25 February 2018

AKAR TERATAI GORENG KUNG PAO

ASSALAMUALAIKUM..

akar teratai goreng kung pao

Entri yang lepas pasal lengau tu kan, dah janji nak up resepi nak masak apa dengan akar teratai ni. Sebab dah lama tak masak, macam jakun, hihi. masak ala kung pao pulak. Untuk sesiapa yang belum tahu, macam mana rasa akar teratai ini, teksturnya rangup. nak kata rasa tu lebih sedap lagi lah dari ubi kayu.

Kalau ikut resepi kena potong macam tebal sikit, ni pergi sagat nipis :D. Ada 2 pilihan sebenarnya, tapi biasanya celur dulu nak bagi masak akar teratai tu, ada yang goreng terus macam tu ada jugak macam resepi asal untuk goreng kung pao. Nanti korang boleh klik link kat bawah sekali. Banyak  pulak sekali pergi sagat 2 tongkol ni, ingatkan tak banyak.


Rendam air sekejap lepas sagat. Akar teratai ni, kalau goreng macam kerepek pisang tu, sedap tau. Tapi ni masak kung pao yang tak berapa kung pao hihi.tupa hilang habis patah, sebab pergi sagat XD. Ratah lepas makan nasi jerr. Nasib habis. Banyak lagi versi goreng akar teratai ni. Kita masak simple - simple sudah lah. Kalau korang nak celur boleh celurkan sekejap. Kalau tak ikut resepi asal.

AKAR TERATAI GORENG KUNG PAO

BAHAN-BAHAN

2 tongkol akar teratai dikupas kulit dan dipotong bulat setebal 1cm
3 - 4 ulas bawang putih dicincang
1 inci halia dipotong mancis ( tak letak )
segenggam kacang peanut
daun bawang secukupnya ( tak letak )
4 tangkai cili kering dipotong
kicap pekat secukupnya ( guna kicap jalen )
kicap masin ( optional )
1 sudu besar cuka ( tak letak )
gula dan garam secukupnya
1 sudu teh minyak bijan


CARA-CARA
1. Akar teratai dikupas kulit dan dipotong ketepikan sekejap
2. Dalam kuali panaskan minyak sekejap, goreng dulu kacang peanut sampai crispy. Angkat ketepikan
3. Kemudian goreng akar teratai dalam 2 - 3 minit sehingga nampak keperangan kat tepi. Angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak balik, tumiskan bawang putih cincang, cili kering dan halia sehingga naik bau
5. Masukkan akar teratai yang telah digoreng sekejap ke dalam kuali dan kacau rata
6. Masukkan kicap pekat secukupnya dan juga minyak bijan. Gaul rata
7. Masukkan kacang yang telah digoreng dan daun bawang. kacau sekejap .. siap

Kalau nak tengok resepi asal korang boleh klik SINI .  Yang ini versi penuh, Wani buat ni versi cepat hihi.Lagipun yang asal akar teratai tu tak celur, yang wani punya  celur sekejap.

Read More »

23 February 2018

MASAK LEMAK PUCUK LABU ( KELANTAN STYLE )

ASSALAMUALAIKUM..

masak lemak pucuk labu

Entri dalam draft.Susah nak jumpa pucuk labu, tapi bila dah jumpa ambil terus tak toleh belakang dah. hihi. Siapa peminat pucuk labu ? Biasanya korang masak apa. Kalau Wani masak lemak pucuk labu dah. Berkuah sikit. Makan pulak mesti kena ada budu dan ikan kering. Memang gabungan yang mantap ok 3 menu ini. Budu berpisah tiada, mesti wajib ada. :D.

Ambil 2 ikat dah dalam Rm 2 lebih tak silap tak sampai pun Rm 3. Biasanya kalau nak kuah lebih sedap, kena masukkan isi ikan yang telah ditumbuk baru sedap. Tengah masak tu pun dah bau macam kuah laksa.


Sebelum nak mula masak, biasanya dah siap bersihkan pucuk labu ni awal. Saja nak menjimatkan masa. :D. Cuma kurang pasti pucuk labu yang mana satu sebab labu kan banyak jenis.


