18 January 2018

DAGING BUDU NOXXA

ASSALAMUALAIKUM..

daging budu noxxa

Salam semua

Apa khabar, hari ini dah 1 Jamadilawal 1439 bersamaan 18 Januari. sekejapnya bulan 1 pun dah separuh bulan dah. Lama juga blog ni menyepi, baru balik bercuti dari Cameron Highland, job review pun tak settle lagi ni, Kita hold dulu pasal cuti-cuti di Cameron Highland, nak settlekan draft yang tertangguh. Nak taip entri pun makan masa juga kan. Kadang- kadang otak pun nak rest juga, rest dari blogging hii..

Kali ini Wani nak sharekan resepi daging budu. Daging budu resepi turun - temurun dari arwah nenek sebelah abah. Dah diperturunkan untuk generasi ketiga. Kalau dulu abah yang rajin buat, kali ini Wani masak sendiri, petua dan tips ada juga abah bagi tunjuk ajar. Ke semua adik - beradik abah boleh dikatakan semua pandai masak daging budu.

Dulu, masa atok Wani pergi buat kerja -kerja mengukur tanah atas bukit, selalunya arwah nenek bekalkan daging budu untuk atok bawa bekal. Seminggu daging budu tahan dalam botol .tak ada busuk tak ada basi.

Budu dah menjadi identiti rakyat Kelantan. Jadi tak mustahil resepi daging budu pun ada XD. Daging budu kalau lagi simpan lama lagi sedap. Nak bercerita sikit lah pasal resepi daging budu, arwah nenek Wani tercipta tanpa sengaja dan memang menjadi kesukaan anak beranak. Keunikan daging budu ni terletak pada bau dari lada burung. Lada burung memang kena letak banyak. Nampak macam pedas kan, tapi sebenarnya tak pedas mana pun. Kalau lenyek lada tu, memang pedas lah.

Wani nak kongsikan resepi turun temurun kat sini, Bagi sesiapa yang minat budu boleh lah buat. resepi ini dah jadi kegemaran kami sekeluarga. Pastikan sediakan ulaman segar nak cicah dengan kuah makan dengan nasi. Sedap uolsss cubalah :D Tak tengok kiri kanan dah.

Yang ini versi pertama sebab ada dua versi. Nantilah kita share lain kali ya. ;). Daging budu memang sesuai gunakan pressure cooker rupanya. Guna periuk biasa pun boleh cuma yang ini versi guna noxxa.

Jom tengok resepi kat bawah sekali ya


Mula - mula sekali, letak ke semua bahan yang telah diblender, lada burung, daging, asam keping, gula melaka dan juga budu.Sebenarnya tak payah tambah air pun tak apa dah.Sebab daging tu keluarkan air, Tapi cuci lah bekas blender dengan air sikit, bazir pulak kan, sikit jerr jangan banyak


Kemudian kacau rata sekejap


Tekan high pressure selama 35 minit dan tekan button on. Masak lama sebab wani guna daging import :D


Pastikan tombol ke pressure


Apabila dah bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke pressure untuk lepaskan wap baru boleh buka tudung. Ok dah siap, nampak macam banyak air sebab air daging ni turun. Jadi kita kena didihkan sekejap ya.


Tekan stir fry dan tekan button on tunggu sehingga mendidih. Biarkan didih lama sikit ya sebab nak kurangkan air kuah sikit, Sebenarnya kuah kena pekat sikit baru sedap.


Ok dah siap didih. Tekan button off. 

BAHAN-BAHAN UNTUK DAGING BUDU 


Lada kering 


Bawang merah besar, lengkuas dan juga kunyit 


Lada burung kena banyak campur lah merah dan hijau. Lebih kurang 20 tangkai. Sebab kita nak bau daging budu naik.Tak pedas pun, Kalau lenyek dalam nasi memang pedas lah.


Budu  adalah bahan utama dalam resepi daging budu. Ada pelbagai jenis jenama budu di pasaran. Tetapi pilihan Wani adalah budu cap ketereh. Budu jenama ini sedap ya lain dari jenama lain. ok, nanti kalau nak tambah budu selepas dah masak pun boleh, rasa nak lagi umphhhh dengan budu tambah.

Abah selalu komen, kalau macam tak cukup nak rasa lagi kaww budu tu tambah lagi. hii bila dah hantu budu macam tu lah. Tapi dalam resepi ini, tak tambah pun. cukuplah 2 botol.


