11 January 2018

TERSENARAI DALAM 100 BLOG PILIHAN 2018

ASSALAMUALAIKUM..

100 blog pilihan 2018

salam semua..

Domain untuk Blog Wani Sukarno baru berusia tak kurang dari 3  minggu rasanya ke lebih.. Create domain masa  nak hujung tahun lepas. Baru -baru ini ternampak Blogger Hasrul Hassan bagi tahu kat status facebook nak cari 100 Blog Pilihan 2018.Ohh sebelum tu, siapa tak kenal Tuan Hasrul, blogger otai ni, jangan main-main. Wani banyak juga rujuk kepada entri beliau, sebab beliau banyak berkongsi tentang selok -belok dalam dunia blogging, Tak lokek ilmu, Tuan Hasrul berkongsi tips dengan kita orang semua.

Ok, berbalik kepada cerita, dah banyak kali lalu -lalang status Tuan Hasrul ni baru Wani nak komen last minute.hii.. mencuba nasib la katakan, sebab tengok blog-blog lain pun tak kurang hebatnya.



Selepas tu, nampak Tuan Hasrul update status yang beliau sudah update ke semua 100 blog pilihan di dalam entri blog beliau, terus Wani terjah masuk, scroll ke bawah macam terkejut ada nama Wani kat situ. itupun dah nak penghabisan dah hii.. syukur Alhamdulillah, tak sangka ada tuah juga Blog Wani Sukarno nak menapak sekejap dalam blogger otai kita. Terima kasih Tuan Hasrul.

Buat korang yang berjinak-jinak dalam dunia blogging, pergi rujuk banyak entri beliau kat sana, baca dan hadam, kena rujuk otai baru tak ketinggalan ke belakang. Walaupun menjadi seorang blogger ini banyak cabaran, tapi apabila kita dah melepasi satu tahap, kita akan rasa seperti kita dihargai. Nanti korang rasa sendiri ya :D. Antara senarai blog yang terpapar tu pun semua blogger yang familiar Wani kenal. tahniah buat semua. happy blogging.


Read More »

09 January 2018

SEJAUH MANAKAH SEARCH KEYWORD DAPAT MEMBANTU BLOGGER ?

ASSALAMUALAIKUM..

keywords


salam semua

Baru 2 minggu dalam tahun baru, terlintas pula wani nak lihat keywords apa yang biasanya ditaip oleh pembaca. Sebenarnya, keywords sangat penting ya untuk kita sebagai blogger.. sebab apa, sebab apa yang dicari oleh pembaca yang singgah di blog kita, boleh menjadi idea untuk kita menulis entri nanti.

Blog wani, setiap kali tengok keywords selalunya carian resepi yang naik dulu, blog ini banyak perkongsian resepi dulu, semasa mula berblogging dulu memang fokus tentang masakan, nasib baik blog ini tak buat macam syok sendiri..hii. Alhamdulillah syukurlah perkongsian ini dapat dirujuk oleh orang lain juga.

Kalau contoh tengok kat sini ada carian tentang "amazon" naik carta nombor satu. fikir lama jugak ..apa benda amazon ni. XD.kalau hutan amazon tu tahu. hii.. Banyak pulak tu asyik naik carian ni jerr kat  keywords. Kalau tahu pun pasal website amazon, atau maksud lain..

Sejak wani banyak menulis entri resepi periuk noxxa, sampai kat sini pun dah ada carian untuk periuk Primada, pernah tengok kat goshop. Emm kalau ada 2 jenis pressure cooker ni pun elok jugak.. Tapi rasanya, kalau ada pihak yang sponsor pun boleh XD. Macam-macam brand pressure cooker sekarang ni kan. Mungkin, pembaca ingat, Wani pun ada periuk Primada. Kalau ada dah lama dah buat demo.

kadang-kadang nak kena study juga apa yang pembaca ni taip untuk carian. Kalau yang boleh tolong, boleh lah kita bantu.


keyword blog

Read More »

08 January 2018

BIHUN SUP MUDAH NOXXA

ASSALAMUALAIKUM..

bihun sup noxxa

salam semua

asyik entri periuk noxxa jerr, nanti senang buat korang yang baru nak berjinak-jinak dengan periuk noxxa ni,boleh lah cari resepi kat blog wani hii.. ada setengah orang dia beli periuk noxxa tapi dia takut nak guna, mungkin sebab periuk ni nampak besar, simpan la buat harta karun, aduh. kenapa pulak nak takut, kita ikut arahan bagaimana nak guna periuk noxxa, kan dah kepil sekali buku tu, ya lah nak guna sesuatu tu, kita kena belajar kan. macam-macam lah dengar jenis orang takut yang nak guna periuk noxxa ni. XD.