Ke semua bahan tumbuk sekali dengan isi ikan. Sedap letak isi ikan, kuah nampak pekat sikit. Rasa pun berbeza tau dengan yang tak letak isi ikan. Tapi kalau tak nak letak isi ikan boleh ganti dengan ikan bilis.Resepi kat bawah ya cuma tak letak sukatan santan. Ini pun suka hati letak santan banyak mana :D. Selamat mencuba


MASAK LEMAK PUCUK LABU

BAHAN-BAHAN

2 ikat pucuk labu, dibersihkan dan ambil daun dan batang yang lembut
5 ulas bawang merah
1/2 sudu teh biji lada hitam
2 ekor ikan bakar ambil isi sahaja
santan pekat secukupnya  ( korang boleh agak, kalau nak kuah banyak letak lah banyak )
ubi keledek yang telah dipotong bulat secukupnya
garam secukup rasa

CARA- CARA

1. Bawang merah dan lada hitam ditumbuk halus
2. Kemudian masukkan isi ikan bakar dan tumbuk lagi
3. Dalam periuk, masukkan santan pekat, campur air dan juga bahan tumbuk
4. Masukkan juga potongan ubi keledek dan juga sedikit garam.
5. Kemudian, masak atas dapur kacau ke semua bahan yang dimasukkan tadi sehingga mendidih
6.Bila ubi keledek dah separa lembut boleh masukkan pucuk labu, masak sehingga lembut. Nanti tudung sekejap nak bagi pucuk labu cepat lembut sambil balik-balikkan dalam periuk
7. Boleh tutup api bila dah masak, perasakan dengan garam sekiranya tak cukup perasa.

Nota: tiada sukatan untuk santan, boleh agak sendiri ya 
Read More »

20 February 2018

LENGAU ?

ASSALAMUALAIKUM..

akar teratai

Tak habis lagi nak bercerita pasal Tahun Baru Cina. Setiap kali nak raya, memang Wani asyik la dalam supermarket :D.. cari benda rare. Kalau tak, takkan taip dah entri kat sini. Apa yang nak cari tu, tengok gambar atas ya. Kali pertama dengar lengau hihi ke Wani jer yang jakun, orang lain dah biasa dah, nak cari akar teratai. Lepas dengar lengau belek- belek kejap takut bukan akar teratai, sebab stok yang sampai ni besar sangat. Kali ini ada 2 kotak.

Rupanya memang betul dah akar teratai tu. Jakun pulak bila dengar lengau. XD. Akar teratai memang susah nak jumpa, kalau bukan musim raya. Kalau di luar musim perayaan pun memang susah jugak nak cari. haih. Agaknya sekitar kat sini kot. sebab supermarket ni dekat area ni jerr. Wani tak pergi jauh, nak beli barang dapur. Mungkin kalau kat Tesco ke Aeon mall tu ada kot.

Sejak cuba masak dan jatuh hati kat akar teratai, Kadang-kadang, tengok -tengok la jugak kot ada. Kalau ada tu nasib la juga ya. Bukan senang nak ada. Tengah Wani belek-belek akar teratai tu lalu pekerja kat situ. Sebab tengah cari yang saiz tak besar mana. Dia pun tolong la belek-belek, Wani mulakan perbualan tanya 2 kotak ni jerr sampai. Dia cakap ya sebab nak raya ni kan. Dia pun sendiri cakap jarang juga ambil stok akar teratai ni.Tanya balik kot sempat habis semua ke ni. Dia cakap habis semua.

Kebetulan dia tanya, masak apa ya akar teratai sebab bukan jenis sayur orang melayu makan. XD. Terus cakap kat dia, kalau goreng ni lagi sedap daripada ubi kayu. Dia macam tak percaya tau, Wani bagi tahu lagi macam-macam boleh buat masuk dalam sup boleh, goreng boleh. Tengok mimik muka dia baru angguk-angguk, dia cakap macam nak cuba goreng jerr hihi..

Wani ambil dalam tiga ketul, nanti next entri kita tunjuk ya masak apa dengan akar teratai tu. Jarang oohh nak masak guna akar teratai.