Asam keping dan juga gula melaka 

DAGING BUDU NOXXA

BAHAN-BAHAN

1kg daging dihiris sederhana tebal
5 - 6 tangkai lada kering *
2 ulas bawang merah besar *
1/2 inci kunyit hidup *
4 hiris lengkuas *
20 tangkai lada burung hijau dan merah
1/2 keret gula melaka
3 keping asam keping
2 botol budu cap ketereh rujuk gambar

Ke semua bahan bertanda * diblend halus

CARA- CARA 

1. Mula - mula sekali, letak ke semua bahan yang telah diblender, lada burung, daging, asam keping, gula melaka dan juga budu.Sebenarnya tak payah tambah air pun tak apa dah.Sebab daging tu keluarkan air, Tapi cuci lah bekas blender dengan air sikit, bazir pulak kan, sikit jerr jangan banyak

2. Kemudian kacau rata sekejap

3. Tekan high pressure selama 35 minit dan tekan button on

4. Pastikan tombol ke pressure

5. Apabila dah bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke pressure untuk lepaskan wap baru boleh buka tudung. Ok dah siap, nampak macam banyak air sebab air daging ni turun. Jadi kita kena didihkan sekejap ya.

6. Tekan stir fry dan tekan button on tunggu sehingga mendidih. Biarkan didih lama sikit ya sebab nak kurangkan air kuah sikit, Sebenarnya kuah kena pekat sikit baru sedap.

7. Ok dah siap didih. Tekan button off. Lagi banyak hari lagi sedap sebab rasa dah masuk dalam daging. Pedas lada pun hilang. Bertambah nasi kalau makan. 
Read More »

11 January 2018

TERSENARAI DALAM 100 BLOG PILIHAN 2018

ASSALAMUALAIKUM..

100 blog pilihan 2018

salam semua..

Domain untuk Blog Wani Sukarno baru berusia tak kurang dari 3  minggu rasanya ke lebih.. Create domain masa  nak hujung tahun lepas. Baru -baru ini ternampak Blogger Hasrul Hassan bagi tahu kat status facebook nak cari 100 Blog Pilihan 2018.Ohh sebelum tu, siapa tak kenal Tuan Hasrul, blogger otai ni, jangan main-main. Wani banyak juga rujuk kepada entri beliau, sebab beliau banyak berkongsi tentang selok -belok dalam dunia blogging, Tak lokek ilmu, Tuan Hasrul berkongsi tips dengan kita orang semua.

Ok, berbalik kepada cerita, dah banyak kali lalu -lalang status Tuan Hasrul ni baru Wani nak komen last minute.hii.. mencuba nasib la katakan, sebab tengok blog-blog lain pun tak kurang hebatnya.



Selepas tu, nampak Tuan Hasrul update status yang beliau sudah update ke semua 100 blog pilihan di dalam entri blog beliau, terus Wani terjah masuk, scroll ke bawah macam terkejut ada nama Wani kat situ. itupun dah nak penghabisan dah hii.. syukur Alhamdulillah, tak sangka ada tuah juga Blog Wani Sukarno nak menapak sekejap dalam blogger otai kita. Terima kasih Tuan Hasrul.

Buat korang yang berjinak-jinak dalam dunia blogging, pergi rujuk banyak entri beliau kat sana, baca dan hadam, kena rujuk otai baru tak ketinggalan ke belakang. Walaupun menjadi seorang blogger ini banyak cabaran, tapi apabila kita dah melepasi satu tahap, kita akan rasa seperti kita dihargai. Nanti korang rasa sendiri ya :D. Antara senarai blog yang terpapar tu pun semua blogger yang familiar Wani kenal. tahniah buat semua. happy blogging.


Read More »

09 January 2018

SEJAUH MANAKAH SEARCH KEYWORD DAPAT MEMBANTU BLOGGER ?

ASSALAMUALAIKUM..

keywords


salam semua

Baru 2 minggu dalam tahun baru, terlintas pula wani nak lihat keywords apa yang biasanya ditaip oleh pembaca. Sebenarnya, keywords sangat penting ya untuk kita sebagai blogger.. sebab apa, sebab apa yang dicari oleh pembaca yang singgah di blog kita, boleh menjadi idea untuk kita menulis entri nanti.