ingat masa kali pertama nak guna, ambil jerr keluar kan dari kotak, ikut arahan dari buku, tak adalah masalah besar sangat hii.. periuk noxxa memang gadget kesayangan, sebab dapat meminimumkan masa di dapur, sejak ada periuk noxxa, rajin nak masak jenis sup-sup. memang kesukaan wani jenis menu yang bersup kalau bulan puasa lagi dapat membantu.

Terlebih dah cakap pasal periuk, XD. ok jom tengok menu yang paling mudah bagi wani nak masak bihun sup, guna kerangka ayam pun jadilah, sedap sangat, tak payah nak letak isi lebih buat makan malam pun.nikmat sedikit pun kita bersyukur lah ya.  tengok mak dan ayah makan bersungguh sangat. kalau ingat fikir hal makan ni  kan kadang-kadang  naik stress jugak, sebab fikiran ni asyik berfikir nak masak apa, itu orang cakap, perempuan ni asyik nak membebel jerr kerja. XD.

bahan - bahan tak banyak, yang penting ada kerangka ayam.


dalam periuk noxxa, letakkan 2 ekor kerangka ayam yang dah dibersihkan, letakkan air paras - paras.


untuk kerangka ayam ini, kita hanya guna low pressure, jadi, tekan low pressure 6 minit, lepas tu tekan button on


pastikan  tombol ke pressure


selepas bunyi beep, tekan button off, kemudian putar tombol ke steam untuk lepaskan wap sampai habis. buka tudung nampak lah kerangka ayam macam ni.

nanti, kerangka ayam ni masak seekor macam ni, lepas masak, baru korang leraikan sikit bahagian sendi -sendi nanti senang nak makan,


kemudian next step, bahan- bahan yang tak banyak, masukkan daun sup, bebola ikan, dan belahan tomato, biasanya wani guna 2 biji tomato. masukkan juga kiub pati ayam dan serbuk lada putih dalam 1/2 sudu teh. kalau terasa nak tambah air ikut orang nak makan boleh tambah, agak-agak semua tu


tutup periuk, tekan low pressure selama 4 minit dan tekan button on


putar tombol ke pressure 


selepas bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke steam untuk lepaskan wap, baru boleh buka tudung.ok dah siap macam gambar kat atas. boleh perasakan dengan garam secukup rasa, boleh lah hidangkan ya.

boleh la letak aksesori tambahan macam sayur sawi yang dah dicelur, perahan limau nipis dan juga bawang goreng seperti gambar atas sekali. kenyang wehh  makan. XD. tengok gambar  dalam mangkuk tu ya.

terlintas nak guna kerangka ayam ni sebab abah memang tak berapa suka kalau part ada isi ayam, dia suka jenis yang tulang-tulang. jadi terfikir nak buat dengan kerangka ayam, nampaknya memang sedap juga lah. lagipun kerangka ayam ni murah kan.hii..

dan lagi satu masak dalam noxxa, ayam tu walaupun tulangcampur isi,  bila masak lain tekstur nya, lembut, tu lain sikit, rasa nya bukan macam masak atas dapur. tulang tu pun memang lerai habis, senang orang tua makan tak sakit gigi. hii

simple kan. kalau rajin wani masukkan bawang putih, bawang kuning dan halia bakar sikit..kalau malas, style macam ni la wani buat.

dan lagi satu, nak rebus kerangka ayam ni baik rebus awal sikit, kalau malam nak makan, tengah hari tu dah boleh rebus dah kerangka ayam ni, lepas tu biar jerr dalam periuk tu dulu, orang kata nak minimumkan lagi masa kan, itulah apa yang kita nak buat pun semua kena planning sampai lah masuk bab nak masak.

resepi mudah kat bawah. selamat mencuba :)

BIHUN SUP MUDAH NOXXA  

BAHAN -BAHAN

2 ekor kerangka ayam
2 biji tomato
6 biji bebola ikan dibelah 4
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1/2 kiub pati ayam
daun sup secukupnya
bihun yang telah dicelur secukupnya
garam secukup rasa

BAHAN SAMPINGAN

limau nipis
bawang goreng
sayur sawi yang telah dicelur

CARA-CARA

1. dalam periuk noxxa, letakkan 2 ekor kerangka ayam yang dah dibersihkan, letakkan air paras - paras.

