19 April 2018

PUFF PASTRY SARDIN YANG MUDAH

   ASSALAMUALAIKUM..

puff pastry

Dah masuk bulan syaaban dah. Lagi beberapa minggu Ramadan akan tiba kan..Persiapan dari segi mental, fizikal dan rohani dah semestinya kena praktis dah. Nak masuk bulan ramadan ni macam - macam nak kena fikir nak fikir menu masak apa, mesti korang nak yang mudah - mudah kan. Search kat blog Wani Sukarno ni, insyaAllah kot ada yang berkenan di hati. hihi

Masih lagi entri tertunggak, disebabkan lama sangat tak bakar puff pastry, sebenarnya dah lama sangat  pastry puff asyik frozen dalam peti, Entah kenapa, mood malas sangat nak main bakar - bakar ni. Ok lah, puff pastry ni kalau orang tangan berseni, boleh lah buat style macam - macam kan. Kali ini, Wani buat style macam ni pulak, saja nak ubah selera. filling kat dalam tu inti sardin.

Sekali lagi nak bagi tahu puff pastry ia kena bakar suhu tinggi, baru ia kembang elok. Rujuk gambar kat bawah, yang ni dah siap bakar. brown golden giteww..


Inti sardin yang simple, potong dadu bawang, potong cili api, potong daun bawang, ikan sardin buang tulang dan sos. Kemudian , gaul ke semua tambah serbuk perasa semua dah siap.

Baca sini >>>>>> PUFF PASTRY WITH SAVORY FILLING


   
Siap dengan youtube lagi ya. Sila enjoy, boleh lah buat untuk bulan puasa nanti, simple tapi kena makan banyak nak boleh kenyangkan perut :D

                       





Read More »

16 April 2018

SEMAKAN DAFTAR PEMILIH UNTUK PILIHAN RAYA UMUM YANG KE 14

ASSALAMUALAIKUM...

pilihan raya umum ke 14

Hari ini ternampak lalu lalang status di facebook bagi tahu yang semakan daftar pemilih dah boleh semak. Oooo patutlah baru - baru ini ada cuba nak semak tapi macam ada tak kena, lepas taip nombor IC dan taip kod macam tak jadi, cuba beberapa kali jugak macam tak jadi. Lepas tu terfikir risau takut takut tak boleh nak mengundi hihi..

Rupa - rupanya hari ini  boleh semak dah. Jadi, kepada rakyat Malaysia, jom lah semak tempat mengundi masing- masing ya. Baliklah mengundi, Satu undi menentukan masa hadapan negara kita. Kerajaan dah umum untuk tarikh 9 Mei adalah cuti umum untuk mengundi, jangan jadikan alasan eh..Walaupun haru biru sekejap bila dulu dengar tarikh undi jatuh hari Rabu.

Untuk semakan daftar pemilih, boleh ke link ini https://pengundi.spr.gov.my/


Read More »

14 April 2018

SUDAH SAMPAI BARANG IDAMAN HATI || AIR FRYER HAIER

ASSALAMUALAIKUM...

Haier air fryer

Ambil masa nak taip entri ini

Alhamdulillah, setelah sekian lama survey sana sini, baca review pengguna yang guna air fryer haier di blog, tak ramai sangat lagi yang review ada dalam 2 blog tak silap. Betapa pentingnya blog di mata pembaca. Macam Wani tercari - cari review untuk air fryer Haier  kat google, mestilah baca kat blog dulu.

Tak puas hati lagi pergi tengok kat youtube hii, tengok orang lain guna macam mana,ramai juga yang upload video air fryer Haier kat youtube. Kemudian, asyik buka tutup laman web Go Shop nak tengok harga macam mana. Sekali - sekala terpandang juga on air di laman web Go Shop tapi dalam chinese language. Versi untuk bahasa cina ada di saluran astro 303 tak silap. Tak puas hati lagi sampai ternampak Go Shop Pak Nil, bersama 2 host yang lain. Gigih tengok penggunaan air fryer Haier macam mana, sebab produk air fryer Haier ini paling laris di Go Shop.

Disebabkan dah lama nekad nak memiliki satu, jadi Wani ambil keputusan nak beli di Go Shop. Keyakinan yang tinggi nak beli sebab demo pun dah ada dalam tv kan, siap boleh tengok live lagi penggunaan air fryer macam mana,  itu sebab barang laris. Fikir nak walk-in kedai nak survey, rasanya dengan kekangan masa macam lambat, pergi jalan dari kedai ke kedai bukan satu yang mudah juga tu.  jadi pilih jalan ini untuk beli secara online.Memang betul lah dunia sekarang dah dihujung jari ada kebaikan juga tu. :).


Pada mulanya ingat nak bayar online terus, tapi macam tersekat suruh unblock apa dah, Kemudian terfikir balik nak ambil cash on delivery, senang sikit. Kita bayar cash bila barang dah sampai kat tangan. Kalau ikut hukum membeli, barang sampai kat tangan baru kita bayar kan. Itu bonda wani cakap sebab bila usul kat dia nak bayar cash lah sebab macam banyak step pulak nak bayar secara online. adeh.. Nasib baik lah boleh nak COD..

Wani order online hari Sabtu, tapi disebabkan hujung minggu, penghantaran barang dihantar pada hari Isnin, jadi ambil masa 3 hari bekerja. Unboxing kotak, alhamdulillah ke semua barang dalam keadaan baik, free gifts pun ada dan ke semuanya elok. Syukurlah, kerisauan tu ada juga, tapi bila dah beli online macam ni kena lah bertawakal tapi berdoa mudahan barang yang kita dapat dalam keadaan elok.