Blog wani, setiap kali tengok keywords selalunya carian resepi yang naik dulu, blog ini banyak perkongsian resepi dulu, semasa mula berblogging dulu memang fokus tentang masakan, nasib baik blog ini tak buat macam syok sendiri..hii. Alhamdulillah syukurlah perkongsian ini dapat dirujuk oleh orang lain juga.

Kalau contoh tengok kat sini ada carian tentang "amazon" naik carta nombor satu. fikir lama jugak ..apa benda amazon ni. XD.kalau hutan amazon tu tahu. hii.. Banyak pulak tu asyik naik carian ni jerr kat  keywords. Kalau tahu pun pasal website amazon, atau maksud lain..

Sejak wani banyak menulis entri resepi periuk noxxa, sampai kat sini pun dah ada carian untuk periuk Primada, pernah tengok kat goshop. Emm kalau ada 2 jenis pressure cooker ni pun elok jugak.. Tapi rasanya, kalau ada pihak yang sponsor pun boleh XD. Macam-macam brand pressure cooker sekarang ni kan. Mungkin, pembaca ingat, Wani pun ada periuk Primada. Kalau ada dah lama dah buat demo.

kadang-kadang nak kena study juga apa yang pembaca ni taip untuk carian. Kalau yang boleh tolong, boleh lah kita bantu.


keyword blog

Read More »

08 January 2018

BIHUN SUP MUDAH NOXXA

ASSALAMUALAIKUM..

bihun sup noxxa

salam semua

asyik entri periuk noxxa jerr, nanti senang buat korang yang baru nak berjinak-jinak dengan periuk noxxa ni,boleh lah cari resepi kat blog wani hii.. ada setengah orang dia beli periuk noxxa tapi dia takut nak guna, mungkin sebab periuk ni nampak besar, simpan la buat harta karun, aduh. kenapa pulak nak takut, kita ikut arahan bagaimana nak guna periuk noxxa, kan dah kepil sekali buku tu, ya lah nak guna sesuatu tu, kita kena belajar kan. macam-macam lah dengar jenis orang takut yang nak guna periuk noxxa ni. XD.

ingat masa kali pertama nak guna, ambil jerr keluar kan dari kotak, ikut arahan dari buku, tak adalah masalah besar sangat hii.. periuk noxxa memang gadget kesayangan, sebab dapat meminimumkan masa di dapur, sejak ada periuk noxxa, rajin nak masak jenis sup-sup. memang kesukaan wani jenis menu yang bersup kalau bulan puasa lagi dapat membantu.

Terlebih dah cakap pasal periuk, XD. ok jom tengok menu yang paling mudah bagi wani nak masak bihun sup, guna kerangka ayam pun jadilah, sedap sangat, tak payah nak letak isi lebih buat makan malam pun.nikmat sedikit pun kita bersyukur lah ya.  tengok mak dan ayah makan bersungguh sangat. kalau ingat fikir hal makan ni  kan kadang-kadang  naik stress jugak, sebab fikiran ni asyik berfikir nak masak apa, itu orang cakap, perempuan ni asyik nak membebel jerr kerja. XD.

bahan - bahan tak banyak, yang penting ada kerangka ayam.


dalam periuk noxxa, letakkan 2 ekor kerangka ayam yang dah dibersihkan, letakkan air paras - paras.


untuk kerangka ayam ini, kita hanya guna low pressure, jadi, tekan low pressure 6 minit, lepas tu tekan button on


pastikan  tombol ke pressure


selepas bunyi beep, tekan button off, kemudian putar tombol ke steam untuk lepaskan wap sampai habis. buka tudung nampak lah kerangka ayam macam ni.

nanti, kerangka ayam ni masak seekor macam ni, lepas masak, baru korang leraikan sikit bahagian sendi -sendi nanti senang nak makan,


kemudian next step, bahan- bahan yang tak banyak, masukkan daun sup, bebola ikan, dan belahan tomato, biasanya wani guna 2 biji tomato. masukkan juga kiub pati ayam dan serbuk lada putih dalam 1/2 sudu teh. kalau terasa nak tambah air ikut orang nak makan boleh tambah, agak-agak semua tu


tutup periuk, tekan low pressure selama 4 minit dan tekan button on


putar tombol ke pressure 


selepas bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke steam untuk lepaskan wap, baru boleh buka tudung.ok dah siap macam gambar kat atas. boleh perasakan dengan garam secukup rasa, boleh lah hidangkan ya.