2. untuk kerangka ayam ini, kita hanya guna low pressure, jadi, tekan low pressure 6 minit, lepas tu tekan button on

3. pastikan  tombol ke pressure

4. selepas bunyi beep, tekan button off, kemudian putar tombol ke steam untuk lepaskan wap sampai habis. buka tudung nampak lah kerangka ayam macam ni.nanti, kerangka ayam ni masak seekor macam ni, lepas masak, baru boleh leraikan sikit bahagian sendi -sendi nanti senang nak makan,

5. kemudian next step, bahan- bahan yang tak banyak, masukkan daun sup, bebola ikan, dan belahan tomato, biasanya wani guna 2 biji tomato. masukkan juga kiub pati ayam dan serbuk lada putih dalam 1/2 sudu teh. kalau terasa nak tambah air ikut orang nak makan boleh tambah, agak-agak semua tu

6. tutup periuk, tekan low pressure selama 4 minit dan tekan button on

7. putar tombol ke pressure 

8. selepas bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke steam untuk lepaskan wap, baru boleh buka tudung.ok dah siap macam gambar kat atas. boleh perasakan dengan garam secukup rasa, boleh lah hidangkan ya.



Read More »

06 January 2018

ASHRIN FOOD || PELBAGAI PILIHAN SANDWICH CITARASA TERKINI

ASSALAMUALAIKUM..

ashrin food

salam semua

Kebiasaannya, sandwich sinonim untuk diambil sebagai makanan untuk sarapan pagi kan, menu yang paling cepat untuk disiapkan menyebabkan sandwich menjadi pilihan utama. Tapi sekarang, istilah sandwich hanya untuk sarapan pagi tidak boleh dipakai dah. Zaman sekarang, industri makanan "homemade" sememangnya permintaan yang sangat tinggi. Disebabkan faktor inilah, inovasi ASHRIN FOOD telah maju setapak dalam memenuhi permintaan pelanggan untuk menjadi pembekal sandwich dan penghantaran sandwich.

Jom, kita berkenalan dulu dengan Ashrin Food. Ashrin Food telah bermula pada bulan November 2017.Sandwich homemade yang bertapak di Danau Kota. Pengasas Ashrin Food ini adalah Puan Zushazrina Zulkifli atau panggilan lain Puan Rin. Seorang usahawan muda Malaysia.

Sebelum ini Puan Rin seorang bekas pegawai bank. Puan Rin juga merupakan peserta Akuip  Tv3 pada tahun 2014. Tak sangka bekas pegawai bank pun ada semangat yang kuat untuk berniaga.


PEMBEKAL SANDWICH DI KUALA LUMPUR 

Untuk pengetahuan korang semua, ASHRIN FOOD adalah merupakan pembekal sandwich di sekitar Kuala Lumpur. ASHRIN FOOD juga ada menyediakan servis seperti berikut :


1. Sandwich delivery iaitu penghantaran sandwich kepada pelanggan. Tidak terhad untuk penghantaran di rumah sahaja, di pejabat ataupun untuk jamuan, potluck, majlis / event pun boleh

2. Sandwich supplier atau pun pembekal sandwich buat kepada sesiapa yang mempunyai bisnes seperti gerai, restoran, kiosk, hospital  dan lain-lain, pelbagai menu sandwich dari ASHRIN FOOD untuk diborong dan keistimewaanya ke semua sandwich ini mempunyai harga borong.

Ini bermaksud anda boleh meletakkan sandwich di tempat perniagaan anda dan keuntungan adalah sangat berbaloi

3. ASHRIN FOOD juga ada menyediakan  Sandwich Box Surprise kepada pelanggan yang ingin membuat kejutan samada kepada rakan- rakan, ahli keluarga dan sesiapa sahaja.