Harga untuk air fryer Haier ini, RM 279 ada free gifts bekas stainless steel dan set pisau boleh rujuk gambar atas ya. Tapi harga boleh dapat murah lagi bergantung sekiranya tengah on air di saluran 120 Go Shop . Nanti korang kena sentiasa check kat laman web Go Shop sekiranya promo code ada ke tak. Kalau ada, harga lagi murah nak banding RM 279.

Setakat ini, tengah bereksperimen guna air fryer, maklumlah masa awal nak keluar air fryer ni harga ribu riban la jugak kan, kali pertama dengar yang brand Philips jual, tu pun kalau ada kat Malaysia kena beli dengan delaer Amway. Sekarang ni dah macam- macam brand ada, terkejut jugak kalau tengok newsfeed facebook lalu - lalang macam- macam brand ada. Kalau nak yang panel LCD lagi nampak canggik kan zaman futuristik dah sekarang ni :D, tapi yang Haier punya, timer dan suhu kena pusing - pusing. Ikut kesukaan yang korang nak.

Lebih lagi puasa dah nak dekat, air fryer ni banyak membantu sebenarnya. Banyak lagi nak membebel pasal Haier ni, nanti next next entri kita buat review untuk air fryer brand Haier ni. ya..
Read More »

12 April 2018

NASI TUMPANG KELANTAN DARI DAPUR MAMA

ASSALAMUALAIKUM...

nasi tumpang

Nasi Tumpang, Pernah dengar tak ?. Kalau orang luar dari Kelantan memang tak berapa nak kenal dengan nasi tumpang. Kalau orang Kelantan sendiri tak kenal tak tahu lah hihi.

Kalau area kawasan berdekatan memang payah sikit nak jumpa, kena pergi tempat makan yang ramai orang, confirm nasi tumpang pun ada. Sebabnya nasi tumpang laku sangat like hot cake. Sekejap jerr kalau letak atas meja. Biasanya nasi tumpang sebelah pagi ada jual tapi kan adik ada terbeli nasi tumpang sebelah petang, terkejut jugak aik petang- petang pun ada lagi nasi tumpang. Dia cakap beli dekat area Kubang Kerian.

Wani memang penggemar nasi tumpang tapi tu la bukan senang nak beli, dan biasanya orang makan untuk sarapan pagi. Yang ini pun bukan senang nak beli, dan ada hari itu abah terlajak dah ke Wakaf Che Yeh dan dia terbeli nasi tumpang, sebab dah terlajak tanya si penjual tersebut nak letak balik, nampak muka kasihan kat adik tu. Harga memang mahal la RM 4 lebih. Katanya adik tu sebab ada udang galah. Memang diakui harga makin lama makin naik lerr nasi tumpang.


Kali ini nasi tumpang siap ada sticker peniaga yang menjual nasi tumpang. Kalau nak order boleh lah ya di Dapur mama.

Keunikan Nasi tumpang sebab ia berbentuk kon yang panjang yang menggunakan daun pisang. Dapat dilihat di sini gambaran penuh ada ciri masakan tradisi sebab guna daun pisang. Mungkin orang ingat nasi apa balut dengan daun pisang macam tu, mungkin ada yang menyangka nasi yang berbiji - biji tu kan, Bukan tauuu...

Macam mana boleh masuk dalam daun pisang dan seterussnya dijadikan bentuk kon, nasi yang digunakan adalah  lembik macam nak buat nasi impit tu.. panas - panas terus dimasukkan ke dalam kon daun pisang dan diselang - selikan dengan sambal ikan , sambal udang , sambal telur goreng. Biasanya ketiga - tiga menu tersebut memang akan ada dalam nasi tumpang. Nasi dimampatkan sehingga memenuhi ruang dalam kon daun pisang. Kemudian dikemaskan bahagian atas. Jadilah nasi kon eh nasi tumpang. hihi

Tak berapa tahu sejarah macam mana boleh panggil nasi tumpang hiii..


Rujuk gambar atas, macam tu lah rupa nasi tumpang. nasi yang telah diimpitkan, kalau orang yang jenis tak lalu makan atau nak mengunyah nasi tumpang memang sesuai dah.

Review sikit untuk nasi tumpang dari Dapur Mama, biasanya Wani makan yang sambal udang tu memang masuk lah dengan nasi tumpang. tapi yang ini macam percik udang. huu..ini kali pertama jumpa, tapi tak tahu lah kot dia nak buat kelainan sikit. Tapi alhamdulillah, keseluruhannya sedap. Sebaik sahaja buka gulungan daun pisang tu, bau dah menusuk hidung dah. Dan bentuk nasi pun dah macam kon. :). Tapi dalam gambar, tak sempat habis nak buka daun pisang dah putus 2 :D.

Nasi tumpang sangat rekomen sangat kepada orang yang di luar Kelantan nak yang datang melawat Kelantan nak mencuba menu unik di Kelantan. Kalau datang melawat Kelantan jangan lupa  makan nasi tumpang dan biasanya jual  pada sebelah pagi. Kalau jumpa sebelah petang tu memang beruntung sangat. Oh lupa ini food review yang tak berbayar ya,
Read More »

10 April 2018

PENGUMUMAN TARIKH PENTING UNTUK PILIHAN RAYA KE 14

ASSALAMUALAIKUM...

PRU 14


Segala persoalan telah terjawab setelah sekian lama rakyat Malaysia menantikan debaran bilakah tarikh penting untuk PILIHAN RAYA UMUM KE 14 nanti. Ke semua informasi telah dikreditkan di http://www.spr.gov.my/ . Informasi tentang pilihan raya pun perlu ambil tahu juga ya.

URUSAN PILIHAN RAYA UMUM KE-14 (PRU-14)

1. Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) telah menerima Perisytiharan oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong berhubung pembubaran Parlimen Penggal Ke -13 pada 7 April 2018 dan diikuti oleh pemakluman rasmi oleh Speaker Dewan Rakyat berhubung dengan Pembubaran Parlimen Penggal Ke-13 serta Speaker-Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi semua Negeri dan DUN-DUN bagi semua Negeri.

