen di bawah ya. :)

Baca sini : Pengalaman menginap di Hayfa Homestay Taman Golden Hills Cameron Highlands

Peta Untuk Ke Muzium Time Tunnel 

Buat sesiapa yang nak jalan - jalan ke Muzium Time Tunnel, boleh lihat peta di bawah : 

Peta Ke Muzium Time Tunnel





This post have 2 komentar

avatar
Umi Nazrah delete 21 September 2018 at 15:27

salam singgah. saya pun tak pernah tahu ada tempat ni. huhuhu :D

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Nuffnang