KATEGORI ASHRIN SANDWICH 

Pelbagai pilihan kategori  sandwich yang ditawarkan di Ashrin Food untuk memenuhi citarasa pelanggan. Di antara yang disediakan adalah :

1. Mini sandwich



2. Sandwich Boxes


3. Single sandwich



10 JENIS ASHRIN SANDWICH 

Untuk memenuhi citarasa pelanggan, Ashrin Food telah mengeluarkan 10 jenis Ashrin sandwich. Kesemuanya adalah untuk kepuasan pelanggan. Jom, tengok apa yang istimewa dengan Ashrin sandwich :

1. Tuna


2. Fish


3.  Chicken


4. Sardine


5. Crab

6. Cheese


7. Prawn



8. Egg Mayo / Egg Mayo Vege



9. Coeslow


10. Salad vege


Bercakap tentang sandwich homemade ini, sudah semestinya terbayang oleh kita bayangan sandwich yang fresh, lazat dan sedap yang menjanjikan kekenyangan anda dan kepuasan hati anda. Lagipun,sandwich dari Ashrin Food adalah keluaran bumiputera Malaysia dan dijamin halal toyyiban. Jadi anda tak perlu risau.

Servis penghantaran dari rumah ke rumah juga disediakan dari pihak Ashrin Food sekiranya pelanggan membuat pesanan dan menginginkan khidmat delivery untuk dihantar ke rumah. Di mana-mana sahaja anda semua boleh menikmati sandwish homemade dari Ashrin Food ini .

KENAPA PERLU PILIH ASHRIN SANDWICH ?

1. Terdapat 10 jenis sandwich Ashrin yang patut anda cuba, dah tengok kan gambar semua kat atas, semuanya memikat selera seperti tuna, ayam, sardin, cheese, crab, prawn, egg mayo, vege, coeslow dan juga fish.

2. Pelanggan boleh memilih kategori sandwich yang disediakan samada nak mini sandwich, sandwich boxes, single sandwich ataupun superbig sandwich

3. Pelanggan juga boleh memilih samada nak ada sayur, tanpa sayur dan nak pedas ataupun yang biasa.

4. Roti yang digunakan untuk membuat sandwich adalah tidak terlalu tebal, tidak keras dan tidak terlalu lembut.

5. Inti yang digunakan dimasak terlebih dahulu dan mengikut citarasa anda

6. Setiap kepingan sandwich mempunyai inti yang banyak

7. Kotak sandwich  dan packaging yang digunakan  adalah yang berkualiti

8. Dari segi ketahanan atau tarikh luput, Ashrin Food amat peka tentang hal ini dan sentiasa memastikan packaging setiap sandwich di letakkan tarikh luput. Jadi, pelanggan pun tidak akan was- was sekiranya dijual ditempat anda.

9. Sekiranya pelanggan ingin menghantar kepada seseorang, Ashrin Food juga menyediakan servis free notes ataupun wishes.

10. Setiap pembelian melebihi RM 100 ke atas, anda layak mendapat free gift ataupun other menu

Sandwich Ashrin menu yang sesuai ke semua peringkat usia samada kanak-kanak, dewasa. Kesemuanya dapat menikmati kelazatan sandwich ini. Untuk majlis dan jamuan makan juga sangat sesuai dihidangkan dengan Ashrin sandwich.

MENU SAMPINGAN 

Ashrin Food juga ada menyediakan menu sampingan iaitu coklat boxes dan coklat jar. Boleh layari mana - mana media sosial Ashrin food untuk melihat pelbagai koleksi coklat boxes yang ditawarkan dengan harga mampu milik.


AKTIVITI YANG TELAH DIJALANKAN OLEH ASHRIN FOOD

1. Membekal sandwich di hospital sekitar Kuala Lumpur
2. Membekal sandwich ke Caltex dan BHP kawasan Ampang,Jalan Kuching dan di beberapa tempat
3. Mood Republik supplier Kuala Lumpur 2017
4. Projek Sandwich Percuma untuk orang awam dan juga gelandangan pada tahun 2018 ini
5. Juga membekalkan ke bazaar dan event atau majlis di sekitar Kuala Lumpur


JOM JADI AGENT ASHRIN FOOD 

Bagi sesiapa yang ingin menjana pendapatan secara offline dan online,anda boleh menjadi agent Ashrin Food. Hari -hari nak duit masuk bank tak, jom jadi Agent Ashrin Food, anda takkan rugi sebab banyak keistimewaan yang ditawarkan.