2. Sehubungan dengan itu, SPR telah mengadakan Mesyuarat Khas berkaitannya pada hari ini dan menetapkan bahawa satu Pilihan Raya Umum Ke-14 perlu diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh Pembubaran Parlimen Ke-13. Bagi maksud menjalankan Pilihan Raya Umum Ke-14 ini, SPR telah menetapkan tarikh-tarikh seperti yang berikut:

TARIKH KELUAR WRIT11 APRIL 2018 (RABU) 

HARI PENAMAAN CALON : 28 APRIL 2018 (SABTU)

HARI MENGUNDI AWAL : 5 MEI 2018 (SABTU) 

HARI MENGUNDI : 9 MEI 2018 (RABU)

3. Tempoh berkempen yang ditetapkan adalah 11 hari, bermula pada
hari Penamaan Calon sehingga pukul 11.59 malam 8 Mei 2018.

4. Bagi menjalankan proses PRU14 ini, SPR telah melantik 222 orang
Pegawai Pengurus Pilihan Raya. Manakala untuk tujuan memantau
semua aktiviti kempen pilihan raya sepanjang tempoh rasmi berkempen,
SPR juga menubuhkan 445 Pasukan Penguat Kuasa Kempen Pilihan
Raya (PP-KPR).

5. Pada pilihan raya ini, seramai 259,391 orang petugas dilantik
daripada kalangan orang awam untuk pengendalian proses PRU-14.
Manakala sebanyak 8,989 buah premis bangunan akan digunakan
sebagai Pusat Mengundi yang mengandungi kesemuanya 28,995 Tempat
Mengundi (Saluran) dan dianggarkan memerlukan belanjawan sebanyak
RM500 JUTA.

6. Daftar Pemilih Pilihan Raya PRU14 yang akan digunakan untuk PRU-
14 adalah sehingga Suku Keempat Tahun 2017. Daftar Pemilih tersebut
mengandungi 14,940,624 orang pemilih berdaftar yang terdiri daripada:

Pemilih Biasa 14,636,716 orang

Pemilih Awal (Tentera dan Pasangan/
Polis ) 300,255 orang

Pengundi Tidak Hadir Luar Negara 3,653 orang

7. Daftar Pemilih Pilihan Raya akan mula dijual pada 16 APRIL 2018.
Para pengundi boleh membuat semakan Daftar Pemilih untuk mengetahui
maklumat pusat mengundi dan saluran mengundi mereka melalui Laman
Web SPR (www.spr.gov.my) atau melalui aplikasi MYSPR SEMAK atau
telefon ke talian 03-88927018 atau melalui SMS 15888 juga mulai 16 APRIL
2018.

8. Pada PRU-14 ini juga, SPR telah menjemput 14 buah negara sebagai
Pemerhati Antarabangsa yang terdiri daripada Badan Pengurusan Pilihan
Raya dari Negara-Negara anggota ASEAN, KOMANWEL, ASIA dan
EROPAH serta sebuah pusat kajian dan sokongan kepada badan
pengurusan pilihan raya yang berpangkalan di Cambridge, United
Kingdom iaitu Malaysian Commonwealth Studies Centre (MCSC).

9. SPR juga turut melantik 14 buah NGO dan Wakil Universiti sebagai
pemerhati tempatan untuk menjalankan pemerhatian ke atas penjalanan
proses PRU14 ini bermula dari hari penamaan calon sehingga keputusan
pilihan raya diumumkan.

10. Pemerhati Antarabangsa dan Pemerhati Tempatan dibenarkan untuk
membuat pemerhatian seperti di dalam pusat penamaan calon, pusat
mengundi awal, pusat mengundi, tempat pengiraan undi dan proses
penjumlahan undi di pusat penjumlahan rasmi undi.

11. Dalam hal ini SPR tidak mengiktiraf mana-mana organisasi dan individu
lain selain yang dilantik oleh SPR untuk memantau dan memerhati proses
PRU-14 ini.

12. Suka saya mengingatkan bahawa Tarikh Tutup Permohonan Undi
Pos Dalam Negara bagi kategori Borang 1A akan ditutup pada 28 APRIL
2018. Manakala Tarikh tutup bagi permohonan kategori Borang 1C adalah
pada 23 APRIL 2018.

13. Maklumat-maklumat lain berhubung dengan urusan pilihan raya ini
akan dimaklumkan dari semasa ke semasa oleh Suruhanjaya Pilihan Raya.

Sekian dan terima kasih.

TAN SRI MOHD HASHIM BIN ABDULLAH
Pengerusi
Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR)
Tarikh : 10 April 2018 / 24 Rejab 1439H

Sumber : http://www.spr.gov.my/
Read More »

09 April 2018

INGINKAN KELAINAN UNTUK HADIAH HARI JADI. JOM KE PRINTCIOUS.COM

ASSALAMUALAIKUM...

printcious

Perkataan hadiah kalau dah sebut, mesti dikaitkan dengan "surprise". Betul tak ? . Sebabnya hadiah biasanya kita pun tak tahu orang nak hadiahkan apa dekat kita. Dengan perasaan terujanya nak buka kotak hadiah dah menggambarkan betapa gembiranya perasaan orang yang menerima hadiah tersebut. Lebih - lebih lagi, kalau nak bagi hadiah untuk hari jadi buat yang tersayang.

Sebut sahaja "hadiah", dah buntu dah dalam fikiran nak bagi hadiah apa. Ada tak korang mengalami situasi tersebut. Sekali - sekala macam terasa dah boring nak bagi hadiah yang selalu kita bagi. Kalau boleh nak juga mencari kelainan sikit untuk hadiah hari jadi supaya hadiah tersebut boleh dijadikan kenangan dan memori yang indah buat si penerima.