Jalan- jalan lalu jumpa ngaku pulak.Setahun sekali nak jumpa ngaku :D. Terkejut tengok ke harga, naik mendadak dah harga. Dulu rajin nak menyagat goreng masa permulaan kenal ngaku ni. Adui, sekarang tak kuasa nak mengadap kuali huu..

Bertuah di Malaysia, musim perayaan macam-macam jumpa dan boleh cuba jugak.. :). Tertarik dengan dekorasi simple yang dijual kat bahagian bawah. Kita tak jalan jauh, tak kuasa huu.Asyik tak kuasa jerr.. .Kalau tak, ada lagi dekorasi yang menarik kan.


Read More »

19 February 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

ASSALAMUALAIKUM..

giveaway

SILA KLIK SINI UNTUK JOIN

Salam semua, lama dah tak join giveaway sejak adsense diluluskan. Boleh lah join dengan gembiranya hihi.. Kali ini nak join giveaway dari Blogger Ana. Cantik pulak travel totebag tu. Korang nak join sila klik link di atas. Semoga murah rezeki semua. Walaupun tengok pernyertaan yang join tu ramainya. Syarat pun mudah sangat. Tak apa, kita support ya :D


Read More »

18 February 2018

ADA APA DENGAN "MEK" ? || KEBAYA MEK HWA

ASSALAMUALAIKUM...

kebaya mek hwa

Setiap kali musim raya, mesti ada telemovie khas. Kali ini untuk Tahun Baru Cina pulak. Asyik nya tonton semalam. Last nak habis, baru tahu pengarah nya Sabri Yunus. Patutlah, Sabri Yunus ni memang salah satu pengarah kegemaran Wani juga, Anak Kelantan kan.Mestilah support hihi.. Wani suka telemovie atau drama di bawah arahan beliau. Salah satu pengarah yang sentiasa menyelitkan babak tentang adat dan budaya terutamanya di negeri pantai timur.

Siapa tonton semalam ? Mula- mula dengar Kebaya Mek Hwa, ingat lokasi sekitar Kelantan, tapi rupanya di Terengganu. Sebab dengar perkataan "MEK" tu.. :D. Pelakon ke semua memang dah kenal, yang tak biasa tengok Pauline Tan, watak utama dalam telemovie ini. Macam pernah tengok, tapi tak silap Pauline ni artis cina banyak siar kat drama 8tv. Kalau tak silap lah ya.

Sebelum nak ke sinopsis telemovie Ini, Rasanya orang luar dari Kelantan pun dah terbiasa dengar perkataan "Mek" ni kan..Kalau cerita pasal Wanita Kelantan mesti sebut Mek Kelate la kan. Tapi, Wani tak pasti, kalian tahu ke tidak, kalau kat sini nak bagi gelaran kat wanita cina Kelantan, kami panggil mereka "Mek". Memang orang dulu- dulu kat sini bagi gelaran untuk wanita cina Kelantan, panggil "MEK". Maksud gelaran "mek" tu bukan tak baik.."Mek" ini ia merujuk kepada seorang perempuan tak kira lah tua atau muda. Nampak tak keunikan di Kelantan.

Wani pun pernah bercakap dengan peniaga cina, dia panggil kat Wani, "mek" haha.. Biasalah tu kat sini. komunikasi harian.  Contoh: "nok gapo tu mek ?". Tapi panggilan mek tu juga bukan sahaja untuk wanita cina, malah untuk wanita melayu juga. tak kisah lah asalkan perempuan XD.

Panggilan "mek" dah macam nak tenggelam tau zaman sekarang ni, Masa zaman bonda wani, bonda masih lagi panggil "MEK" kat ibu dia. Arwah nenek sebelah abah pun, Wani masih panggil "mek".Selepas arwah mek tak ada. Panggilan itu lenyap sebab tak tahu nak panggil siapa dah dengan gelaran "MEK".

Anak- anak generasi sekarang ni tak tahu lah masih biasa ke tak dengan panggilan mek. Ibu - ibu moden dah sekarang. Kalau tak pupuk panggilan mek ini, rasanya memang tenggelam dah perkataan mek.Panjang dah bercerita pasal mek, sampai lupa nak cerita pasal sinopsis telemovie ini. :D. Kalau korang nak tonton, pergilah ke laman web tonton ya.