Salah satunya anda tak perlu simpan barang. Tak perlu jual apa - apa. apa, yang anda perlu buat hanya mempromosikan untuk mendapatkan pelanggan yang berminat nak beli sandwich. Komisen dapat, bonus pun dapat di akhir tahun.. Best betul jadi agent kan

Tak kisah sekiranya anda tinggal di negeri mana sekalipun asalkan di Malaysia, anda tetap boleh jadi agent, tidak hanya terhad untuk agent di Kuala Lumpur saja. Menarik tak !!. Di mana- mana sahaja pun boleh asalkan ada telefon untuk mudah dihubungi. Sekarang, semua nak cari duit poket lebih. dan tak rugi juga sebab anda boleh belajar bisnes secara sambilan juga.

WAKTU OPERASI DAN PENGHANTARAN

Ashrin Food beroperasi pada setiap hari pada pukul 8 pagi hingga 9 malam. Servis penghantran disediakan untuk  ke tempat anda dan bagi  untuk self pickup, anda boleh dapatkan di Danau Kota


MEDIA SOSIAL ASHRIN FOOD 

Sekiranya,anda nak beli sandwich Ashrin, nak buat surprise ke atau surprise chocolate box, nak jana pendapatan, nak borong sandwich, ataupun nak cari sandwich vendor untuk diletakkan di tempat anda, boleh hubungi segera.

Kalau terasa nak intai - intai dulu media sosial Ashrin Food, boleh intai dulu ya. kat bawah adalah kesemua senarai media sosial Ashrin Food. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan Ashrin Food, boleh hubungi

Website : https://ashrinfood.blogspot.my/

Facebook : https://www.facebook.com/PembekalSandwich/

Read More »

03 January 2018

LAI CHI KANG NOXXA

ASSALAMUALAIKUM..

salam semua, tengah tengok draft -draft yang tertunggak, adei banyak sungguh XD. tapi tak apa take it easy, mana taknya, yang mana sempat upload gambar dulu pun ada, lepas tu jadi draft balik. slow- slow dah ni, nak edit gambar pun satu hal kan. iya lah nak terbaik untuk blog kita.

ok dah  masuk bulan satu ni, tak lama nak Tahun Baru Cina pulak, opss ada kaitan ke dengan entri ini hii.. ini pun gambar dah lama dah, stok untuk buah kering luo han guo tu dah habis.ada satu tempat yang wani kenal yang jual buah kering kat supermarket la jugak, kalau nak beli bahan ni semua, kena pergi kat tempat tu, tempat lain, entah tak buat survey pulak,

sekali -sekala,wani buat juga air herba ni,kalau tengok resepi dari chinese blogger, air ni panggil cheng teng  korang panggil apa air ni, lai chi kang kan.

air cheng teng noxxa

senarai bahan yang digunakan untuk chinese dessert ni.nak  senang panggil air cheng teng lah. nanti baca kat bawah sekali resepi, sebenarnya ke semua bahan ini, boleh nak tambah, terpulang ikut citarasa masing- masing. tapi air tu kena lebih sikit bila tambah bahan atas tu.


ada yang tertinggal dalam gambar atas, white fungus. white fungus pun banyak khasiat jugak. ni white fungus yang telah direndam, kena rendam ya bagi kembang, lepas tu bilas lah dengan air bersih sekejap


ginkgo nuts. agak payah sikit wani nak jumpa tapi sekali dah jumpa memang beli terus, biasanya wani masukkan gingko nuts atau biji teratai dalam air cheng teng ni. macam ni rupa gingko nuts ya.


kembang semangkuk yang telah direndamkan.ambil masa la jugak ya, tolong rendam awal-awal hii..


kembang semangkuk dah disejatkan 

CARA -CARA MASAK GUNA NOXXA


masukkan ke semua bahan ke dalam noxxa, ingat ya korang boleh tambah ikut suka tak ikut sukatan pun tak apa.


masukkan air 2.3 liter


tekan high pressure selama 15 minit dan tekan button on


pastikan tombol ke pressure


dah siap bunyi beep, tekan off dan sedia untuk lepaskan wap, putar tombol ke steam 
ok, dah siap untuk dihidangkan, hidangan terbaik,minum ketika suam- suam. kalau suka sejuk pun boleh 


nak cakap sikit pasal buah luo han guo ni

pecahkan sikit kulit luar buah luo han guo ni. nampak bijinya kat dalam.Sebab dah biasa masukkan buah ini, rasa macam tak lengkap kalau tak masukkan, kiranya buah ni lagi buatkan air cheng teng  jadi sedap, dari segi warna dan rasa nya



ini rupa yang dah siap direbus dalam noxxa. keluarkan sekejap nak suruh korang tengok, tapi lepas masak pun rendam jerr dalam air rebusan tu tak apa, lagi gelap warna air, tak apa wani suka air gelap hii.