boleh la letak aksesori tambahan macam sayur sawi yang dah dicelur, perahan limau nipis dan juga bawang goreng seperti gambar atas sekali. kenyang wehh  makan. XD. tengok gambar  dalam mangkuk tu ya.

terlintas nak guna kerangka ayam ni sebab abah memang tak berapa suka kalau part ada isi ayam, dia suka jenis yang tulang-tulang. jadi terfikir nak buat dengan kerangka ayam, nampaknya memang sedap juga lah. lagipun kerangka ayam ni murah kan.hii..

dan lagi satu masak dalam noxxa, ayam tu walaupun tulangcampur isi,  bila masak lain tekstur nya, lembut, tu lain sikit, rasa nya bukan macam masak atas dapur. tulang tu pun memang lerai habis, senang orang tua makan tak sakit gigi. hii

simple kan. kalau rajin wani masukkan bawang putih, bawang kuning dan halia bakar sikit..kalau malas, style macam ni la wani buat.

dan lagi satu, nak rebus kerangka ayam ni baik rebus awal sikit, kalau malam nak makan, tengah hari tu dah boleh rebus dah kerangka ayam ni, lepas tu biar jerr dalam periuk tu dulu, orang kata nak minimumkan lagi masa kan, itulah apa yang kita nak buat pun semua kena planning sampai lah masuk bab nak masak.

resepi mudah kat bawah. selamat mencuba :)

BIHUN SUP MUDAH NOXXA  

BAHAN -BAHAN

2 ekor kerangka ayam
2 biji tomato
6 biji bebola ikan dibelah 4
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1/2 kiub pati ayam
daun sup secukupnya
bihun yang telah dicelur secukupnya
garam secukup rasa

BAHAN SAMPINGAN

limau nipis
bawang goreng
sayur sawi yang telah dicelur

CARA-CARA

1. dalam periuk noxxa, letakkan 2 ekor kerangka ayam yang dah dibersihkan, letakkan air paras - paras.

2. untuk kerangka ayam ini, kita hanya guna low pressure, jadi, tekan low pressure 6 minit, lepas tu tekan button on

3. pastikan  tombol ke pressure

4. selepas bunyi beep, tekan button off, kemudian putar tombol ke steam untuk lepaskan wap sampai habis. buka tudung nampak lah kerangka ayam macam ni.nanti, kerangka ayam ni masak seekor macam ni, lepas masak, baru boleh leraikan sikit bahagian sendi -sendi nanti senang nak makan,

5. kemudian next step, bahan- bahan yang tak banyak, masukkan daun sup, bebola ikan, dan belahan tomato, biasanya wani guna 2 biji tomato. masukkan juga kiub pati ayam dan serbuk lada putih dalam 1/2 sudu teh. kalau terasa nak tambah air ikut orang nak makan boleh tambah, agak-agak semua tu

6. tutup periuk, tekan low pressure selama 4 minit dan tekan button on

7. putar tombol ke pressure 

8. selepas bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke steam untuk lepaskan wap, baru boleh buka tudung.ok dah siap macam gambar kat atas. boleh perasakan dengan garam secukup rasa, boleh lah hidangkan ya.



Read More »

06 January 2018

ASHRIN FOOD || PELBAGAI PILIHAN SANDWICH CITARASA TERKINI

ASSALAMUALAIKUM..

ashrin food

salam semua

Kebiasaannya, sandwich sinonim untuk diambil sebagai makanan untuk sarapan pagi kan, menu yang paling cepat untuk disiapkan menyebabkan sandwich menjadi pilihan utama. Tapi sekarang, istilah sandwich hanya untuk sarapan pagi tidak boleh dipakai dah. Zaman sekarang, industri makanan "homemade" sememangnya permintaan yang sangat tinggi. Disebabkan faktor inilah, inovasi ASHRIN FOOD telah maju setapak dalam memenuhi permintaan pelanggan untuk menjadi pembekal sandwich dan penghantaran sandwich.

Jom, kita berkenalan dulu dengan Ashrin Food. Ashrin Food telah bermula pada bulan November 2017.Sandwich homemade yang bertapak di Danau Kota. Pengasas Ashrin Food ini adalah Puan Zushazrina Zulkifli atau panggilan lain Puan Rin. Seorang usahawan muda Malaysia.