PRINTCIOUS.COM 


Sekiranya ada yang masih tercari - cari idea nak bagi kelainan untuk hadiah hari jadi kali ini, korang boleh pergi ke laman web Printcious.com ataupun korang boleh klik di sini >>>> birthday present ideas . Pelbagai hadiah yang boleh dipilih dan yang istimewanya, korang boleh personalised sendiri ikut kreativiti untuk dihadiahkan kepada tersayang, tak kisah samada hadiah hari jadi buat rakan sekerja, ahli keluarga, teman rapat, ibu dan ayah, dan sesiapa sahaja.

Kan best, kalau hadiah yang kita nak hadiahkan dekat seseorang kita boleh DIY sendiri, Bila DIY sendiri, si penerima hadiah akan terasa lebih dihargai sebab hadiah yang dapat bukan sebarang hadiah. Siap boleh buat kenangan lagi. :)

Jom kita tengok apa lagi hadiah yang sesuai untuk hadiah hari jadi. Banyak sangat kalau buka laman web Printcious. Macam- macam ada. Pening nak pilih :D


PELBAGAI PILIHAN UNTUK HADIAH HARI JADI  DI PRINTCIOUS.COM


THE BEST BIRTHDAY GIFTS IN MALAYSIA
It's their birthday! Convey and express your special birthday wishes to that special person with a wonderful and perfect birthday gift from the house of Printcious and make that day a memorable one. Be it the birthday of your family member or your dearest friend or your spouse, we are well-equipped with an assorted range of marvellous birthday gifts which will make the recipients go speechless and we can send all your gifts to the whole of Malaysia.
Hadiah -  hadiah yang disediakan di Printcious.com, korang jangan risau. Ke semuanya sesuai untuk semua peringkat umur. Sekiranya pembelian dilakukan melebihi RM 90 ke atas, kos penghantaran adalah percuma lagi. nak tak ? Pelbagai hadiah yang sedia ada, design yang cantik dah, personalised sendiri kemudian dapat postage free lagi.

Nanti, hadiah korang boleh pilih yang bersesuaian dengan jiwa penerima hadiah nanti, Sekiranya korang ada plan nak bagi birthday gifts for friends, lagi banyak pilihan di sini. Di antara pilihan hadiah yang ada di Printcious.com rujuk gambar di bawah.






Dalam banyak- banyak hadiah kat sini, berkenan sangat tengok canvas. Nanti nak pilih satu untuk diri sendiri.hihi. Kalau korang nak hadiahkan sebagai hadiah hari jadi pun sesuai dah sangat. Pilih produk yang mana berkenan di hati, letak gambar dan dah boleh mula untuk design  nak tambah teks sendiri ke ataupun ikut kreativiti masing - masing.




CARA NAK ORDER DI PRINTCIOUS.COM

Bagi yang masih tak faham bagaimana nak order ?, boleh rujuk gambar di bawah. Wani nak tunjuk sikit step by step macam mana nak order. Kesimpulannya ada 4 steps yang mudah.


Mula - mula sekali, perlu register sebagai member untuk memudahkan korang login nanti. Kemudian,  baru boleh pilih produk yang berminat, Wani tunjuk untuk contoh produk canvas. Kemudian boleh klik "start designing". 



Dah klik, kemudian keluar macam ni, Frame dah cantik sesuai dengan tema untuk hari jadi. Di sini, korang hanya perlu letak gambar  yang disukai dan boleh edit nak tambah teks dan juga background.


Ok dah siap, nampak kosong sebab tak klik nak letak gambar, nak tunjuk contoh kat korang sahaja, untuk korang mudah faham. Nanti letak lah gambar ya. Design cantik - cantik, boleh teruskan ke langkah seterusnya "add to cart".




Seterusnya, boleh terus checkout untuk pembayaran. Nanti isi semua details dan ikut langkah yang diberi.


Jangan risau, pembayaran secara online banking semua ada ikut pilihan bank masing- masing.



Banyak pilihan produk yang boleh dipilih untuk dijadikan hadiah di Printcious.com kan. Sekiranya korang tercari -cari juga untuk mug printing di Malaysia, boleh ke link tersebut. Ataupun kalau ada sesiapa nak adakan birthday party nak bagi kelainan sikit dalam majlis birthday party, korang boleh juga meriahkan suasana dengan birthday party photo booth.

Semoga hadiah yang kita hadiahkan kepada seseorang dapat diabadikan sebagai kenangan dan memori yang tidak dapat dilupakan dan orang pun menghargai pemberian kita. Printcious.com memang memberikan sentuhan magik untuk hadiah anda.


Untuk maklumat lanjut, boleh layari di laman web dan laman sosial yang lain seperti di bawah :  




Read More »

07 April 2018

HAPPY HOLIDAY SIS HAWA

ASSALAMUALAIKUM...

giveaway

SILA KLIK SINI UNTUK JOIN 

Salam semua...

Gigih juga nak join giveaway Sis Hawa ni. Ok korang jom join ramai -ramai meriahkan giveaway dapat tambah kenalan blogger.
Read More »

05 April 2018

BUAT DUIT DENGAN MARKETPLACE TOK SYED

ASSALAMUALAIKUM

Buat duit dengan marketplace tok syed

Buat duit dengan marketplace Tok Syed || Sekarang, semua orang dah berlumba - lumba nak cari duit lebih. Nak cari pendapatan sampingan untuk menampung perbelanjaan harian yang makin hari makin meningkat. Wani nak perkenalkan dekat anda semua satu platform untuk buat duit secara online sahaja. Nak tak ?. Wani pun sekarang berjinak- jinak untuk buat duit online yang penting ada usaha, di situ ada jalan. Boleh tambah duit lebih dan tampung perbelanjaan harian.