SINOPSIS KEBAYA MEK HWA

Telemovie Kebaya Mek Hwa menceritakan tentang budaya cina peranakan Terengganu, Pauline sebagai Mei, dia nak memenuhi impian ayah dia Goh untuk mencari Mek Hwa. Jadi, Mei ke Terengganu untuk menjejaki Mek Hwa. Di situlah, Mei berjumpa dengan Dani. Seterusnya, korang boleh la tonton sendiri. hii tak nak cerita panjang dah.

Telemovie ini banyak menggunakan loghat Terengganu yang keluar,loghat Kelantan pun keluar juga  sebab Issey tu yang jadi pelakon. Jangan tak tahu ya Issey tu junior kat sekolah dulu..XD.Tak sangka jadi pelakon, DJ, penyanyi dikir barat pun dia juga.




Read More »

15 February 2018

TIPS PILIH LIMAU MANDARIN YANG MANIS

ASSALAMUALAIKUM..

tip pilih limau mandarin yang manis

Salam semua

Hari Sabtu ini dah nak sambut Tahun Baru Cina. Cuti sekolah pun dah bermula. Limau mandarin pun memang dah musim dia dah. Wani nak share ni based on my experience macam mana nak pilih limau mandarin yang manis. Dalam seminggu lepas, Wani keluar nak beli barang, ada singgah kat Pasar raya Nirwana, ternampak buah limau berkotak-kotak dah kat ruang depan.Yang dalam kotak biasa pun ada, yang dalam kotak luar biasa pun ada hii.eksklusif lagi.. . Jadi, pilih lah nak yang mana satu.

Pernah tak ada pengalaman bila makan limau mandarin boleh yang masam huu.. Wani kalau dapat yang masam memang tak sentuh dah hii. Tekak tak boleh nak telan. Nak yang manis jerr



Berbalik pada cerita buah limau kat pasaraya tu, ternampak ada pekerja yang sedang keluarkan limau daripada kotak. Dalam kotak ni macam susah sikit, kita tak tahu mungkin ada limau dalam kotak tu dah buruk. Sebab itu, agak jarang juga lah beli limau dalam kotak. Biasanya, Wani ambil yang jual timbang, kita pilih sendiri. Barulah boleh pilih yang mana  masih ok. Buah limau ni kalau lama-lama dalam kotak pun tak boleh juga kan, nanti buruk cepat.

Kat sini biasanya, pekerja dah repack balik limau tu letak dalam plastik selepas keluarkan daripada kotak.. Satu plastik harga tu ikut gred limau juga. Walaupun dah letak dalam plastik pun sebab bahagian plastik atas dah kena seal, jadi nampak berpeluh limau dalam tu, tak selamat jugak, Sebab tu, tanya pekerja kat situ ni repack hari ini ke atau dah lama, sebab nampak yang dalam plastik ada yang berpeluh, hati-hati nak pilih limau.

Masa Wani ambil hari tu pilih limau yang dah dalam plastik, belek - belek kot ada yang buruk ke pecah ke. Balik rumah, abah tanya, limau ni nampak macam manis. Tengok ke buah limau tu nampak macam kulit lekang dari isi. Emm baru terlintas dalam fikiran ohh lupa ini pun salah satu tips jugak nak tahu limau tu manis ke tidak.

Eh lupa, korang nak tahu tak macam mana nak tahu limau mandarin tu manis ke tidak hii.. Kalau yang dah tahu kan tak apalah, kita pun nak share balik kat sini, kot ada yang tak tahu kan :D



TIPS NAK PILIH LIMAU MANDARIN YANG MANIS 

1. Mula- mula sekali kita tengok fizikal buah limau tersebut. Biasanya kalau nak tahu yang manis ni, limau tak bulat cantik, nampak menggerutu sikit. Ikut bonda cakap, kalau yang masam buahnya bulat cantik

2. Warna buah limau yang manis, nampak ke oren tua sikit

3. Cuba picit bahagian bawah limau, kalau kulit limau tu nampak lekuk, maknanya kulit limau tu dah mudah lekang dari isi. Yang ni mudah sangat nak cam

4. Biasanya kalau kulit limau yang mudah lekang ni antara dua samaada manis atau tawar, sebab kalau ikut pengalaman, tak pernah lagi jumpa yang masam. Tawar tu dah biasa

Ok, itu jerr kalau korang ada boleh tambah hii. Kalau buah limau dalam kotak, rasa macam susah sikit nak pilih - pilih kan, tapi  yang boleh timbang tu, kita boleh pilih.