Sebelum ini Puan Rin seorang bekas pegawai bank. Puan Rin juga merupakan peserta Akuip  Tv3 pada tahun 2014. Tak sangka bekas pegawai bank pun ada semangat yang kuat untuk berniaga.


PEMBEKAL SANDWICH DI KUALA LUMPUR 

Untuk pengetahuan korang semua, ASHRIN FOOD adalah merupakan pembekal sandwich di sekitar Kuala Lumpur. ASHRIN FOOD juga ada menyediakan servis seperti berikut :


1. Sandwich delivery iaitu penghantaran sandwich kepada pelanggan. Tidak terhad untuk penghantaran di rumah sahaja, di pejabat ataupun untuk jamuan, potluck, majlis / event pun boleh

2. Sandwich supplier atau pun pembekal sandwich buat kepada sesiapa yang mempunyai bisnes seperti gerai, restoran, kiosk, hospital  dan lain-lain, pelbagai menu sandwich dari ASHRIN FOOD untuk diborong dan keistimewaanya ke semua sandwich ini mempunyai harga borong.

Ini bermaksud anda boleh meletakkan sandwich di tempat perniagaan anda dan keuntungan adalah sangat berbaloi

3. ASHRIN FOOD juga ada menyediakan  Sandwich Box Surprise kepada pelanggan yang ingin membuat kejutan samada kepada rakan- rakan, ahli keluarga dan sesiapa sahaja.

KATEGORI ASHRIN SANDWICH 

Pelbagai pilihan kategori  sandwich yang ditawarkan di Ashrin Food untuk memenuhi citarasa pelanggan. Di antara yang disediakan adalah :

1. Mini sandwich



2. Sandwich Boxes


3. Single sandwich



10 JENIS ASHRIN SANDWICH 

Untuk memenuhi citarasa pelanggan, Ashrin Food telah mengeluarkan 10 jenis Ashrin sandwich. Kesemuanya adalah untuk kepuasan pelanggan. Jom, tengok apa yang istimewa dengan Ashrin sandwich :

1. Tuna


2. Fish


3.  Chicken


4. Sardine


5. Crab

6. Cheese


7. Prawn



8. Egg Mayo / Egg Mayo Vege



9. Coeslow


10. Salad vege


Bercakap tentang sandwich homemade ini, sudah semestinya terbayang oleh kita bayangan sandwich yang fresh, lazat dan sedap yang menjanjikan kekenyangan anda dan kepuasan hati anda. Lagipun,sandwich dari Ashrin Food adalah keluaran bumiputera Malaysia dan dijamin halal toyyiban. Jadi anda tak perlu risau.

Servis penghantaran dari rumah ke rumah juga disediakan dari pihak Ashrin Food sekiranya pelanggan membuat pesanan dan menginginkan khidmat delivery untuk dihantar ke rumah. Di mana-mana sahaja anda semua boleh menikmati sandwish homemade dari Ashrin Food ini .

KENAPA PERLU PILIH ASHRIN SANDWICH ?

1. Terdapat 10 jenis sandwich Ashrin yang patut anda cuba, dah tengok kan gambar semua kat atas, semuanya memikat selera seperti tuna, ayam, sardin, cheese, crab, prawn, egg mayo, vege, coeslow dan juga fish.

2. Pelanggan boleh memilih kategori sandwich yang disediakan samada nak mini sandwich, sandwich boxes, single sandwich ataupun superbig sandwich

3. Pelanggan juga boleh memilih samada nak ada sayur, tanpa sayur dan nak pedas ataupun yang biasa.

4. Roti yang digunakan untuk membuat sandwich adalah tidak terlalu tebal, tidak keras dan tidak terlalu lembut.

5. Inti yang digunakan dimasak terlebih dahulu dan mengikut citarasa anda

6. Setiap kepingan sandwich mempunyai inti yang banyak

7. Kotak sandwich  dan packaging yang digunakan  adalah yang berkualiti

8. Dari segi ketahanan atau tarikh luput, Ashrin Food amat peka tentang hal ini dan sentiasa memastikan packaging setiap sandwich di letakkan tarikh luput. Jadi, pelanggan pun tidak akan was- was sekiranya dijual ditempat anda.