LAI CHI KANG NOXXA

Bahan- Bahan

1/3 cawan barli
1 biji luo han guo
15 biji kurma merah kering
15 biji longan kering
6 - 7 strips buah kundur manis kering
4 biji kembang semangkuk  direndam sampai kembang
white fungus secukupnya direndam sehingga kembang
gingko nuts secukupnya
air 2.3 liter

Cara - Cara

1. pecahkan sedikit kulit buah luo han guo macam dalam gambar, ini dah retak seribu sikit ni. nanti masa proses merebus, luo han guo ni lah yang air nya jadi warna kegelapan tu, untuk pengetahuan semua, buah luo han guo ni, ia naturally sweet. manis - manis buah gitu ya. nanti air rebusan ke semua bahan memang natural sweet tak payah tambah gula pun tak apa dah. kata nak sihat kan

2. ke semua bahan lain tu basuh sekejap dan toss kan. kundur kering manis pun dah manis sebab bergula

3. kembang semangkuk yang telah direndam, rujuk gambar, nampak dah kembang semua,tapi kat tengah setiap buah tu ada biji, ambil yang kembang luar, biji tu buang, jangan rebus sekali dengan biji - biji pulak ya.. buang air perlahan-perlahan dan sejatkan dalam penapis.

4. masukkan ke semua bahan ke dalam noxxa, masukkan air,tutup periuk dan tekan high pressure selama 15 minit, tekan button on, pastikan tombol ke pressure

5. selepas bunyi beep, tekan button off dan putar tombol ke steam untuk lepaskan wap sehingga habis, baru boleh buka tudung, siap sedia untuk dihidangkan

NOTA : selepas masak, buka tudung, biarkan dalam keadaan terbuka lama sikit, jangan tinggal dalam keadaan tertutup, bagi wap panas keluar sekejap, sebab nak elakkan barli menjadi terlalu kembang. 
kalau terlalu kembang tak sedap pulak. high pressure dalam 15 minit tu dah elok masaknya



Read More »

02 January 2018

ENTRI PERTAMA TAHUN 2018 || DADIH SUSU TEPUNG YANG SEDAP

ASSALAMUALAIKUM..

dadih susu tepung


salam semua

Alhamdulillah hari kedua untuk tahun baru,permulaan tahun baru yang agak sejuk, berangin dan hujan kat sini. ingat semalam nak update blog, tapi tak sempat, ingat nak buat la kenangan first day tahun baru, terpaksa la postpone untuk hari ini, ikut kira masih banyak draft untuk tahun lepas, jawabnya bertambah draft untuk tahun ini,biasalah macam ni,masa datang idea update la sikit - sikit, lepas tu jadi draft balik, dan mungkin boleh jadi 2 hari, boleh jadi seminggu, boleh jadi bulan pulak XD.

so, untuk entri pertama pada tahun baru ini, wani nak share resepi dadih susu tepung.seperti biasa dah lama buat baru nak up resepi.  resepi ini, ada masukkan coffee mate. sebelum ni ada pernah buat juga, boleh baca kat SINI, lebih kurang jugak, cuma sukatan untuk resepi yang tu banyak sampai 3 liter air guna. wani terlintas nak buat sebab macam lama tak makan dadih susu homemade ni. senang pun senang ya, cuma bila tengok part nak timbang agar- agar tu dalam 7 gm. kalau ada penimbang yang elektronik tu lagi senang lah ya.

sedap, terasa susu walaupun bukan guna susu segar hii..selamat mencuba


DADIH SUSU TEPUNG - resepi asal dari mothercooks Sumber: my travel my food 2 cawan susu tepung - aku pakai susu everyday 1 cawan coffemate 3 cawan air suam 7 gm agar-agar 1 liter air 100 gm gula pasir Cup plastik secukupnya Cara-cara: 1. Masak agar-agar dengan 1 liter air hingga agar-agar hancur. 2. Kemudian masukkan gula dan masak lagi hingga gula hancur. 3. Bancuhkan susu tepung dan coffeemate dengan 3 cawan air suam hingga sebati. Tuangkan kedalam agar-agar. Kacau sampai sebati. 4. Tapiskan agar-agar dan tuangkan ke dalam cawan plastik. Bekukan dalam di dalam peti ais. Memang sedap sangat dimakan ketika sejuk. Rasa sejuk jer masuk dalam tekak.
Read More »