Akhir sekali, nak ucapkan Gong Xi Fa Cai untuk semua masyarakat cina di seluruh Malaysia. semoga banyak "Ong" tahun ini.. Makan limau banyak-banyak ya. Limau ada tuah :D

Read More »

13 February 2018

OVERNIGHT OATS TAK JEMU MAKAN

ASSALAMUALAIKUM..

Salam semua

Lama dah peram gambar ni. Gambar tahun lepas lagi hii. Ingat nak buat koleksi untuk variasi overnight oats kan, sampai sekarang asyik 3 gambar ni jerr hii..Jadi kena post jugak walaupun 3 gambar. Tengok gambar, rasa macam lama dah tak buat overnight oats.

Sebenarnya, Wani lebih suka letak topping macam-macam. Dan biasanya letak kacang merah rebus. Kalau korang boleh telan boleh lah buat macam ni. Untuk yogurt, Wani lebih suka guna natural plain yogurt. Kalau korang nak guna greek yogurt pun boleh, tapi tekak Wani tak boleh terima nak makan dengan oats sebab terlalu masam XD. Kalau yang narutal plain yogurt tu ok sikit.

Kalau nak tengok yang versi yang wani biasa buat boleh klik SINI. Gambar kat bawah topping yang biasa letak. InsyaAllah kalau ada kelainan topping nanti nak edit balik kat sini. Gambar ni tahun lepas lagi, sebab tu ada limau mandarin sebagai topping. Rasa masa musim nak raya tahun baru cina buat overnight oats ni.Sedap ohh.. Lama dah tak buat ni rasa rindu balik.

Nak resepi, boleh baca kat bawah sekali. Boleh lah cuba ya. Overnight oats memang sedap, lagi kalau buat amalan lagi bagus.

overnight oats

Topping ada limau mandarin, ada kidney red bean rebus dan ada bijan. Limau mandarin tu letak masa nak makan 


Topping ada tembikai dan bijan. Ikut buah apa ada dah jadi topping :D


Topping ada limau mandarin dan juga bijan. Suka sangat letak bijan.

OVERNIGHT OATS

BAHAN - BAHAN 

Oats ( guna dalam 3 ke 4 sudu besar ) 
Susu full cream milk ( ikut suka atau tuang biar oats nampak diserap )
Natural plain yogurt ( dalam 3 ke 4 sudu besar )
Dried apricot dicincang (guna dalam 4 ke 5 biji )

CARA - CARA 

1. Satukan susu, yogurt, oats dan dried apricot dalam satu bekas. Gaul sehingga kesemuanya sebati
2.sejukkan semalaman sebelum makan baru sedap.. 

Mudahkan resepi. Berulangkali wani buat. Bila Habis buat lagi nak makan keesokan hari..

Read More »

11 February 2018

CEK NUFFNANG BARU SAMPAI

ASSALAMUALAIKUM..

nuffnang

Salam semua

Akhirnya penantian berakhir. Lama dah ni cash out nuffnang sejak bulan 11 tahun lepas. Dalam tempoh nak tunggu cek, tertanya-tanya la jugak kenapa cek nuffnang tak sampai-sampai lagi, ingatkan dah burn ke apa mungkin tak ada rezeki kot, sebab  nampak senyap memanjang.

Surat ni sampai dalam 3 hari lepas la. Wani ingatkan apa sebab tak ingat dah pasal nuffnang ni. Kali kedua cash out.. Dan untuk kali terakhir jugak hii. Dah tak ada mood dah nak letak code nuffnang kat blog. XD.. Korang ada letak lagi ke. tanya jerrr hii sebab ramai jugak blogger yang dah bosan dengan nuffnang ni.