9. Sekiranya pelanggan ingin menghantar kepada seseorang, Ashrin Food juga menyediakan servis free notes ataupun wishes.

10. Setiap pembelian melebihi RM 100 ke atas, anda layak mendapat free gift ataupun other menu

Sandwich Ashrin menu yang sesuai ke semua peringkat usia samada kanak-kanak, dewasa. Kesemuanya dapat menikmati kelazatan sandwich ini. Untuk majlis dan jamuan makan juga sangat sesuai dihidangkan dengan Ashrin sandwich.

MENU SAMPINGAN 

Ashrin Food juga ada menyediakan menu sampingan iaitu coklat boxes dan coklat jar. Boleh layari mana - mana media sosial Ashrin food untuk melihat pelbagai koleksi coklat boxes yang ditawarkan dengan harga mampu milik.


AKTIVITI YANG TELAH DIJALANKAN OLEH ASHRIN FOOD

1. Membekal sandwich di hospital sekitar Kuala Lumpur
2. Membekal sandwich ke Caltex dan BHP kawasan Ampang,Jalan Kuching dan di beberapa tempat
3. Mood Republik supplier Kuala Lumpur 2017
4. Projek Sandwich Percuma untuk orang awam dan juga gelandangan pada tahun 2018 ini
5. Juga membekalkan ke bazaar dan event atau majlis di sekitar Kuala Lumpur


JOM JADI AGENT ASHRIN FOOD 

Bagi sesiapa yang ingin menjana pendapatan secara offline dan online,anda boleh menjadi agent Ashrin Food. Hari -hari nak duit masuk bank tak, jom jadi Agent Ashrin Food, anda takkan rugi sebab banyak keistimewaan yang ditawarkan.

Salah satunya anda tak perlu simpan barang. Tak perlu jual apa - apa. apa, yang anda perlu buat hanya mempromosikan untuk mendapatkan pelanggan yang berminat nak beli sandwich. Komisen dapat, bonus pun dapat di akhir tahun.. Best betul jadi agent kan

Tak kisah sekiranya anda tinggal di negeri mana sekalipun asalkan di Malaysia, anda tetap boleh jadi agent, tidak hanya terhad untuk agent di Kuala Lumpur saja. Menarik tak !!. Di mana- mana sahaja pun boleh asalkan ada telefon untuk mudah dihubungi. Sekarang, semua nak cari duit poket lebih. dan tak rugi juga sebab anda boleh belajar bisnes secara sambilan juga.

WAKTU OPERASI DAN PENGHANTARAN

Ashrin Food beroperasi pada setiap hari pada pukul 8 pagi hingga 9 malam. Servis penghantran disediakan untuk  ke tempat anda dan bagi  untuk self pickup, anda boleh dapatkan di Danau Kota


MEDIA SOSIAL ASHRIN FOOD 

Sekiranya,anda nak beli sandwich Ashrin, nak buat surprise ke atau surprise chocolate box, nak jana pendapatan, nak borong sandwich, ataupun nak cari sandwich vendor untuk diletakkan di tempat anda, boleh hubungi segera.

Kalau terasa nak intai - intai dulu media sosial Ashrin Food, boleh intai dulu ya. kat bawah adalah kesemua senarai media sosial Ashrin Food. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan Ashrin Food, boleh hubungi

Website : https://ashrinfood.blogspot.my/

Facebook : https://www.facebook.com/PembekalSandwich/

Read More »

03 January 2018

LAI CHI KANG NOXXA

ASSALAMUALAIKUM..

salam semua, tengah tengok draft -draft yang tertunggak, adei banyak sungguh XD. tapi tak apa take it easy, mana taknya, yang mana sempat upload gambar dulu pun ada, lepas tu jadi draft balik. slow- slow dah ni, nak edit gambar pun satu hal kan. iya lah nak terbaik untuk blog kita.

ok dah  masuk bulan satu ni, tak lama nak Tahun Baru Cina pulak, opss ada kaitan ke dengan entri ini hii.. ini pun gambar dah lama dah, stok untuk buah kering luo han guo tu dah habis.ada satu tempat yang wani kenal yang jual buah kering kat supermarket la jugak, kalau nak beli bahan ni semua, kena pergi kat tempat tu, tempat lain, entah tak buat survey pulak,

sekali -sekala,wani buat juga air herba ni,kalau tengok resepi dari chinese blogger, air ni panggil cheng teng  korang panggil apa air ni, lai chi kang kan.