31 December 2017

www.wanisukarno.com || IMBASAN UNTUK TAHUN 2017

ASSALAMUALAIKUM..

www.wanisukarno.com

hari TERAKHIR untuk entri tahun 2017. dah 31 hari bulan dah hari ini, ? esok dah 1 Januari 2018 ? macam masih bermimpi lagi, seperti biasa setiap kali nak masuk tahun baru, perasaan tu macam biasa tak over happy sangat, cuma mengimbas balik memori yang dah lepas sepanjang tahun 2017 ini. setiap orang ada kenangan manis dan pahit. begitulah kehidupan, selagi nyawa dikandung badan , ujian Allah tak pernah putus hadir untuk menguji kita.

bagi yang melalui tempoh kemanisan pada tahap ini, bersyukurlah, Allah tak pernah lupa hambaNya.. bagi yang telah menempuh kepahitan, mungkin Allah nak gantikan yang lebih baik.. bersabarlah ya.

panjang pulak mukaddimah, tajuk dah macam tajuk imbasan untuk malam ini pulak kat tv kan. XD jangan lupa ya tonton, tapi itu tentang apa yang berlaku  di Malaysia. yang versi ini , imbasan dalam dunia blogging sepanjang tahun 2017. XD.. kalau nak cerita pencapaian dalam dunia blogging, alhamdulillah wani rasa, blog dah naik satu tahap lagi. hujung tahun baru ambil keputusan nak tukar domain sendiri. dah kata putus ..tak teragak-agak lagi dah. lamanya ambil masa dalam tempoh 7 tahun wani berblogging. entah kenapa Allah tak gerakkan hati nak tukar sebelum ini tak tahu lah, adalah tu kita tak tahu sebabnya kan.

kalau sebelum ni guna blogspot, syukurlah ada juga pihak yang sudi berkolaborasi dengan blog wani, SGshop, Traveloka. walaupun tak banyak, rasa, itu dah cukup terharu dah, diharap rezeki untuk tahun depan lebih dari jangkaan.setiap kali buka blog tengok link blog ada nama sendiri, wani rasa macam perasaan berbeza pulak.. harap semangat tu akan berterusan,

azam ? azam yang mana satu hii. tak reti dah nak cakap pasal azam, cukuplah ..seimbangkan azam dunia dan akhirat,

SELAMAT TAHUN BARU 2018 semua .. Semoga apa yang kita azamkan dapat dicapai seiring dengan keredhaan  Allah




Read More »

29 December 2017

HADIAH MISTERI SIMPLY OHSEM DARI BLOGGER MRS PIP

ASSALAMUALAIKUM..


alhamdulillah salam Jumaat semua.. hari Jumaat terakhir untuk tahun 2017.sudah bersediakah anda untuk menempuh cabaran tahun baru nanti.. semoga baik- baik sahaja buat korang semua ya.ok  bersambung untuk entri hari ini.

Sejak dapat tahu wani lah pemenang untuk giveaway simplyohsem yang dianjurkan oleh Mrs Pip, rasa macam dah tak sabar dah nak tahu hadiah misteri. Sekarang, hadiah misteri dah depan mata, Mrs Pip pun ada bagi tahu dalam email yang hadiah misteri dari Mrs Pip sendiri adalah Althea Box,teruja bila dapat tahu lebih lagi direct shipping dari Korea.

Terima kasih banyak Mrs Pip.nanti yang Althea Box tu kita review lain kali ya. sebab sekarang ni excited nak buat entri khas apa barang yang wani dapat dari Simply Ohsem.

untuk hadiah dari Simply Ohsem ini, wani dapat 2 item. keduanya adalah beauty product :). 

1. Facial Cleansing Brush 
2. Pearl Essence Mask Sheet Pack

Facial Cleansing Brush 




untuk facial cleansing brush ini, wani ingatkan pakai bateri, rupanya tak ya sebab nampak ada wayar USB. rupanya alat ini boleh rechargable. lagi senang lah macam tu, tak adalah berhabis duit beli bateri pulak hii.. 

dalam satu kotak, ada 3 jenis berus. boleh rujuk gambar tu ya.3 jenis berus ini ada fungsi yang berbeza. sekarang senang dah, dah ada pengganti untuk tangan buat urutan muka.. kalau nak tahu apa fungsi facial cleansing brush ini, korang boleh baca kat bawah. 