Cek dah selamat masuk akaun. Nasib 2 kali cash out jerr.. :D. Nak buat entri untuk memori terakhir bersama nuffnang. Tapi tak tahu kot terbuka balik nak menerima lamaran cinta nuffnang ..tak tahulah kita tengok nanti :D
Read More »

09 February 2018

LABU SIAM GORENG BELACAN

ASSALAMUALAIKUM.

labu siam goreng belacan

Baru-baru ini ada pos gambar labu siam kat instagram. Masa tu, tak tahu sayur jenis apa nak kata macam labu tak macam labu. Macam buah pear pun ada hii. Pernah cuba masak labu siam ni tapi sekali jerr, sebab masa tu curiosity tahap tinggi nak rasa macam mana. Tak ingat pulak masak tu stir fry ke apa, langsung hilang terus memori masak sayur ni. XD. Tak pernah nak beli pun labu siam ni sebab tengok ke rupa macam tak ada rasa apa. Sampai macam tu sekali fikir. hii

Nampak sangat tak tahu sayur apa sebab ramai yang komen kat instagram sayur ni masak macam ni macam tu XD. Kita seorang jerr jakun padahal dah try masak sekali cuma tak ingat sayur apa. Rupanya labu siam atau panggilan lain chayote itu in english.


Semasa trip ke Cameron Highlands baru -baru ini, abah Wani yang terbeli labu siam ni. Katanya nak buat jus. Wani terfikir macam mana rasa jus labu siam.huu. Lepas tu, lama- lama tak jadi pula dia nak buat jus. Duduk lah tergolek dalam peti 2 biji tu. Lama sangat peram dalam peti tu, tapi elok jerr sayurnya maknanya tahan lama la juga ya labu siam ni.

Cuba cari resepi tapi terlintas nak goreng macam kangkung goreng belacan tu XD. Sekali tengok sayur ni macam buah jambu batu bila belah potong 2


Bagi Wani labu siam ni rasa dia manis kalau cuba makan saja, patutlah ada cadangan boleh buat jus, dan kalau nak masak pun macam-macam cadangan masuk dalam sup boleh, gulai lemak lah, goreng pun ada. Itu masa post kat instagram, macam-macam korang bagi idea, terima kasih lah. Kalau ikut banyak khasiat juga ya labu siam ni.

Bila dah kategori labu ni, Wani memang kurang nak makan, banyak sebenar bab sayur yang kena pantang, kat rumah ni terung, kacang panjang memang NO- NO lah bertahun dah tak masak guna sayur ni. Jenis perut tak berapa boleh makan semua. Labu kuning tu pun jarang sekali nak masak. hii.. memang suka labu kuning, tapi jarang jarang boleh kot nak masak

Korang boleh cuba kalau nak goreng belacan macam ni. Walaupun kali pertama masak goreng belacan, semua kata sedap maknanya masuklah dengan goreng belacan. dan rasanya ada tekstur crunchy sikit. Tapi kalau orang tak biasa makan, mungkin akan cakap bland tasting jer. Nanti cuba ubah mindset sikit, sedap sebenarnya :D

Resepi sangat simple

LABU SIAM GORENG BELACAN

BAHAN-BAHAN

1 biji sederhana labu siam
4 - 5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 tangkai lada burung
belacan sebesar ibu jari

CARA-CARA

1. labu siam potong 2 dan hiris nipis rujuk dalam gambar

2. tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga lada burung sehingga lumat

3. masukkan belacan dan tumbuk lagi

4. tumis kan ke semua bahan tumbuk sehingga naik bau dan masak

5. masukkan labu siam dan kacau rata dan sampai lembut. kalau nak masuk bahan perasa sikit. silakan :)

6. boleh hidangkan
Read More »

08 February 2018

BELIMBING TEPI RUMAH

ASSALAMUALAIKUM..

buah belimbing

Sejak kebelakangan ni, suhu macam sejuk, berangin walaupun cuaca nampak panas, kalau masuk bulan 2 ni rasa macam dah nak mula panas, tapi suhu macam sejuk, rupanya bukan Wani seorang jer perasan bonda pun perasan juga.Kalau pagi memang rasa sejuk sangat. Tak apa lah sejuk daripada panas tu hii

Sebelum ni pun entri asyik yang review produk jerr XD. Takut korang boring kan. Kadang -kadang belek jugak dalam phone yang mana gambar boleh buat entri, Entri yang santai - santai sikit. Macam tu lah kejap tengok gambar, tapi entri lain juga yang timbul kat blog.