air cheng teng noxxa

senarai bahan yang digunakan untuk chinese dessert ni.nak  senang panggil air cheng teng lah. nanti baca kat bawah sekali resepi, sebenarnya ke semua bahan ini, boleh nak tambah, terpulang ikut citarasa masing- masing. tapi air tu kena lebih sikit bila tambah bahan atas tu.


ada yang tertinggal dalam gambar atas, white fungus. white fungus pun banyak khasiat jugak. ni white fungus yang telah direndam, kena rendam ya bagi kembang, lepas tu bilas lah dengan air bersih sekejap


ginkgo nuts. agak payah sikit wani nak jumpa tapi sekali dah jumpa memang beli terus, biasanya wani masukkan gingko nuts atau biji teratai dalam air cheng teng ni. macam ni rupa gingko nuts ya.


kembang semangkuk yang telah direndamkan.ambil masa la jugak ya, tolong rendam awal-awal hii..


kembang semangkuk dah disejatkan 

CARA -CARA MASAK GUNA NOXXA


masukkan ke semua bahan ke dalam noxxa, ingat ya korang boleh tambah ikut suka tak ikut sukatan pun tak apa.


masukkan air 2.3 liter


tekan high pressure selama 15 minit dan tekan button on


pastikan tombol ke pressure


dah siap bunyi beep, tekan off dan sedia untuk lepaskan wap, putar tombol ke steam 
ok, dah siap untuk dihidangkan, hidangan terbaik,minum ketika suam- suam. kalau suka sejuk pun boleh 


nak cakap sikit pasal buah luo han guo ni

pecahkan sikit kulit luar buah luo han guo ni. nampak bijinya kat dalam.Sebab dah biasa masukkan buah ini, rasa macam tak lengkap kalau tak masukkan, kiranya buah ni lagi buatkan air cheng teng  jadi sedap, dari segi warna dan rasa nya



ini rupa yang dah siap direbus dalam noxxa. keluarkan sekejap nak suruh korang tengok, tapi lepas masak pun rendam jerr dalam air rebusan tu tak apa, lagi gelap warna air, tak apa wani suka air gelap hii.

LAI CHI KANG NOXXA

Bahan- Bahan

1/3 cawan barli
1 biji luo han guo
15 biji kurma merah kering
15 biji longan kering
6 - 7 strips buah kundur manis kering
4 biji kembang semangkuk  direndam sampai kembang
white fungus secukupnya direndam sehingga kembang
gingko nuts secukupnya
air 2.3 liter

Cara - Cara

1. pecahkan sedikit kulit buah luo han guo macam dalam gambar, ini dah retak seribu sikit ni. nanti masa proses merebus, luo han guo ni lah yang air nya jadi warna kegelapan tu, untuk pengetahuan semua, buah luo han guo ni, ia naturally sweet. manis - manis buah gitu ya. nanti air rebusan ke semua bahan memang natural sweet tak payah tambah gula pun tak apa dah. kata nak sihat kan

2. ke semua bahan lain tu basuh sekejap dan toss kan. kundur kering manis pun dah manis sebab bergula

3. kembang semangkuk yang telah direndam, rujuk gambar, nampak dah kembang semua,tapi kat tengah setiap buah tu ada biji, ambil yang kembang luar, biji tu buang, jangan rebus sekali dengan biji - biji pulak ya.. buang air perlahan-perlahan dan sejatkan dalam penapis.

4. masukkan ke semua bahan ke dalam noxxa, masukkan air,tutup periuk dan tekan high pressure selama 15 minit, tekan button on, pastikan tombol ke pressure

5. selepas bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke steam untuk lepaskan wap sehingga habis, baru boleh buka tudung, siap sedia untuk dihidangkan

NOTA : selepas masak, buka tudung, biarkan dalam keadaan terbuka lama sikit, jangan tinggal dalam keadaan tertutup, bagi wap panas keluar sekejap, sebab nak elakkan barli menjadi terlalu kembang. 
kalau terlalu kembang tak sedap pulak. high pressure dalam 15 minit tu dah elok masaknya



Read More »

Recent

Blog Wani Sukarno Copyright © 2018. Designed by MaiGraphicDesign