15 September 2019

author photo
33 Senarai Kategori Produk Muslim | # BMF Kempen  Sokong Beli  Produk Muslim |
Salam semua, sekarang ni kan naik balik isu kempen sokong produk muslim. Bukan isu baru sebenarnya, isu dah lama, tapi bila naik balik menjadi isu sekarang, semua bercerita pasal kempen sokong produk muslim. Kita pun ikut terpinga- pinga sekejap. Ikut masa barangkali, kejap jadi isu kejap tak. Lebih lagi sekarang ini, di bawah pemerintahan kerajaan baru. Apa yang menjadi isu, ada setengah pihak tak faham apa itu kempen sokong produk muslim.

33 Senarai Kategori Produk Muslim | # BMF Kempen  Sokong Beli  Produk Muslim

Macam diputar belit pun ada. Orang nak suruh kita berkempen untuk sokong beli produk muslim bukan boikot pun. Ada faham boikot dan sokong tu 2 perkataan berbeza tau. Walaupun kempen ni sejak dulu - dulu memang dah ada tapi baguslah naik balik, mungkin nak bagi kesedaran dekat kita.

Apa salahnya nak sokong produk muslim, kita pun membantu mereka juga. Mereka pun berniaga  dapat untung banyak - banyak boleh buat bayar zakat pun banyak.

Sekarang ni pun, produk muslim dah makin bertambah di pasaran. Cuma itu lah mungkin kita ada yang tak sedar, ada setengah produk muslim pun macam tak nampak iklan di tv.

Yang kita nampak pun jenama yang besar - besar jer yang masuk tv. Nak iklan di tv pun melabur jugak ya. Nak suruh orang nampak dan kenal produk kita ni bukan senang.

Baca sini : Jenama - Jenama IDTV Di Malaysia Untuk Siaran TV Digital MyFreeview Percuma

Pernah dengar #BMF viral sungguh hashtag ni. BMF tu Buy Muslim First. Jangan cakap sokong produk bumiputera sahaja ya. Muslim tu tak kira bangsa cina muslim ke  india muslim ke asalkan mereka muslim.

33 Senarai Kategori Produk Muslim | # BMF Kempen  Sokong Beli  Produk Muslim

Baru - baru ini, ada terbaca senarai untuk produk muslim. Jadi, nak kongsikan dekat sini supaya korang pun boleh tahu jenama - jenama produk muslim di Malaysia.

Jom sama - sama meningkatkan ekonomi orang islam ya. Senarai - senarai di bawah merangkumi ke semua keperluan terutamanya dari segi makanan dan minuman. Mencari yang halal itu wajib.

Di antara senarai - senarai produk muslim adalah :

1 .Pasaraya 
1. Tesco Malaysia ( Sime Darby )
2. Pasaraya Mydin
3. Runcit Az-Zain
4. Runcit SRM
5. Runcit Kohalal
6. Ruuncit Halal Mart
7. Kedai Rakyat 1 Malaysia
MyMart (Mydin Own )

2. Beras
1. Beras Nasional Bernas
2. Beras dari syarikat Faiza
3. Beras dari syarikat Jasmine
4. Beras dari syarikat Era Bayam
5. Beras Dari syarikat Era Bernas
6. Beras syarikat YHL holding
7. Beras Juara
8. Beras Cap Langsat

3. Minyak Masak
1. Saji ( Felda )
2. Tiara ( Felda )
3. Alif ( Sime Darby )
4. Olife ( Sime Darby )
5. Adela Sunflower / Canola
6. Cap Tiga Udang  ( jenis paket )

4. Susu Manis 
1. Saji susu pekat / Cair ( Felda )
2. Alif susu pekat / Cair

5. Gula 
1. Gula kasar / Halus  / Merah / Aising / Kastor cap CSR
2. Gula kasar  / Halus  cap GPT
3. Gula Perlis ( KGFP )
4. Gula kasar . halus Cap Krystal

Baca sini : Produk Muslim : Bantal Hotel Viral DAG, Bantal Yang Lembut, Padat Dan Selesa Untuk Tidur Sepanjang Malam