Pernah dengar marketplace Tok Syed tak ? Nanti Wani nak terangkan  bagaimana anda boleh menjadi sebagai seorang microworkers online dan juga affiliates dan menjana pendapatan secara pasif dengan marketplace Tok Syed.

MARKETPLACE TOK SYED



Marketplace Tok Syed adalah satu platform e-commerce di mana ada pelbagai jenis jobs yang boleh anda lakukan. Kerja - kerja online ini terbuka kepada sesiapa sahaja samaada suri rumah, students, freelancer dan mereka yang ingin menjana pendapatan secara online.

Contoh - contoh kerja online di sistem marketplace Tok Syed :

1. Post review di blog anda
2. share post di wall facebook anda
3. Like page facebook sesuatu perniagaan
4. Follow akaun instagram seseorang
5. Share URL di wall facebook anda
6. Buat review produk di akaun social media anda
7. Blast mesej di group whatsapp di telefon anda

Sekiranya anda boleh melakukan kerja - kerja seperti di atas. Maknanya, anda dah bersedia untuk menjana pendapatan secara pasif di marketplace Tok Syed ini.

REGISTER SEBAGAI MEMBERSHIP

Untuk melakukan kerja - kerja online ini, anda perlu daftar terlebih dahulu disebabkan marketplace Tok Syed hanya untuk ahli - ahli yang berdaftar sahaja dan ia adalah percuma

Untuk berdaftar, boleh klik link ini >>> REGISTER MARKETPLACE TOK SYED

Ke semua maklumat mestilah diisi dengan lengkap. Ikuti ke semua langkah dan arahan dengan betul.

CARA BUAT DUIT MENGGUNAKAN SISTEM MARKETPLACE TOK SYED

Setelah selesai register, anda boleh login akaun untuk masuk ke sistem marketplace Tok Syed. Untuk permulaan ini, mesti anda tertanya - tanya macam mana nak buat duit hanya menggunakan platform ini.

Sebenarnya ada empat cara bagaimana anda boleh buat duit secara online.

1. Program affiliate, refer user ke sistem ini
2. Jual beli produk marketplace yang disediakan
3. Buat jobs yang available di marketplace
4. Jual produk Tok Syed sebagai pengedar dan dapat keuntungan runcit darinya

Cara 1 Program Affiliate 



Sebaik sahaja anda berdaftar, secara automatiknya anda juga sebagai seorang affiliate. Di bawah program affiliate, apa yang perlu anda buat adalah untuk mempromosikan marketplace Tok Syed dengan hanya menggunakan link affiliate anda.

Untuk mendapatkan link tersebut, anda perlu klik menu "affiliate program" di mana ia akan memaparkan link affiliate anda dalam bentuk bit. ly link. anda boleh copy link tersebut. Anda boleh mempromosikan link affiliate anda di mana -mana social media supaya lebih ramai orang berdaftar di bawah link affiliate anda. Lagi ramai berdaftar di bawah anda, lagi banyak keuntungan yang anda dapat.

Cara 2 Jualbeli Di Marketplace 



Sekiranya anda mempunyai produk untuk di jual, anda boleh menggunakan marketplace Tok Syed sebagai e-commerce untuk anda berniaga. Jadi, anda tak perlu bersusah payah untuk membuat platform lain untuk anda berniaga, hanya menggunakan sistem marketplace Tok Syed untuk anda mengembangkan lagi bisnes anda.

Untuk senaraikan produk anda, boleh klik di menu "My marketplace". Setiap produk yang disenarai akan direview terlebih dahulu oleh admin. Untuk approval akan mengambil masa dalam 24 jam dari masa yang disubmit. Produk yang dijual di dalam sistem marketplace Tok Syed adalah tidak terhad.

Rujuk gambar di atas, untuk view marketplace, boleh klik pada menu marketplace. Prospek yang hendak membeli di sini, perlu berdaftar akaun sebagai membership terlebih dahulu.



Cara 3 Buat Jobs Di Marketplace



Untuk cara ketiga ini, Wani dah banyak menyiapkan jobs yang disediakan oleh marketplace Tok Syed ini. Ini cara yang mudah sekiranya anda ingin menyiapkan jobs dalam tempoh yang telah ditetapkan dalam masa yang sama anda sedang menjana pendapatan secara online.

Untuk melakukan tugasan yang disediakan, anda boleh lihat di bahagian "categories" dan klik "jobs". Di sini, anda akan dapat melihat pelbagai skop tugasan yang perlu anda lakukan dan apa yang menariknya, anda boleh memilih jenis pekerjaan yang anda suka. Pendapatan secara online bergantung kepada jenis skop kerja yang anda pilih. Mudah kan !.



Pilih mana - mana jobs yang anda suka dan klik untuk "apply this job". Seterusnya, ikut arahan yang diberikan. Untuk setiap job yang disediakan 1.00 pitee bersamaan dengan RM 1.00. Ingat, tempoh tugasan ada masa yang telah ditetapkan dan jangan terlepas pandang. Pastikan anda submit bukti buat job seperti yang dikehendaki dalam masa yang ditetapkan.


Rujuk gambar di bawah, ini adalah ke semua jobs yang telah Wani siapkan setakat ini.





Jumlah nilai pitee yang telah dikumpulkan. Lihat di "my wallet".Ke semuanya jobs yang Wani dah siapkan bernilai RM 22.00. Banyak lagi jobs yang perlu disiapkan, tengah tunggu giliran. Macam mana best tak ? Ke semua jobs dah disediakan oleh pihak HQ, cuma kita yang kena bersedia untuk melakukan jobs yang diberikan.

Cara 4 Jual Produk Tok Syed Dan Dapat Keuntungan Runcit Sebagai Pengedar


Sekiranya anda ingin menjual produk Tok Syed, anda boleh berdaftar untuk  menjadi pengedar dan mendapat keuntungan runcit hasil dari jualan.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh klik link WHATSAPP di bawah. Pihak Tok Syed akan membantu anda bagaimana untuk menjadi pengedar. Boleh direct klik link whatsapp di bawah ya.