Effective cleansing: Spinning brush offers better,deeper cleansing
Rejuvenates skin: Removes oil, pore-clogging dirt, to give a smooth, radiant skin
Gentle: Does not disrupt skin barrier, suitable for daily use
3 types of brush heads: White brush for normal and sensitive skin, black and white brush for mixed and oily skin, sponge for makeup removal
Simple to use: Simply wet face and brush, apply cleanser on brush and start using
Easy to operate: One-button to turn on/off and adjust speed
Fully waterproof: Use in bathroom without worries
Rechargeable: Multiple uses after 1 full charge
untuk mendapatkan facial cleansing brush ni, korang boleh layari laman web simply ohsem ataupun klik SINI

Pearl Essence Mask Sheet Pack 



item yang kedua adalah pearl essence mask sheet pack, 3 paket wani dapat, wani akui lama dah tak pakai mask sheet macam ni.:)  dah lama tak relakskan muka.

sekali lagi, ke semua item ini, korang boleh dapatkan di laman web simply ohsem. dan untuk informasi lanjut mengenai laman web ini, boleh baca di SINI. banyak korang patut tahu mengenai simply ohsem.

terima kasih Mrs Pip di atas hadiah misteri. memang perasaan tu berbeza bila nak dapat mystery gift.





Read More »

27 December 2017

MUSANG BERJANGGUT

ASSALAMUALAIKUM..

musang pandan

mesti boring dah korang datang blog asyik entri giveaway jer.. meh hari ni tukar cerita, pernah tengok musang berjanggut XD.. wahh musang berjanggut dah datang rumah, :D. lama dah peram gambar ni, baru rajin nak taip entri,

kalau korang tengok gambar yang pertama ni, korang dah boleh teka tak haiwan apa tu hii.. rasa macam nak buat entri sebab jarang sangat nak tengok haiwan ni live depan mata.sebelum ni , pernah tengok pun musang, tapi zaman kanak-kanak dulu, tu pun sebab yang dikurung, cuma tak pernah tengok musang live depan mata, tapi seingat masa zaman kanak-kanak, atuk ada bela anak musang, korek balik memori lepas, dan lepas tu tengok musang dekat klinik haiwan. itu jerr la..

kali ini dah depan mata, XD. sebenarnya, terkejut tengah kemas - kemas rumah, perasan sebelah mata kiri terpandang ekor yang panjang dari sliding door, mula- mula tu terkejut takut ingatkan ular, tapi dari jauh nampak berbulu XD.. tak boleh nak fikir apa jenis haiwan tu, sebab tak terlintas musang. sliding door tu dalam keadaan terbuka, perlahan- lahan wani berjalan pergi tutup sliding door, nasib baik berani haa...tapi terfikir balik nasib baik , musang tu tak berjalan naik masuk rumah, kalau tak lagi terkejut wani dibuatnya..


tak tahu dalam tempoh berapa lama musang tu singgah berehat atas tu ya...sebab musang ni haiwan nokturnal, ia berjalan malam, tiba - tiba ada siang hari ni, memang kepelikan sikit.. tak lama musang atas pagar luar tu, dalam beberapa minit kemudian, musang tu pun turun, itupun ia macam kebingungan mungkin sebab siang hari dah kot.. hii .sebab wani tengok macam ia turun dari pagar tu dan berjalan nak cari jalan keluar pun dah kebingungan, lepas tu pergi masuk pagar rumah jiran. tak tahu lah tu, ke mana pulak ia pergi.

sempatlah ambil beberapa keping dari jarak dekat, walaupun ada penghalang cermin tu, nasib baik dah, musang ni kalau bela memang dah macam kucing, lagi jinak dari kucing. macam-macam cerita jugak wani dengar daripada orang yang bela musang macam haiwan peliharaan. walaupun spesis macam kucing dan mempunyai bentuk badan yang panjang, tapi kena berhati - hati jugak kalau jenis yang liar macam ni.

wani ada ambil video semasa musang ni turun, boleh pergi tengok kat instagram wani ya, kalau nak tengok lah :)


dan wani rasa ini musang pandan., ok itu jerlah.. maaf lah kalau tajuk entri tu musang berjanggut, dah macam cerita P.Ramlee tu kan. :D
Read More »

Recent

Blog Wani Sukarno Copyright © 2018. Designed by MaiGraphicDesign