6. Garam 
1. Garam Faiza
2. Halagel HPA
3. Tamin
4. Coop 1 Malaysia
5. Gu Awa 593
6. Nevgel
7. Himalaya Sandora
8. Adabi

7. Sardin 
1. King Cup ( buatan Malaysia sahaja )
2. Pertima
3. Agromas ( Fama )
4. HPA
5. Classfoods Sardin Mackerel
6. Adabi

8. Tepung Gandum 
1. Faiza
2. Cap Bidara
3. HPA
4. Tepung goreng serbaguna Agromas
5. Tepung goreng serbaguna Adabi

9. Kopi 
1 Hang Tuah
2. Orang Kampung Long Jack
3.  Radix HPA
4. Agromas ( Fama )
5. Anggerik ( Fama )
6. Cap Gantang
7. Arshad
8. E-man Cafe
9. Che Nah
10. Mudim

10. Kordial & Air Tin 
1. Sunquick
2. Jalen
3. Radix HPA
4. Air Tin Vege
5. Air Tin Orang Kampung  Long Jack
6. Safina Jus Minuman
7. Air botol dan tin Lipton
8. Air tin B2 Energy

11. Marjerin, jem, Butter, Kaya 
1. Sunbear peanut butter / chunky / chocolate / ( Felda )
2. Kaya Pandan Gardenia
3. Agromas Kaya ( Fama )
4. Adela Marjerin
5. Pelangi Marjerin
6. Super Creamlite Marjerin
7. Palm 365 Marjerin
8. Mariana marjerin

12. Makanan Beku
1. Ramly
2. Enna
3. Azmy
4. Ayamas
5. Runcit Az - Zain
6. Pau Kart's Food
7. Iwani Frozen Food
8. Eenaki
9. Murtabak Raja
10. Zoul Pizza

13. Mayonis
1. Saji Mayo

14. Telur
1. Jazmina Plus
2. Telur Cap Tesco ( Sime Darby )

15. Rempah Ratus, Perencah, Sup
1. Brahim's
2. Rasa Bonda
3. Mak Siti
4. Faiza
5. Cap O
6. Agromas ( Fama )
7. Ihsan & Son
8. Peladang
9. Puteri Ayu
10. One
11. Sherwan
12. HPA
13. Sernan
14. Supergh
15. Aween
16. Suri
17. Iman's
18. Cap Bunga Ros
19. SY Foods
20. Seri Tanjung
21. Adabi
22. Al - Waqiah Sup Bunjut

16. Kicap, Sos, Cuka
1. Faiza
2. Cap Kipas Udang Hablal's
3. Jalen
4. Mudim
5. Agromas ( Fama )
6. Tamin
7. Bumi Hijau
8. Aminah Hassan
9. Sos Tiram Alif ( Sime Darby )

17. Mee Segera 
1. Saji Mee ( Felda )
2. Agromas ( Fama )
3. Bihun segera Faiza
4. Adabi

18. Bihun
1. Faiza
2. HPA
3. Jasmine
4. Era

19. Roti 
1. Gardenia
2. Federal

20. Ketupat Nasi Dan Madu
1. Faiza
2. Adabi

21. Ubat Batuk 
1. Gamat Nusantara
2. Gamat Sireh Lagenda
3. Herba Orang Kampung
4. Herba HPA Madulia
5. Asmakur
6. Faizol

22. Lasagna, Pie, Pizza 
1. Thalia

23. Susu Tepung 
1. Susu Ilham
2. Susu Iqra Milk ( biasa dan coklat )
3. Susu Krim Halib's
4. Susu Halib;s ( cocoa, gold, fruitti, prebiotik )
5. Susu Khadim
6. E-man coco milo
7. Cocoa gold hot chocolate
8. Hi- goat HR susu
9. Chocomalt ( pengganti milo )
10. Biomil
11. Minuman Awwa ( Imanni )

24. Makanan Ringan, Biskut & Dadih 
1. Agromas Chips ( Fama )
2. Gula - gula hacks
3. Yess Dadih
4. Noraini's Cookies

25. Ubat Gigi 
1. Halagel HPA
2. Herbal HPA
3. Najwa
4. Mu'min
5. Miswakgel

26. Barang Penjagaan Diri 
1. Secret Garden
2. Simply Siti
3. D'Herbs
4. Beauty Umaira
5. Nurraysa
6. SF Beauty
7. DInar's Skin Care
8. Walit Set
9. Miracles Beauty
10. Imanni