 >>>>>  SAYA BERMINAT UNTUK MENJADI PENGEDAR


JOM JANA PENDAPATAN SECARA ONLINE DENGAN MARKETPLACE TOK SYED

Dah jelas dah sekarang macam mana nak jana income secara online dengan marketplace Tok Syed. Harap semuanya dah jelas.  Sekiranya anda masih tercari - cari lubuk buat duit online, anda boleh mencuba dengan platform ini. Sememangnya ia mudah dan terbuka kepada semua. Sekali lagi anda boleh klik di sini >>>> BUAT DUIT ONLINE 

Seperti pepatah " Di mana ada kemahuan, Di situ ada jalan". Apa lagi jom join semuanya mudah hanya di hujung jari. :)
Read More »

04 April 2018

Dato' Sri Siti Nurhaliza - Comel Pipi Merah

ASSALAMUALAIKUM...

                     


Dah banyak kali jugak jari jemari ni asyik nak klik video COMEL PIPI MERAH, berhantu sungguh lagu ni kan. Golongan mak - mak semua pakat nyanyi lagu ni. :D. Tahniah buat Dato Siti Nurhaliza Malaysian sweetheart atas kelahiran cahaya mata sulung, tahniah juga sebab dah bergelar ibu setelah sekian lama menanti . Tengok video klip ni pun macam dah tahu, betapa gembiranya Dato Siti dengan kelahiran baby girl beliau, Siti Aafiyah. Moral of the story, sabar itu indah ok. Kalau Allah nak uji hambanya, nak tengok sejauhmana hambanya itu boleh bersabar. Makcik bawang dan pakcik bawang tolak ke tepi. hihi.. Ujian sebenarnya  nak kata sakit, tapi indah sebenarnya.

Sekarang ni Instagram Dato Siti, asyik post gambar Siti Aafiyah dah sekarang, ternampak video klip ni kat Instagram Dato Siti baru 5 hari release kan sebab ni video full penuh, sebelum ini macam dalam 15 saat. Dah lama tak dengar lagu terbaru Dato Siti, tup tup keluar untuk lagu comel pipi merah.

Kat bawah ini disertakan dengan Lirik lagu COMEL PIPI MERAH

LIRIK LAGU COMEL PIPI MERAH 

Senyumnya Manis penyejuk jiwa hamba
Semanis Manisnya bak gula
Rupa Nan elok penghibur ayah bonda
Indah Kurniaan maha esa
Sayang Disayangi timang ditimang

Alahai Manjaku seorang
Sayang Disayangi timang ditimang
Cinta Hatiku selamanya
Dimana Dia buah hati saya
Buah Hati saya ada di dalam rumah
Dimana Dia intan payung saya
Intan Payung saya yang comel pipi merah


Can Mali can can mali can
Can Mali can ketipung payung
Can Mali can can mali can
Can Mali can ketipung payung

Budi Nan elok pekerti yang mulia
Panduan Hidup hari muka
Taat Berjasa jadi orang berjaya
Penuhilah Ilmu di dada
Sayang Disayangi timang ditimang
Alahai Manjaku seorang
Sayang Disayangi timang ditimang
Cinta Hatiku selamanya

Read More »

02 April 2018

4 LANGKAH PENJAGAAN HARIAN KULIT WAJAH

ASSALAMUALAIKUM...

4 langkah penjagaan harian  kulit wajah

4 langkah penjagaan harian kulit wajah || Bagi wanita, kulit wajah adalah salah satu aset yang penting untuk dijaga dan dibelai supaya kulit kelihatan cantik dan berseri. "Cantik" di sini bermaksud memiliki kulit yang sihat bebas daripada jerawat, jeragat, liang pori besar serta masalah kulit yang lain.Sebenarnya, banyak masalah kulit yang kita kurang ambil tahu.  Ingat kulit muka pun tak bermasalah ke ?  Masalah - masalah seperti ini boleh menghantui wanita kerana ia membuatkan hilang keyakinan diri untuk berdepan dengan orang lain. Kalau tanya korang pun, agak-agak bahagian paling penting nak dijaga mesti kulit wajah kan, :D.

Berbalik kepada perkongsian hari ini, Wani nak berkongsi dengan pembaca semua empat langkah penjagaan harian kulit wajah yang Wani gunakan. Sudah setahun lebih dah setia bersama produk Nurraysa. Lama dah peram gambar ni, mana tahu nanti packaging bertukar yang baru.Setakat ini, masih lagi packaging yang lama. Alhamdulillah makin lama makin banyak perubahan di kulit wajah sendiri. Kalau sebelum ini, tengok rupa orang lain yang cantik, kita sendiri pun tertanya - tanya bila nak cantik macam dia, tapi lama- lama bila tengok muka sendiri macam tak percaya pulak hihi.

Kalau ikutkan, Wani jenis seorang yang susah juga nak bertukar skincare. Tak berapa suka sebenarnya. Tapi kadang- kadang terfikir - fikir adakah skincare yang digunapakai ini selamat atau tidak ?. Soalan tu la yang menghantui dalam kepala. Lebih - lebih lagi  terbaca info pasal krim - krim merbahaya, pasal ciri - ciri krim yang ada bahan kimia berbahaya untuk kulit. Kadang - kadang tengok krim yang dipakai. Tertanya diri sendiri, Krim aku pakai ni selamat ke tidak ? Kalau dulu, biasanya memang Wani jenis pakai krim siang dan juga krim malam.