Dah lama asyik belek gambar buah belimbing ni. Tak tanam pun, Pokok belimbing jiran, tapi jiran tanam hampir sangat dengan pagar rumah, jadi dahannya berjuntai masuk dalam pagar. Bonda wani apa lagi dah memang minat dia tengok buah apa pun. Terus pergi bungkus buah belimbing yang mana sempat. Jiran dah izinkan lagi suka la dia..

Nampak bonda wani yang bersemangat nak balut buah belimbing ni, kalau tengok sebelah jiran punya .tak balut pun berlambak buah yang tak besar mana jatuh atas tanah.


Buah belimbing jarang wani nak tengok, ingat zaman kanak-kanak atok yang tanam. Bila jiran tanam buah belimbing ni, macam teruja sebab lama tak tengok pokok belimbing XD. Jiran tanam sebab nak bagi kelulut dia bunga belimbing tu. Kat sebelah rumah Wani ni, kebun kelulut hii.. jadi memang nampak la kelulut  selalu hinggap atas bunga belimbing tu.


Pokok belimbing, pokok nya renek, itu yang senang sangat bonda nak balut, Kalau tak balut tak boleh nanti kena serang dek serangan haiwan lain. Tapi yang balut ni pun tak berapa selamat juga, sebab kena cucuk haiwan perosak, Bila tengok gambar kat atas sekali tu, nampak macam segar tapi kat dalam ada setengah dah rosak. Kalau tak balut, nanti akan nampak berlambak-lambak yang luruh atas tanah.

Mula-mula tu berminat juga nak makan, tapi lama-lama dah puas hii. Kalau kat pasaran boleh tahan juga harga, tapi yang ni rasa baka pokok biasa, sebab ada nampak yang buah nya sangat besar.


Ada seekor kelulut sedang mengumpul madu. Kelulut tak lari dari orang, ia jinak hii.Itu sahaja lah ya. Santai-santai la entri kali ini. Kot la ada yang tak kenal pokok belimbing XD
Read More »

06 February 2018

SEGMEN BLOGWALKING BY ZATI

ASSALAMUALAIKUM..

SILA KLIK SINI UNTUK JOIN

Buka blog hari ini nampak komen, kena tag dengan Raydah, rasa lama jugak tak join, ada masa ni berkesempatan la nak join, masa untuk berkenalan dengan blogger lain, masa segmen macam ni lah. Nanti sama - sama kita support. Cuba juga .. Entri pendek jerr hari ini. Kadang- kadang, termenung juga depan laptop nak taip apa XD. 

Kalau korang nak join boleh klik link di atas ya. ok . emm kali ini nak tag. Harap join la ya kalau ada kesempatan dan tak busy, tahu semua orang tengah busy :D



                                                                      

Read More »

05 February 2018

Mr Lim’s Reunion Dinner || IKLAN TAHUN BARU CINA DARI SINGTEL

ASSALAMUALAIKUM

Semalam scroll facebook, banyak dah iklan untuk Tahun Baru Cina keluar, tak lama dah nak raya. Syukurlah, negara kita ini berbilang kaum, setiap kali nak raya akan ada iklan keluar. Kalau setiap kali nak raya memang tak lari menyentuh isu kekeluargaan. 

Iklan Tahun Baru Cina yang nak kongsi dengan korang semua sangat menyentuh perasaan. Ia membawa mesej kepada kita yang bergelar anak. Wani pun tak perasaan air mata mengalir keluar. Sedih :(. Kalau masuk bab mak ayah ni tak boleh sangat, memang mudah air mata mengalir kalau betul-betul menghayati. Korang tengok lah ya.  Kadang- kadang jauh di sudut hati mak ayah, walaupun mereka tak bercakap depan-depan, tapi dalam hati mereka nak sangat anak berada dekat dengan mereka. 

Entri pendek hari ini. Selamat menonton ! dan Selamat Tahun Baru Cina. Nak kata awal sangat, Tahun Baru Cina nak dekat dah hii

Read More »

Blog Wani Sukarno Copyright © 2018. Designed by MaiGraphicDesign