27. Barangan Pencuci 
1. Bio Sinar pencuci baju
2. Uzai Toilet Bowl
3. Uzai Softener
4. Uzai pencuci pinggan

28. Makanan Kucing
1. Vita cat ( halal )
2. Misha Meow meow

29. Kedai Buku & Printing 
1. MPH book store

30. Petrol
1. Petronas

31. Fastfood / Restoran
1. A&W ( milik KUB )
2. Burger King ( Milik Ekuinas )
3. The Manhattan Fish Market  ( miik Ekuinas )
4. Poppeyes ( milik Ekuinas )
5. san Francisso ( milik Ekuinas )
6. Tutti Frutti Ice Cream ( milik Naza )
7. Ramly Burger
8. Otai Burger
9. 1901 Hot Dog Fast Food
10. Burger Bakar Abang Burn
11. Burger Bakar Kaw Kaw
12. HPA Radix Fried Chicken ( RFC )
13. Old Malaya Kopitiam (Selangor )
14. Lam Yong Kopitiam ( Selangor )
15. Jonker Walk Kopitiam (Selangor )
16. Lay Pak Kopitiam
17. Umai Kopitiam ( negeri sembilan )
18. Pak Tam Kopitiam ( Negeri sembilan )
19. Manjung Kopitiam ( Perak )
20. D'Impian Kopitiam ( Johor )
21. Mai Kopitiam ( Kedah )
22. KFC ( milik QSR brands )
23. Pizza hut ( milik QSR brands )
24. Rasamas ( milik QSR brands )
25. Ayamas
26. The loaf
27. Sate Kajang

32. Cat Rumah / Dinding 
1. Kansas Paint
2. Sissons
3. Bina Paint
4. Sequoia

33. Telekomunikasi 
1. Telekom
2. UNIFI
3. Celcom
4. Clixter

Kalau bab makanan tu perasan tu, iklan kat tv tak ada lah banyak mana kan, itu pun yang jenama besar - besar. Marketing kat tv ni bukan murah, mahal. Dulu, kerajaan perkenalkan GST dan SST.

Tapi, apa yang korang boleh nampak selepas GST dimansuhkan dan SST pulak dilaksanakan. Ada nampak penurunan harga tak. Kalau GST dan SST tak mampu menurunkan harga, rasanya kena buat macam ni kot baru harga barang turun.

Rasa sekarang banyak lagi produk keluaran muslim cuma tak di promosi dengan meluas.  Yang ada dalam senarai itu mungkin separuh tapi ada banyak lagi di luar sana. Sis pernah review untuk minuman Awwa keluaran Imanni.

Itupun produk muslim ya. Pentingnya blog ni tau nak promosi kan sesuatu barang sebab orang akan google nak cari sesuatu maklumat. Sedap rasa susu Awwa. Kalau korang nak tahu lanjut boleh klik di bawah.

Baca sini : Produk Muslim : Minuman Awwa Keluaran Imanni Dengan 8 Makanan Sunnah Sesuai Untuk Minuman Seisi Keluarga

Kesimpulannya kat sini, kami tak boikot tau kami nak kempen sokong beli produk muslim untuk sama - sama meningkatkan ekonomi umat islam.














This post have 4 komentar

avatar
Baby Breath delete 15 September 2019 9:02 PTG

awwwww thanks awakkkk. nice sharing

by the way, if you dont mind boleh tak pergi blog saya, unfollow blog saya lepastu follow balik? sebab saya tukar link blog baru. takut tak masuk dalam reading list. thankyou in advance. if awak tak kisah lah

Reply
avatar
Sheila Adziz delete 17 September 2019 4:23 PTG

banyak rupanya produk muslim banyak juga yg tak tahu

Reply
avatar
Mahamahu delete 19 September 2019 1:04 PG

Bagus sebenarnya banyak produk dan juga syarikat muslim tapi kurang promosi jer tak ada alasan untuk tidak beli kat sini kan kita tolong mereka dulu kalau betul2 tak ada baru beli kedai lain...

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Follow Me On Instagram