Bila dah terbiasa kan, sebut nama skincare mesti nak ada krim siang dan juga krim malam. Betul tak ? Selepas itu, baru ambil keputusan nak tukar skincare yang lain, Jadi Wani pilih nak pakai Set skincare Nurraysa. Nak boleh ke tukar skincare ini, asyik baca tauu testimoni orang lain. Bukan main terjah macam tu jerrr hihi.. Nampak feedback yang pengguna pakai pun macam menjadi. Baca lagi pasal bahan- bahan yang ada dalam setiap item dalam skincare Nurraysa. Nampak macam menyakinkan, terus order satu untuk percubaan.

SET SKINCARE NURRAYSA 

Untuk pengetahuan semua, set skincare Nurraysa terdiri daripada 4 item sahaja. Rujuk gambar di atas, Sabun tu sepatutnya kecik jerr saiz tapi dah habis, Jadi, pergi letak Sabun yang besar sebab nak ambil gambar :). Item yang ada dalam satu kotak skincare ini ialah :

1.Sabun collagen

2. Treatment Serum

3. Miracle whitening spray

4. Uv cream

Nanti nak cerita satu - satu ya. Sebelum itu, diri sendiri memang ada masalah dengan kulit muka, seperti tona kulit tak sekata, kusam, pigmentasi, liang pori yang besar, dulu - dulu kuat juga make up hihi, sebab nak tutup segala kecacatan yang ada pada muka. Zaman rajin nak make up, Sekarang ni dah zaman kematangan bukan tak makeup langsung, tapi lebih kepada natural make up.Lebih lagi kulit muka dah cantik tak macam dulu asbab Nurraysa :D. Puji diri sendiri sikit.

Sebab kenapa tertarik dengan set skincare Nurraysa ? sebab ia tak ada krim malam tapi digantikan dengan miracle whitening spray. Menarik kan. Spray- spray jerr ,tak payah tempek- tempek krim malam - malam. Mesti korang pun jenis malas jugak kan nak tempek krim bagai ni :D. Sebab itu, dah macam breakthrough dalam dunia skincare dah tak guna pakai krim malam. Satu lagi, yang selalu dipanggil krim siang dah digantikan dengan serum.

Kalau dah habis pakai ke semua set trial ini, jangan risau boleh beli untuk loose item yang lagi besar saiznya.


1. SABUN COLLAGEN 

Wani dah setahun lebih dah setia dengan Nurraysa, sayang pula kalau tak kongsikan testimoni sendiri kat blog. Bercakap tentang skincare, pemilihan skincare sangat penting yang betul - betul sesuai dengan kulit muka kita. Dan juga kalau betul - betul nak tukar skincare, kena betul -betul berterusan pakai dalam 3 bulan, tengok ada keserasian atau tidak dengan kulit. Dan yang penting kena konsiten guna, jangan pakai 2 minggu dah cepat mengalah sebab macam tak nampak kesan. Nampak sangat nak cepat, kita pilih skincare bukan nak cepat putih ya, kita nak merawat kulit

Sabun kolagen adalah item paling utama. Kulit Wani jenis berminyak,  paling suka sabun nurraysa sebab ia tidak menggelupas kulit. Bau pun wangi, Sabun yang mampu merawat masalah kulit, bukan sahaja untuk muka malah keseluruhan badan. Lagipun, bertambah yakin sebab bahan- bahan utama dalam sabun nurraysa ini terdiri daripada minyak zaitun, extra virgin lagi tau.. perahan pertama. Susu kambing, kolagen. Susu kambing dan kolagen pun sudah diketahui memang banyak khasiatnya untuk kulit.

Pada peringkat permulaan , memang ada tindak balas sikit dengan kulit muka.  Disebabkan sabun ini berfungsi untuk merawat kulit dari dalam, ia bergantung kepada keadaan kulit muka kita. Dalam setahun lebih dah guna secara konsisten, kulit muka makin flawless, liang pori pun tak besar macam dulu, kulit muka pun halus mulus jerr :D, parut jerawat pun makin pudar. Suka sangat.



2. TREATMENT SERUM 

Sebenarnya,satu lagi sebab Wani nak lari daripada segala jenis krim - krim.hihi.. Terasa macam takut terbayang krim timbang kilo tu. Kalau korang nak tahu serum ialah cairan yang mengandungi formula zat aktif yang berguna untuk memperbaiki struktur kulit.

Bagi Wani, walaupun memakan masa untuk kulit pulih sepenuhnya, tapi sangat berpuas hati sebab nampak kesan. Fungsi serum ini, ia bertindak untuk melawan tanda - tanda penuaan seperti tompok - tompok hitam, kulit kusam dan liang pori pun mengecil.

Serum ini tak melekit ya, sedap pakai sapu rata pun mudah dan diserap cepat pada kulit wajah.


3. MIRACLE WHITENING SPRAY

Untuk set skincare ini, krim malam memang tak ada ya dah digantikan dengan miracle whitening spray. Dah upgrade sikit. Tak ada dah istilah tempek - tempek krim malam - malam, hanya spray dan sapu rata.

Selepas sapu rata dengan serum, boleh spray dan sapu rata keseluruhan muka.



4. UV CREAM 

Nak lengkap lagi, kena pakai uv cream, selepas pakai serum. UV cream sangat penting untuk melindungi kulit daripada sinaran matahari. Wani pakai best smooth jerr, Nak lagi best basahkan span dengan air dan ratakan, lagi nampak cantik.

Itu sahaja 4 basic penjagaan harian kulit muka yang Wani pakai menggunakan produk Nurraysa. Tak banyak pun. Yang penting ke semua produk ini disahkan oleh KKM, jadi tak ada rasa was - was. Bila dah habis skincare trial ini, Wani sambung beli loose item sampai lah sekarang. Alhamdulillah tak perlu risau dah kulit muka cantik dah :D..Dari pakai uv cream, Wani dah beralih pakai bedak DD Nurraysa sahaja. lagi best.. InsyaAllah konsisten pakai, korang akan nampak hasilnya. Kalau jerawat naik seketul dua jarang- jarang, itu biasa lah tanda kulit sihat. jangan tak naik jerawat langsung, lagi serammmm pulak. hihi.

Cuma yang penting kat sini, sekiranya korang dah ambil keputusan nak bertukar skincare, pastikan pilih skincare yang bahan - bahan dalam skincare adalah selamat digunakan. Kalau dulu, wani cari skincare lain sebab nak lari daripada istilah krim - krim.

Satu lagi, korang kena jaga pemakanan yang diambil. Itu pun mempengaruhi keadaan kulit muka, jangan mengharapkan pakai skincare semata- mata. Kita nak cantik luaran dan dalaman, jadi dalaman kena jaga juga. Nanti Wani pun nak kongsikan minuman jus yang sihat pula ya yang biasa Wani minum. Entri lain kali lah ya. Panjang sangat dah entri kali ini.

Kalau sesiapa yang nak beli produk nurraysa ini, boleh whatsaap di nombor 0129823590. Sedia membantu. :)



Read More »

30 March 2018

TIPS MUDAH UNTUK MENYAMBUNG LIPSTICK PATAH

ASSALAMUALAIKUM..
Tips untuk menyambung lipstick patah

Pengalaman lipstick patah ada tak, Korang buang terus ke kalau lipstick patah ? Kalau beli pun yang mahal - mahal lepas tu patah tetiba, kalau tak pun anak yang sibuk main dengan lisptick pun boleh jadi kemungkinan juga ya. Sayang la beli mahal tapi nak buang sebab patah. Orang perempuan tak ada lipstick tak boleh, bibir pucat hihi. Memang wajib ada dalam dunia make up.

Kalau yang belum tahu lagi macam mana nak sambung balik lipstick yang patah, jom tengok gambar di bawah. Nak tunjuk step by step. Lipstick ini patah tiba - tiba. Bahan yang diperlukan untuk sambungan lipstick ini hanya lilin sahaja.


 Nasib baik ia patah dalam macam tu, kalau tak risau juga nak sambung macam mana. Jadi jangan usik apa - apa tempat ia patah. 



Nyalakan sebatang lilin. Nak tak nak terpaksa tunjuk lipstick yang dah disambung. Tak ada orang nak tolong snap kan gambar, masa tengah penyambungan tu, sebab buat seorang diri hihi. Tapi berhati- hati nak cairkan bahagian lipstick yang patah tu. Cairkan sekejap, terus sambung dan berhati - hati juga semasa nak sambung, cantumkan elok -elok bahagian yang patah.


Sambungan lipstick yang dah siap, ia macam kena gam jerr la.. 


Sejukkan dalam peti sekejap dalam 2 jam ke 3 jam, tapi yang ni pergi tinggal seharian sebab tak ingat :D.. Ok jerr tak ada apa yang pelik berlaku.


Inilah rupa yang dah siap sambung, sekali tengok macam tak patah kan. Nasib baik kemas elok, sambungan tu sebab lipstick ni patah dalam.

Macam mana, senang kan DIY sendiri nak sambung lipstick, harap korang jangan terus buang kalau ada koleksi lipstick yang patah. Selamat mencuba !!!
Read More »

28 March 2018

PUFF PASTRY WITH SAVOURY FILLING ( INTI DAGING )

ASSALAMUALAIKUM...

puff pastry inti daging

Seperti biasa entri dalam draft. :D Lama sangat dah tak buat puff pastry berintikan macam ni. Tak tahulah kenapa. Mungkin sebab renyah nak buat ke hihi.. alasan kan tapi puff pastry tu pun beli yang ready made. Nak masak inti tu kena rajin sikit. Tapi ini memang favourite tak kisah lah inti apa kat dalam, inti sardin ke pun boleh.


Mula - mula sekali kena ada inti. Yang ini inti daging cincang, resepi boleh baca kat bawah sekali ya.


Puff pastry beli yang double size empat segi. Tapi untuk sekeping ini dapat 4


Letak lah inti kat tengah, rujuk gambar di atas


Macam- macam style boleh buat, atas kreativity masing - masing. Wani buat yang simple lipat 2 lepas tu tekan - tekan dengan garfu tak nak bagi inti keluar.


Kejadian rupa selepas bakar. So puffy and golden brown. Makan panas - panas minum air kopi.


PUFF PASTRY DENGAN INTI DAGING

BAHAN-BAHAN

250 gm daging / ayam cincang  ( kalau nak banyak tambah
puff pastry secukupnya ( boleh beli cap kawan )
1 sudu besar rempah kari daging
1/2 labu bawang kuning didadu
3 tangkai lada burung di hiris halus
daun sup secukupnya dihiris halus
garam secukupnya


CARA- CARA

1. Panaskan sedikit minyak,  masukkan bawang kuning, tumis sampai naik bau dan masukkan daging cincang.
2. Kacau mesra sekejap boleh masukkan rempah kari daging dan tumis sampai naik bau
3. Kemudian, masukkan lada burung dan daun sup. kacau rata sekejap dan terus tutup api. Perasakan dengan garam
4. Kalau nak simpan dulum boleh letak dalam peti untuk guna keesokan hari.
5. Sekarang nak isi inti ke dalam puff pantry senang jerr. Rujuk gambar ya.
6. Puff pastry kemudian di tekan sekeliling tak nak bagi inti keluar. Tekan dengan garfu.
7. Boleh glazekan atas permukaan puff pastry dengan kuning telur nak bagi berkilat sikit.
8. Loyang alas dengan baking paper ya. Panaskan oven dalam 180 C selama 10 minit.
9. Puff pastry kena bakar suhu tinggi, sebab nak suruh puffy. Bakar dalam 20 - 25 minit. sampai nampak keperangan kat atas tu tapi jangan sampai hangus.

Read More »

Blog Wani Sukarno Copyright © 2018. Designed by MaiGraphicDesign